L'IBEX es revalora un 1,10% en la setmana tot i tancar pla aquest divendres
El selectiu espanyol no ha aconseguit acabar la setmana per sobre dels 10.600 punts
- L'euro i el dòlar són clarament protagonistes després de les últimes declaracions de Draghi, Trump I Mnuchin
- En deixar enrere els 10.600 amb un filtre suficient, l'IBEX se n'aniria cap als 11.185 punts
- En castellano: El Ibex se revaloriza un 1,10% en la semana a pesar de cerrar plano este viernes
Actualitzat : 18:26
IBEX 35
17:35 23/12/24
|
|
|
L'IBEX 35 s'ha quedat a prop d'acabar la setmana per sobre dels 10.600 punts. De fet, al llarg de la sessió ha superat aquest nivell, però finalment ha tancat pla aquest divendres (0,00%) i s'ha situat als 10.595 punts. Això sí, en l'acumulat de la setmana, el selectiu s'ha revalorat un 1,10%. D'aquesta manera, l'índex encadena quatre setmanes en alça.
El valor més alcista d'aquesta sessió ha estat el grup d'empreses d'aerolínies IAG, en pujar un 1,84%. L'han seguit Inmobiliaria Colonial (+1,38%) i Abertis (+1,18%). En relació a aquesta última, el Govern ha autoritzat l'oferta pública d'adquisició (OPA) que la italiana Atlantia va llançar sobre ella.
Respecte als 'blue chips', o 'pesos pesants' de l'IBEX, Telefónica, BBVA i Inditex han acabat en verd la sessió, mentre Banc Santander ha caigut un 0,31% i Repsol, un 1,30%.
D'aquesta manera, la banca cotitzada ha mostrat un comportament variat aquest divendres després d'haver encapçalat durant la sessió passada les pujades. Això sí, Bankinter, després de publicar ahir els seus resultats rècord de 2017, ha tornat a revalorar-se durant aquesta sessió (+0,99%), encara que no tant com ahir, després que els analistes de Deutsche Bank hagin augmentat el seu preu objectiu fins als 9 euros (ha finalitzat la sessió als 9,22 euros).
SIEMENS GAMESA ENCAPÇALA LES CAIGUDES
No obstant això, les caigudes han estat encapçalades per Siemens Gamesa (-1,73%), Acciona (-1,62%) i Gas Natual (-1,33%). Aquesta última companyia ha rebut una visió força negativa de les seves perspectives de negoci per part dels analistes de Morgan Stanley.
També han patit vendes, entre d'altres, Iberdrola (-0,51%), de la qual aquesta tarda s'ha conegut que està negociant refinançar deute per 5.300 milions per convertir-la en un "macrobo verd”, i Grifols (-0,23% ), tot i haver adquirit el 51% del capital social de la tecnològica nord-americana MedKeeper per 98 milions de dòlars.
PUJADES DESTACADES AL MERCAT CONTINU
Respecte al mercat continu, cal destacar-hi l’impressionant pujada de la productora audiovisual Vértice 360º (+ 90%), que ha tornat aquesta setmana al parquet després d'estar gairebé quatre anys suspesa per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
També s'ha revalorat de forma destacada MásMóvil (+4,76%), que fins i tot ha arribat al llarg de la sessió a màxims històrics. Respecte a aquesta última, cal esmentar que Providence Equity Partners ha obtingut una increïble plusvàlua de 639 milions d'euros. És a dir, un terç de la capitalització del grup. A més, el fons d'inversió Fidelity Management and Research ha comprat un 5% de la companyia de telefonia cotitzada, superant així el 8% del seu capital.
EURO, DÒLAR I TRUMP
Malgrat tot, els clars protagonistes d'aquest divendres han estat tres: l'euro, el dòlar i el president dels Estats Units, Donald Trump. El mandatari nord-americà es troba a Davos (Suïssa), amb motiu del Fòrum Econòmic Mundial, on està desgranant els seus èxits econòmics en aquests moments. Aquest dijous va parlar en diferents marcs i les seves paraules, com sempre, no van causar indiferència.
Reprenent un discurs no tan llunyà, Trump ha dit, en declaracions a la CNBC, que els Estats Units vol un dòlar fort. Això, en contraposició amb les paraules del seu secretari del Tresor, Steven Mnuchin, que, també des de Davos, va dir aquest dimecres que un dòlar feble "és bo per als Estats Units". Enmig de tot això, Mario Draghi, la compareixença del qual d'aquest dijous va estar molt enfocada a parlar dels riscos de les alces en la moneda única (va arribar a superar els 1,25 dòlars durant la passada jornada), no va dubtar a acusar els Estats Units de saltar-se les regles del joc en moure el mercat de les divises amb les declaracions constants.
"La compareixença (de Trump) és particularment interessant arran de les declaracions que s'han fet durant la setmana des de l'Administració nord-americana sobre el dòlar i el proteccionisme comercial. A més, després de la reunió d'ahir del BCE, el mercat avaluarà també les paraules de Benoît Coeuré", assenyalaven els analistes de Danske Bank al seu informe de primera hora. Coeuré, membre del BCE i considerat mà dreta de Draghi, ha dit que "l'últim que necessita el món" és una guerra de divises.
Així doncs, l'euro se situa al tancament del mercat espanyol als 1,2423 dòlars, mentre es manté molt pendent de les declaracions per part del president dels Estats Units des de Suïssa. Mentrestant, a la renda variable, Wall Street mostra pujades al tancament del mercat espanyol (Dow Jones: +0,37%; S&P: +0,55%; Nasdaq: +0,65%) i a Àsia també hi ha hagut un predomini clar de les alces aquesta matinada.
MACROECONOMIA I TEMPORADA DE RESULTATS
Pel que fa a les referències macro, aquest divendres, s'ha sabut que l'economia dels EUA va pujar un 2,6% durant el quart trimestre del 2017, per sota del que esperaven els analistes que pronosticaven un creixement del 3 %. Per la seva banda, el PIB del Regne Unit ha pujat un 0,5% al quart trimestre, per sobre del 0,4% esperat.
Des del punt de vista empresarial, avui no hi ha hagut resultats a Espanya. Això sí, els inversors continuen molt pendents dels bancs després que aquest dijous Bankinter es disparés després de publicar unes xifres rècord el 2017 i que CaixaBank marqués màxims històrics. Els bancs segueixen forts, la qual cosa és vital per a l'IBEX, encara que aquest divendres estan retrocedint. Cal recordar que dilluns que ve, 29 de gener, presenta les seves xifres Bankia, mentre que dimecres ho farà Santander, dijous, BBVA, i divendres, Sabadell i CaixaBank.
ANÀLISI TÈCNICA
"L'IBEX tanca sense canvis aquest divendres i amb una pujada en l'acumulat de la setmana de l'1,1%. Al final hem tancat en taules, sense ser capaços de confirmar per sobre dels 10.600 punts", lamenta José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía'.
Això sí, matisa que "això no vol dir ni molt menys que no ho puguem fer al llarg de la propera setmana. Però sí que és cert que, com ja sabíem, el nivell dels 10.600 ha actuat com el que és, com resistència important". "Confiem que l'euro es prengui un petit respir durant els propers dies i això contribueixi que les borses europees i el nostre índex saltin d'una vegada per totes per sobre de resistències", afegeix l'expert.
"Em costa creure que amb la fortalesa que segueix mostrant la banca i ara que Telefónica sembla voler animar-se després de ser capaç de superar la resistència més immediata, l'IBEX 35 se'ns ensorri. Per títols cal dir que BBVA sembla voler atacar l’important resistència que presenta als 7,8 euros (la part alta del lateral dels últims nou mesos), Santander podria superar els màxims de 2017 (6,14) en qualsevol moment i posar rumb a màxims històrics (6,57) i Telefónica podria buscar la zona de resistència que presenta als 9-9,05 euros", conclou Rodríguez.