L'IBEX 35 cau un 0,24% i s'acosta a mínims anuals

El selectiu va tancar l'agost amb pèrdues acumulades de gairebé un 5%

Per

Bolsamania | 03 set, 2018

Actualitzat : 18:10

IBEX 35

17:37 04/10/24

  • 11.659,20
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74

L'IBEX 35 comença setembre amb caigudes, tot just a 50 punts dels seus mínims anuals (9.327 punts) i sense catalitzadors a la vista que facin pensar que el panorama hagi de canviar. El selectiu tanca aquest dilluns amb una caiguda del 0,24%, fins als 9.376 punts.

Naturgy ha acabat la sessió com el millor valor del selectiu, amb una pujada del 2,46% després de la victòria en el laude arbitral del CIADI, amb el que es condemna Egipte al pagament de més de 1.700 milions d'euros. També en verd, han destacat Bankia (+1,08%) i Amadeus (+0,98%).

En canvi, jornada de pèrdues per CIE Automotive, el valor més baixista d'aquest dilluns, amb una caiguda del 3,03%. El fabricant de components per a automòbils es ressent al parquet per la incertesa dels aranzels comercials entre els Estats Units i Europa, que manté en suspens valors del sector.

En vermell també destaquen les pèrdues de Mediaset (-2,51%) i d'Inditex (-2,11%), que ha estat un dels grans llasts per al selectiu espanyol durant aquesta sessió. També pèrdues per a altres grans valors com BBVA (-0,3%) i Banc Santander (-0,5%).

Pel que fa a l’actualitat empresarial, Enagás (+0,5%) ha estat notícia aquest dilluns després de vendre la seva participació en Swedegas a First Satte Investments per 96 milions d'euros.

ANÀLISI TÈCNICA

Tal com apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, l'IBEX es troba ja a les portes de la resistència que presenta en els mínims anuals (9.300-9.330 punts), els mínims de maig i agost. "I atenent a l'aspecte tècnic dels grans 'blue chips', amb Inditex al capdavant, no sembla que tinguem cap catalitzador de curt termini que ens convidi a l'optimisme", explica l'expert.

L'analista destaca la situació de certs valors, com BBVA i Santander, que "segueixen molt tocats". O de Telefónica, que va perforar a la baixa la setmana passada la directriu alcista dels últims anys, o d'Inditex, que "segueix gotejant a la baixa i acumula ja una caiguda del 12% durant les últimes cinc sessions".

Rodríguez és rotund: "Molt de compte amb perforar els mínims anuals, ja que no tindríem ja suports importants fins als 9.000 punts i, per sota, fins i tot, els 8.700 punts". Aquest últim nivell es correspon amb la potencial directriu alcista que uneix els mínims creixents de 2012 i 2016. "O rebotem amb força ja, cosa que no sembla gens probable, o al final perforarem suports. Ja saben, tant va el càntir a la font... ".

EMERGENTS, LA XINA I ELS ESTATS UNITS

Amb tot, l'IBEX fa el possible per aguantar el tipus aquest dilluns després de les retallades de gairebé el 5% que ha registrat durant el mes d'agost. Com a teló de fons, més enllà de tot el que té a veure amb la crisi entre la Xina i els Estats Units, està, sens dubte, la situació amb les divises dels països emergents, amb especial preocupació ara per Argentina i també per Brasil, sense oblidar, per descomptat, Turquia. (El banc central de Turquia es reuneix el 13 de setembre i sembla que ajustarà la seva política monetària. La inflació turca ha pujat fins al 17,90% l'agost).

"Les preocupacions sobre la guerra comercial mundial estaran al centre d'atenció a final d'aquesta setmana, ja que el període de consulta dels aranzels dels EUA sobre la Xina per valor de 200.000 milions de dòlars s'acaba dimecres. La setmana passada, el president Trump també ens va recordar a tots que la situació actual, en el pla comercial, entre els EUA i la UE només suposa un 'alto el foc', ja que no s'ha arribat a un acord comercial final ", apunten els experts de Danske Bank.

D'altra banda, cal recordar que divendres, l'agència Fitch va posar la qualificació d'Itàlia en perspectiva negativa (encara que va mantenir el ràting a 'BBB') a causa de la incertesa política. Itàlia ha de presentar, ara al setembre, els seus pressupostos per a 2019. "Aquest moviment (de Fitch) probablement està en línia amb el que esperava el mercat però pot considerar-se positiu en la mesura que es redueix el risc de qualsevol baixada de qualificació sobre Itàlia abans de finals de setembre ", indiquen els experts de Danske.

Enmig de tot aquest panorama, les borses asiàtiques han tancat aquesta matinada amb caigudes generalitzades d'entre el 0,4% i el 0,8%. Això, després que Wall Street tanqués el divendres passat pràcticament pla, amb signe mixt. Aquest dilluns les places estan tancades a l'altre costat de l'Atlàntic per la festivitat del Dia del Treballador.

Últimas noticias