L'IBEX (+0,72%) suma quatre sessions a l'alça i supera els 9.400 punts
El selectiu comença a mirar cap a la resistència dels 9.800 punts
Actualitzat : 19:19
IBEX 35
17:35 22/11/24
|
|
|
L'IBEX ha repuntat un 0,72% aquest dilluns i encadena quatre sessions en positiu, la seva millor ratxa de 2019, per situar-se als 9.409 punts. El selectiu espanyol ha aconseguit superar la resistència clau dels 9.350 punts, gràcies a l'impuls del sector bancari, que s'ha vist beneficiat per la confirmació de les negociacions per a la fusió entre Deutsche Bank i Commerzbank.
"Per sobre dels 9.350 punts creiem que és possible un moviment cap als 9.800 punts i fins i tot els 10.000 punts durant les properes sessions", assenyala Rodríguez. "Correccions a part, cal apostar perquè les pujades tinguin continuïtat", afegeix aquest expert.
La resta de places europees també han avançat en l'arrencada de la setmana, a excepció del DAX, que s'ha deixat un 0,2%. Per la seva banda, Wall Street cotitza amb poques variacions al tancament del mercat espanyol. Tot això després que a Àsia el to hagi estat clarament positiu, amb alces del 2% a la Xina.
DEUTSCHE I COMMERZBANK
A l'àmbit empresarial, Deutsche Bank i Commerzbank han repuntat un 4,5% i un 6,8%, respectivament, després de confirmar que estan finalment negociant per la seva fusió. Tots dos bancs han estat durament penalitzats per la crisi i els rumors d'una unió per solucionar la seva situació venien de lluny.
Aquest possible moviment corporatiu ha impulsat en borsa tot el sector bancari europeu. A Espanya, Bankia i Sabadell han sumat més d'un 2%; mentre Caixabank ha estat el valor més alcista amb un repunt del 3,03%. Bankinter, BBVA i Santander també han acabat la sessió en verd.
Dins de l'IBEX 35, destaca una nova caiguda d'Ence, que ha acumulat una caiguda del 12% en les últimes tres sessions. La paperera s'ha deixat un 1,61% i ha estat el segon pitjor valor del selectiu, només per darrere d'IAG (-2,20%), que segueix patint pel Brexit.
També a l'àmbit empresarial, aquesta setmana el mercat espanyol estarà pendent d'aquesta esperada junta de DIA de dimecres. Arribats a aquest punt, i després del 'recital' de 'bones arts empresarials' que han donat els seus principals accionistes, tot pot passar durant aquesta trobada del que la directiva busca que s'aprovin els seus plans per salvar la companyia i el del rus Fridman que no prosperin. Els títols de la companyia han sumat un 0,41%.ç
BREXIT I BANCS CENTRALS
La setmana que avui comença estarà marcada per referències de calat. El Brexit serà el gran assumpte amb aquesta cimera europea (21 i 22 de març) durant la qual es veurà si finalment la Unió Europea (UE) accedeix a una pròrroga (extensió de l'Article 150) del termini de sortida del Regne Unit del bloc. El quid de la qüestió està en si aquesta extensió serà llarga o curta, ja que cadascuna de les parts prefereix una cosa.
A més, la reunió de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es coneixeran dimecres, també serà rellevant. S'espera que l'organisme reafirmi la seva postura dovish en matèria de tipus. A més, durant aquesta reunió s'actualitzaran les previsions de creixement actuals i s'actualitzarà el dot pot, el que deixarà veure com estan les postures dels membres del FOMC respecte als tipus.
"Una de les principals raons per les quals els mercats de renda variable han repuntat tan bé com ho han fet des de principis d'any es deu en gran mesura a un canvi de rumb per part de la Reserva Federal a principis de gener, quan, després les fortes caigudes dels mercats de renda variable durant el quart trimestre, va decidir posar fi a la perspectiva d'un major enduriment el 2019", recorda Michael Hewson, estrateg en cap de CMC Markets a Londres.
Igualment hi haurà reunió de tipus del Banc d'Anglaterra (dijous). El més rellevant aquí serà veure el que ha de dir Mark Carney sobre la complexa situació que travessa el país i fins a quin punt el Brexit segueix penalitzant econòmicament el Regne Unit. També hi ha reunions del Norges Bank i del Swiss National Bank aquesta setmana.
ANÀLISI TÈCNICA
"L'IBEX tanca la primera sessió de la setmana per sobre dels 9.365 punts. Hem superat resistències, però hauríem agraït més contundència en la confirmació. Sobretot perquè aquest matí parlàvem que l'ideal seria que Telefónica confirmés clarament per sobre dels 7,85 euros i Santander fes el mateix per sobre dels 4,40 euros. Així que, al tancament de la sessió, l'operadora no ha confirmat la superació de resistències, però sí l'entitat càntabra", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Així, part de la recuperació a la recta final de la sessió es deu al fet que Inditex ha estat capaç de prendre relleu del mercat i ha tancat en els màxims de la sessió (+0,92%). Ha compensat el moviment a la baixa des dels màxims del dia de molt dels 'blue chips'", afegeix.
"Ara falta que el gegant tèxtil tanqui el buit baixista dels resultats, i per a això ha de tancar per sobre dels 26,27 euros. En fer-ho, com sembla que aconseguirà, haurem tornat a recuperar un altre dels grans motors del nostre mercat. I la veritat és que amb Santander trencant i Inditex recomponent-se, és difícil que l'IBEX no segueixi escalant posicions", remarca l'analista.