L'IBEX (+0,34%) treu el cap pels 8.700 enmig de les tensions comercials
Les borses s'han recuperat després d'arrencar amb caigudes per la guerra comercial
Actualitzat : 18:46
IBEX 35
17:35 12/11/24
|
|
|
L'IBEX ha sumat un 0,34% per situar-se als 8.679 punts durant una jornada amb molta incertesa per les tensions comercials entre els EUA i la Xina. El selectiu espanyol començava la sessió en negatiu per donar-se la volta i acostar-se als 8.700 punts al migdia, gràcies als guanys del sector bancari i Telefónica (+1,99%). No obstant això, una hora abans del tancament s'ha desinflat, arrossegat per les pèrdues en Grifols i Inditex, tot i que ha aconseguit tornar a recuperar-se.
La resta de borses europees han cotitzat en sintonia amb l'índex espanyol (CAC: +0,45%; DAX: +0,44%; FTSE Mib: +1,01%). Cal recordar que avui l'FTSE anglès ha tancat per festiu.
GUERRA COMERCIAL
LA Xina va anunciar a finals de la setmana passada més aranzels sobre els EUA i el país nord-americà ha reaccionat incrementant els seus sobre el gegant asiàtic. La batalla comercial entre les dues potències mundials s'intensifica i Àsia ha tancat la jornada d'aquest dilluns amb caigudes del 2% de mitjana després de les retallades, també del 2%, vistes divendres a l'altra banda de l'Atlàntic.
No obstant això, aquesta matinada, el viceprimer ministre xinès, Liu He, ha intentat rebaixar la tensió generada assenyalant que la Xina espera resoldre la guerra comercial amb els EUA a través de negociacions "tranquil·les" i no busca augmentar les tensions. Donald Trump ha confirmat que la Xina ha trucat al seu equip negociador a Washington diumenge i que vol reiniciar les negociacions comercials.
La guerra comercial està sent una de les grans preocupacions per als inversors aquest estiu, però, també n'hi ha altres. Avui el mercat ha tornat a estar atent a les dades macro, ja que el temor a una recessió és un altre dels mals de cap dels operadors. En aquest sentit, especial atenció mereix l'IFO alemany d'agost. Així, tant l'IFO expectatives com el situació actual i el clima de negoci han estat pitjors del que s'esperava. El primer ha quedat en 91,3 (davant del 91,5 previst i al 92,2 previ) i el segon en 97,3 (davant del 98,6 estimat i al 99,4 anterior). L'IFO clima de negoci s'ha situat en 94,3 davant la previsió de 95,1 i la dada anterior de 95,7.
Finalment, pel que fa a la cimera del G-7 que finalitza aquest dilluns, el president de França, Emmanuel Macron, ha anunciat que s'han creat condicions per a una trobada entre Trump i el president iranià, Hassan Rohani. Després de conèixer aquesta notícia, el petroli, que estava rebotant, ha afluixat el ritme. El barril de Brent ha cedit un 0,17% al tancament del mercat espanyol, fins als 58,72 dòlars, i el West Texas ha pujat un 0,31%, fins als 54,37 dòlars.
EMPRESES
A l'àmbit empresarial, s'han produït poques novetats. La més destacada ha estat el nou acord de llicència subscrit per PharmaMar i Janssen, pel qual la farmacèutica belga es reserva el dret de vendre i distribuir, amb caràcter exclusiu, Yondelis i qualsevol altre producte que contingui el principi actiu (trabectedina) als Estats Units. Després d'aquesta notícia, les accions de PharmaMar s'han revaloritzat un 4,98%, tot i que han arribat a pujar més d'un 7%.
Dins de l'IBEX, el valor més destacat ha estat Ence, amb una pujada del 3,13%, per davant de Telefónica (+1,99%). Al costat contrari de la taula, IAG ha estat la companyia més castigada en retrocedir un 1,04%, seguit de Grifols (-1,01%) i Amadeus (-0,72%).