L'IBEX (+0,27%) recupera els 9.100, però la cautela impera al mercat

Els bancs tornen a donar símptomes de debilitat després d'obrir en verd

Per

Bolsamania | 24 set, 2019

Actualitzat : 19:05

IBEX 35

17:37 04/10/24

  • 11.659,20
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74

L'IBEX 35 ha rebotat de manera moderada i ha recuperat els 9.100 punts perduts aquest dilluns a la mínima (+0,27%; 9.118,20 punts). No obstant això, la cautela segueix imperant a les borses europees, a causa del temor dels inversors que Alemanya caigui en recessió i acabi arrossegant la zona euro.

En aquest sentit, el Banc d'Espanya ha constatat la frenada econòmica nacional, en rebaixar la seva previsió de creixement per a 2019 fins al 2% des de l'anterior 2,4% establert al mes de juny.

La "persistència de les actuals fonts d'incertesa" ha estat clau en la decisió adoptada per l'organisme que dirigeix ​​Pablo Hernández de Cos, que també ha recordat la seva previsió del PIB en dues dècimes per al 2020 (1,7%) i en una desena per 2021 (1,6%).

Després d'aquestes previsions del BdE, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha continuat amb el seu camí baixista i s'ha situat en un històric 0,12%. A més, la prima de risc espanyola ha baixat fins a 71 punts.

A Alemanya, l'índex IFO ha reforçat la sensació que l'economia germànica es dirigeix ​​cap a una recessió durant el tercer trimestre per la guerra comercial entre la Xina i els EUA, que està afectant de ple al sector industrial de la principal locomotora de la zona euro.

David Madden, analista de CMC Markets, comenta que "la recessió a Alemanya és un fet" i afegeix que "cada vegada hi ha més proves que l'Eurozona seguirà el seu exemple". Des d'Oxford Economics, afirmen que "les dades clarament augmenten el risc d'una recessió alemanya durant el tercer trimestre". Al mercat de divises, l'euro s'aprecia lleugerament un 0,05%, fins als 1,0997 dòlars.

ACTUALITAT EMPRESARIAL

A l'àmbit empresarial, l'aerolínea IAG ha avançat un 1,5% després que el Tribunal Suprem britànic hagi declarat il·legal el tancament del Parlament. L'activitat política es reprendrà al Regne Unit i això disminueix encara més les possibilitats que Boris Johnson pugui tirar endavant la seva idea d'un Brexit dur.

Pel que fa a altres novetats des de UK, el Partit Laborista ha anunciat que, si guanya les pròximes eleccions, convocarà un segon referèndum en un termini de sis mesos que contempli com a opció de seguir a la UE.

També se segueix parlant de l'operador turístic britànic Thomas Cook i de totes les derivades de la seva fallida... una fallida anunciada, d'altra banda. Els experts diuen que la companyia és un clar exemple del que passa quan un no sap adaptar-se als temps i als canvis, i parlen d'una gestió molt deficitària, l'impacte de la qual al mercat turístic espanyol és molt important.

Pel que fa a la Xina i els EUA, el secretari d'Estat nord-americà, Steven Mnuchin, ha assenyalat que el seu representant comercial, Robert Lighthizer, es reunirà amb el viceprimer ministre xinès, Liu He, per mantenir converses comercials d'aquí a dues setmanes, tal i com estava previst.

I al mercat de matèries primeres, el petroli Brent cau un 1,7%, fins als 63,68 dòlars, després de les febles dades d'activitat econòmica publicats a Europa i Japó. I tot i que, segons Reuters, Aràbia Saudita ha recuperat el 75% de la seva producció a les plantes atacades la setmana passada, The Wall Street Journal ha publicat que reparar les infraestructures destruïdes requerirà diversos mesos més del que s'esperava.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"L'IBEX 35 tanca la sessió lluny dels màxims del dia però a zona de ningú, lluny del primer suport (8.960) i de la resistència més immediata (9.210). Si miro cap a la resta d'índexs europeus, dona la sensació que aquests han entrat en fase de reacció, o el que és el mateix, estarien drenant/ajustant proporcionalment les fortes pujades acumulades des dels mínims d'agost", argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I si al final això es confirma, com sembla, el nostre selectiu hi anirà darrere. De fet, el que no m'acaben d'agradar a molt curt termini són les divergències baixistes que tenim entre el preu i l'estocàstic. Divergències que, en condicions normals, solen traduir-se en caigudes. Encara que tampoc cal que siguin molt voluminoses, en realitat n'hi ha prou amb desplegar un moviment lateral que d'alguna manera perduri en el temps per corregir la sobrecompra diària", afegeix aquest expert.

"El que gairebé em preocupa més és que l'S&P 500 no està sent capaç d'atacar els màxims històrics (3.028), cosa que unida al fet que presenta un buit alcista (suport) als 2.937 punts, em fa pensar que podria caure com a mínim fins aquí. Això és un 2% de caiguda addicional. I tot i així seria una correcció mínima. Molt haurien de canviar les coses... tot apunta que ara toca corregir proporcionalment els últims excessos", conclou Rodríguez.

Últimas noticias