L'IBEX (-1%) aconsegueix mantenir els 9.300 després del nou cop d'Itàlia

Els descensos han estat generalitzats en totes les borses europees

Per

Bolsamania | 02 oct, 2018

Actualitzat : 19:04

IBEX 35

14:00 24/12/24

  • 11.473,90
  • 0,33%38,20
  • Max: 11.485,70
  • Min: 11.446,20
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.294,32

Itàlia torna a ser protagonista una sessió més, i Europa ho pateix. Els principals parquets del Vell Continent han registrat caigudes generalitzades, que han estat majors en el cas de l'IBEX 35. El selectiu espanyol ha lluitat al llarg d'aquest dimarts per mantenir els 9.300 punts. Finalment, ha tancat la sessió amb una caiguda de l’1,08%, fins als 9.305,5 punts.

Així, sembla que han estat un miratge les alces (mínimes al final) de la passada jornada per l'acord pel Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN, també NAFTA per les seves sigles en anglès) entre els Estats Units i Canadà.

A l'IBEX, tots els grans valors (o blue chips) s'han tenyit de vermell aquesta sessió. Incloent-hi Repsol, tot i que ha arribat a ser un dels pocs valors a l'alça en el selectiu al llarg del dia després de les fortes pujades que ha experimentat el petroli Brent, de referència a Europa, per sobre dels 85 dòlars el barril.

INDITEX, LA MÉS BAIXISTA

Així mateix, el valor que més ha caigut durant aquesta sessió a la borsa espanyola ha estat Inditex. La geganta tèxtil s'ha deixat més d'un 3,5%, i l'han seguit Mapfre (-3,17%) i BBVA (-2,65%).

Mentrestant, les companyies que més s'han revalorat han estat Naturgy (+1,88%), Endesa (+0,95%) i Ferrovial (+0,93%).

ANÀLISI TÈCNICA

Així, segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, l'IBEX està lluitant "per no perforar amb claredat el suport que presenta a la zona dels 9.300 punts, els mínims de la sessió de divendres passat".

"Encara que, no ens enganyem, el tancament no augura res de bo. I és que aquest se situa al límit del que es considera un ajust/retrocés proporcional a la pujada prèvia: el moviment que ha portat l'IBEX des dels 9.111 punts fins als 9.665 punts. Per sota, no hi ha res important fins als mínims anuals. El que torna a quedar clar és que els inversors no volen veure l'IBEX ni en pintura", explica l'expert.

A més, Rodríguez explica que "des que va començar la correcció a finals de setembre el DAX acumula una caiguda de l’1,5%, l'Euro Stoxx 50, del -2%, el CAC 40, del -1,3%, la borsa italiana (FTSE MIB) del -4,8% i el nostre índex del -3,8%". "Estem una mica millor (molt poc) que el nostre veí transalpí però molt pitjor que la resta dels grans índexs", conclou l'analista tècnic.

ITÀLIA, A L'ULL DE L'HURACÀ

Amb tot, els bancs cotitzats han estat un dels principals llasts de l'IBEX, en ser un dels sectors més afectats per la situació a Itàlia. I és que el país alpí segueix 'a l'ull de l'huracà'. Els comentaris d'aquest dilluns del viceprimer ministre, Luigi Di Maio, apuntant que una rebaixa en la qualificació perjudicaria Itàlia i que les institucions de la Unió Europea (UE) estan creant un "terrorisme" de mercat, van elevar el rendiment dels bons italians als seus nivells més alts vistos aquest any.

"És probable que aquest anar i venir entre Itàlia i Brussel·les mantingui els inversors una mica cautelosos a l'hora de tornar a acostar-se a actius italians. El ministre de Finances italià, Giovanni Tria, de ben segur estarà molt ocupat durant la reunió d'avui amb els ministres de Finances de l'Ecofin", assenyala Michael Hewson, analista cap de CMC Markets a Londres.

A més, molta repercussió han tingut les paraules -després matisades- del director econòmic de la Lliga Nord, Claudio Borghi, que ha dit que Itàlia comptaria amb unes condicions econòmiques més favorables si estigués fora de la Zona Euro i tingués la seva pròpia moneda. La prima de risc italià ha escalat fins a màxims de cinc anys.

ACORD PEL NAFTA

Al costat positiu, Japer Lawler, expert de London Capital Group, assenyala que les tensions comercials s'han calmat una mica després de l'acord sobre el NAFTA i que això sempre és una bona notícia. No obstant això, un cop tancat el 'tema Canadà', sembla que Donald Trump centrarà la seva atenció en la Unió Europea i en la Xina, tal com va apuntar durant la seva conferència de premsa d'aquest dilluns. "Això sembla pesar als mercats asiàtics, ja que les accions de Hong Kong han retrocedit, tot i que el Nikkei segueix aguantant", apunta Hewson.

Pel que fa al calendari de dades d'aquesta jornada, cal destacar que el Banc Central d'Austràlia ha mantingut els tipus sense canvis en el 1,5%. A Espanya, l'atur puja un 0,6% al setembre, el menor alça en aquest mes des de 2014.

Últimas noticias