L'IBEX (-0,66%) aconsegueix mantenir els 8.800 punts, pendent del Brexit i la Xina

Dins del selectiu espanyol destaquen les retallades de Grifols i Amadeus

Per

Bolsamania | 14 gen, 2019

Actualitzat : 18:26

IBEX 35

10:06 15/11/24

  • 11.579,80
  • 0,48%55,50
  • Max: 11.585,10
  • Min: 11.472,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.075,01

L'IBEX ha cedit un 0,70% aquest dilluns, però ha aconseguit mantenir els 8.800 punts (8.818). Al llarg de la sessió ha arribat a caure més d'un 1% i ha baixat d'aquesta cota. Dins del selectiu espanyol destaca la retallada superior al 2,65% en Amadeus, que ha estat la companyia més castigada, afectada per la retallada del seu preu objectiu per part de Berenberg (a 80 euros des de 90 euros). Grifols i Viscofan també han baixat més d'un 2%.

A l'àmbit empresarial, també cal destacar Repsol, que ha rebut una rebaixa del preu de les seves accions per part HSBC (a 17,7 euros des de 19 euros). Els títols de la petroliera queien més d'un 2% en conèixer aquesta notícia, però han tancat la sessió amb una baixada de mig punt percentual.

A la banda dels guanys, la companyia més alcista ha estat CIE Automotive, amb un repunt de l’1,59%, seguit de Ferrovial i Técnicas Reunidas, que han sumat un 1,19% i un 1,03%, respectivament.

PENDENTS DEL BREXIT

Amb permís dels resultats empresarials que aquesta setmana es coneixeran a l'altre costat de l'Atlàntic -destaquen avui els de Citi-, des d'aquest dilluns i fins a saber el que pot passar demà, tot és Brexit. Els inversors es mantindran cauts fins a veure si el Parlament britànic, tal com s'espera, vota 'no' al pla de Theresa May per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

Es contemplen diferents escenaris si això passa, encara que el que pren més força és el d'una pròrroga de diversos mesos per aconseguir tirar endavant un pla. El mercat té descomptada la incertesa, però els experts coincideixen que estem davant d'un territori inexplorat de conseqüències imprevisibles.

Sobre el Brexit, Jasper Lawler, analista de London Capital Group, prefereix veure el 'got mig ple' i apunta que és possible que la votació d'aquest dimarts "posi fi al caos que s'acosta". Respecte a les dades macro que es publicaran a la Zona Euro aquesta setmana, "s'espera que mostrin una economia que està pendent d'impuls i una inflació baixant. Amb tot, Europa no donrarà motius d'alegria aquesta setmana", afegeix aquest analista .

Així les coses, els índexs europeus han retrocedit aquest dilluns, amb les majors pèrdues per al parquet de Londres, que s'ha deixat un 0,9%. Tot i així, les places del Vell Continent han aconseguit reduir les pèrdues, ja que en diversos moments de la sessió han cotitzat amb caigudes superiors a l'1%.

MÉS MALES DADES DES DE LA XINA

Aquest dilluns han tornat a publicar dades macro a la Xina que no convencen el mercat i que serien els causants de les caigudes als mercats europeus. La contracció en les exportacions xineses intensifica els temors d’una desacceleració de la segona economia més gran del món.

El mercat està molt susceptible a aquest assumpte després que, des que arrenqués l'any, s'hagin publicat diversos dades negatives a la Xina enmig de la por, cada vegada més gran, d'una desacceleració en el creixement mundial. Les dades d'aquest dilluns van mostrar que les importacions van caure un 7,6% interanual el desembre mentre que els analistes havien previst un 5%. Per la seva banda, les exportacions van caure inesperadament un 4,4%, i han desafiat les projeccions de guanys del 3%.

Pel que fa a les dades macro de la jornada, la producció industrial de la zona euro ha baixat un 1,7% el novembre, per sobre del -1,5% estimat.

Al mercat de matèries primeres, el barril de cru Brent, de referència a Europa, es deixa un 0,76% al tancament del mercat espanyol, però aconsegueix mantenir els 60 dòlars (60,02 dòlars). Al mercat de divises, l'euro s'aprecia fins als 1,1478 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'IBEX comença la setmana en números vermells, però almenys tanca relativament lluny dels mínims del dia. En qualsevol cas, les caigudes no tenen implicacions de cap tipus dins del que és l'estructura de rebot iniciat a finals de 2018", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"De fet, no seria gens estrany que els preus romanguessin un temps desplaçant lateralment, abans d'intentar posar rumb a l’important resistència dels aproximadament 9.200 punts, que és per on passa la directriu baixista des dels màxims de maig. Tot i que la resistència que presenta als 9.265 punts és de més rellevància, ja que es tracta dels màxims de novembre i de desembre", afegeix.

"Només per sobre d'aquesta resistència començaríem a pensar que el moviment de l'IBEX pot ser alguna cosa més que un simple rebot. Però mentrestant, els màxims i mínims decreixents són impecables i així no es puja de manera tendencial", conclou l'analista.

Últimas noticias