Liberbank titlla d'"absurd" la seva caiguda en borsa i ho atribueix a un atac a la baixa després Popular
El banc nord, que agrupa Caja Cantabria, Cajastur, Extremadura i CCM, perd un terç del seu valor en dos dies per l'efecte contagi de Popular
- Liberbank defensa la fortalesa dels seus comptes i liquiditat
- En castellano: Liberbank tacha de "sinsentido" su desplome en bolsa y lo achaca a un ataque bajista tras Popular
Actualitzat : 09:54
Un atac de nervis. Liberbank, el vuitè passatger de la banca espanyola en borsa, està patint el seu tercer caiguda consecutiu, afectat del clima de desconfiança que ha despertat la intervenció del Popular i la seva venda a enderrocament al Santander. Les accions de l'entitat que presideix Pedro Rivero i dirigeix Manolo Menéndez cauen un altre 28% aquest divendres, fins als 0,59 euros, de manera que acumulen un descens superior al 37% en aquestes dues sessions posteriors a la caiguda de la borsa.
"El títol acumula una caiguda del 33% (de moment) des del preu de tancament d'aquest dimarts. I el que és pitjor, amb un fortíssim volum de contractació. Ara mateix ja no hi ha suport que valgui, ja que el mercat ja no es fia de ningú després del que va ocórrer amb Banc Popular", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamania.com. La presència en Liberbank de fons de cobertura baixistes és marginal, segons els registres de la CNMV. Només l’1,3% de les accions està en curt i les últimes entitats en haver pres posicions curtes van ser Blackrock i Polygon Partners, però no tenen posicions tàctiques superiors al 0,5%. Polygon és alhora és un dels actuals socis de referència amb el 5% del capital.
Oceanwood (8%) és un altre dels fons que dóna suport al banc amb un 8%, però no consten posicions curtes per part seva. Els majors accionistes del banc nord són les fundacions de les antigues caixes d'estalvi Cajastur (44%), Extremadura (9%) i Cantàbria (6,3%).
FORTALESA EN LIQUIDITAT I SOLVÈNCIA
Segons expliquen des de Liberbank a 'Bolsamanía', el banc disposa d'uns òptims nivells i ràtios de liquiditat. "A data de 31 de març de 2017, d'uns actius líquids de 6.949.000 d'euros, tots ells de disponibilitat immediata. La ràtio "Loan to Deposit", que mesura l'equilibri de finançament en el negoci minorista se situa al 87,4 per cent (el millor dels cotitzats) "Així mateix la ràtio LCR [1], que indica el nivell de liquiditat a curt termini, aconsegueix el 332 per cent (el nivell d'exigència és del 60 cent)", explica l'entitat.
En aquest sentit, el volum de la cartera d'actius dubtosos va registrar una disminució del 7,9% durant el primer trimestre del 2017 de 254 milions d'euros, i de 1.830 milions d'euros en comparació març de 2016, una reducció del 38,3 per cent, entre les més altes del sector. "Des del començament de l’any, la venda d'actius improductius és superior als objectius establerts", apunta Liberbank.
Un altre dels aspectes que vol deixar clar el vuitè banc espanyol és que no hi ha dubtes sobre la valoració de la seva cartera immobiliària. "Està taxada el 2016 i el 2017 (en la seva pràctica totalitat de manera individualitzada), per tant el volum i valor d'aquests actius està actualitzat de manera rigorosa, per la qual cosa la seva situació és clara, transparent i sense cap tipus d'incertesa", apunten. El banc compta amb una cobertura del 121% en la cartera de crèdits dubtosos, i el valor actualitzat dels actius adjudicats representa el 129% del deute associada als mateixos fins al març.
La cartera EPA (Esquema de Protecció d'Actius) concedida amb la compra de CCM representa de l'ordre de la meitat del total d'actius improductius, a més de taxada, està valorada per tres experts independents. La taxa de cobertures és deu punts menor a la homogènia del sector, ja que en Liberbank no s'inclouen condonacions i quitacions per adjudicats. Aquest esquema de protecció assignat per l'Estat li permet manejar-se amb soltesa amb els crèdits morosos.
El seu Ràtio solvència al març de 2017 era de l’11,1 per cent (fully loaded), tot i que l'entitat utilitza el mètode estàndard. "Està en fase d'implantació dels models IRB, que suposaran una millora de la ràtio de capital", avança Liberbank, que va tenir una ràtio de mora del 13% al tancament del primer trimestre, un punt menys i deu punts menys en taxa interanual. Segons les seves dades, excloent-ne el segment promotor, la taxa de mora a març de 2017 seria del 8,6% i preveu situar-la al 7% el 2018.
CONTAGI POPULAR
Més enllà de la crisi en borsa, alguns accionista del banc han sortit a defensar l'acció. Corporació Masaveu, quart major accionista de Liberbank, ha augmentat la seva participació en el banc fins al 5,6% després de les compres de títols efectuades al llarg de la setmana. En aquesta línia, el conseller delegat de Liberbank, Manolo Menéndez, també ha comunicat al supervisor de mercats l'adquisició directa de 80.000 accions de l'entitat i d'altres 129.000 accions per drets futurs, augmentant la seva participació en el banc fins al 0,048%.
La recent caiguda de Banc Popular ha provocat que s'elevi el nivell d'alarma sobre el sector financer espanyol i, especialment, entre les entitats petites, encara que entre elles només Liberbank cotitza en borsa. L'entrada en escena de la Junta Única de Resolució (JUR o SRB, per les sigles en anglès) ha deixat en xoc el sector bancari a Espanya, que esperava un altre desenllaç menys traumàtic per al Popular malgrat els seus problemes comptables.
En aquest sentit, els experts consideren que el risc estava latent per a aquesta i altres entitats. "Els comptes del primer trimestre mai se sotmeten a una auditoria en profunditat. La decisió de la Junta Única de Resolució de transferir totes les accions i rendes subordinades ens sembla un èxit. La fugida dels dipositants va signar l'acta de defunció del banc", expliquen Scander Bentchikou i François Lavier, gestors i analistes de la companyia francesa Lazard Frères Gestió.