Les participacions en fons de renda fixa, les que més creixen a Europa
I en els ETF creixen un 9% entre abril i juny
Les participacions en fons de renda fixa es van incrementar un 2,9% a l'Eurozona durant el segon trimestre, enfront del decreixement de les participacions en renda variable un 0,5%, segons les dades del Banc Central Europeu (BCE), facilitades pel Banc d'Espanya.
Les operacions financeres realitzades amb participacions emeses per aquests fons de renda fixa van ascendir fins a 65.000 milions d'euros, mentre que en el cas dels fons de renda variable, les operacions financeres efectuades es van xifrar en 23.000 milions d'euros.
En el cas dels fons mixtos, les participacions van ser de 17.000 milions d'euros durant el segon semestre, un creixement interanual del 2,3%.
Per la seva banda, les participacions de fons d'inversió cotitzats (ETF) van registrar un creixement interanual del 9,2% entre abril i juny, i el saldo viu es va situar als 734.000 milions d'euros, un total de 21.000 milions d'euros més respecte al nivell aconseguit durant el primer trimestre del 2019, un 2,9% més.
Pel que fa als actius mantinguts per aquests fons ETF, durant el segon trimestre de 2019, el 61% va correspondre a participacions en el capital, el 26% van ser valors representatius de deute i el 13%, altres actius (incloent-hi derivats financers, dipòsits, préstecs i participacions en fons d'inversió).
En conjunt, durant el segon trimestre, el saldo viu de les participacions emeses pels fons d'inversió diferents dels fons del mercat monetari es va situar als 12,06 bilions d'euros, és a dir, 266.000 milions d'euros per sobre de la xifra registrada durant el primer trimestre del mateix any, un 2,25% més. Aquesta evolució va ser a causa dels 82.000 milions d'euros d'emissions netes de participacions i dels 185.000 milions d'euros d'altres variacions, incloent-hi els preus.
Per la seva banda, el saldo viu de les participacions emeses pels fons del mercat monetari es va situar als 1,15 bilions d'euros, 15.000 milions d'euros per sota del nivell observat durant el primer trimestre del 2019, és a dir, un 1,28 % menys.
ES REDUEIX LA TINENÇA DE DEUTE EMÈS PER A LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES
Pel que fa a les tinences per sector emissor, la taxa de creixement interanual dels valors representatius de deute emesos per les administracions públiques de la zona de l'euro es va situar al -0,2% durant el segon trimestre 2019. Durant el mateix període, les vendes netes d'aquest tipus de valors van ascendir fins als 1.000 milions d'euros.
En el cas dels valors representatius de deute emesos pel sector privat, la taxa de creixement interanual va ser del 5,4%, amb compres netes de 22.000 milions d'euros. En els valors representatius de deute emesos per no residents a la zona de l'euro, les xifres corresponents van ser el 2,8% de taxa de creixement interanual i 35.000 milions d'euros de compres netes.