L'IBEX aguanta els 10.300 punts malgrat el llast de Telefónica i Repsol
El selectiu tanca la jornada amb lleus descensos del 0,14%, fins a 10.306,90 punts
- La Fed donarà a conèixer la seva decisió sobre tipus dimecres i el BCE i el BoE, dijous
- Divendres hi ha 'quàdruple hora bruixa' i el 21 de desembre, eleccions a Catalunya
- En castellano: El Ibex aguanta los 10.300 puntos pese al lastre de Telefónica y Repsol
Actualitzat : 18:18
L'IBEX ha baixat un 0,14%, però ha aconseguit aguantar els 10.300 punts (10.306,90), durant una jornada de transició a l'espera de les importants referències que encaren les borses mundials durant els propers dies. I és que ens trobem a la 'setmana dels bancs centrals', ja que la Reserva Federal dels EUA (Fed), el Banc Central Europeu (BCE), el Banc de Suïssa (SNB) i el Banc d'Anglaterra (BoE) es reuniran aquests dies per calibrar les seves polítiques monetàries.
Pel que fa als moviments més destacats dins de l'IBEX, Amadeus (-1,3%) ha estat un dels valors més baixistes després que Ryanair hagi anunciat que acaba el seu acord amb la companyia per oferir serveis a les agències de viatges a través del seu sistema GDS. A més, Mediaset Espanya ha baixat un 1,58%, seguit de Ferrovial (-1,5%), Endesa (-1,15%) i Sabadell (-1%).
Per la seva banda, Telefónica ha baixat un 0,37% després d’una dràstica retallada de valoració de Bernstein i a l'espera que aquest dijous reparteixi dividend (el descompta aquest dimarts). Altres 'blue chips' que han llastat l’IBEX han estat Repsol (-0,68%) i Aena (-0,41%).
Entre els valors més alcistes del dia trobem Acerinox que ha pujat un 2,23%, Cellnex Telecom, un 1,83% i Grifols, un 1,45%. Els grans valors que més han pujat han estat Inditex (+0,24%), BBVA (+0,17%) i Santander (+0,11%). Al Mercat Continu, han liderat els guanys PharmaMar (+11%), Amper (+7%) i Ezentis (+5%).
Al mercat de matèries primeres, el petroli Brent es revalora un 1,8%, fins a 64,65 dòlars; i l'unça d'or puja un 0,1%, fins a 1.249 dòlars. Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,24% i recupera per la mínima els 1,18 dòlars. Encara que el protagonista segueix sent el bitcoin, que es dispara un 12% al recentment estrenat mercat de futurs del Chicago Board Options Exchange (CBOE), per sobre dels 16.400 dòlars.
SETMANA DE BANCS CENTRALS
Pel que fa a les múltiples cites clau d'aquesta setmana, dimecres es coneixerà la decisió sobre tipus de la Reserva Federal (Fed), amb aquesta esperadíssima -i probablement també descomptada- pujada de tipus. Dijous serà el Banc Central Europeu (BCE) que es pronunciï després d'explicar durant la seva anterior trobada com i quan anirà reduint els seus estímuls (s'espera que en aquesta reunió en doni encara més detalls i que anunciï previsions econòmiques sobre la regió) i aquest mateix dia hi haurà trobada de tipus del Banc d'Anglaterra, una reunió interessant ja que es produeix després de conèixer aquest acord sobre el Brexit que va ser, sens dubte, la notícia 'estrella' de divendres passat.
"Tenim una setmana molt ocupada de bancs centrals amb les properes reunions de la Reserva Federal, el BCE i el Banc d'Anglaterra i la cimera de la UE de dijous i divendres, durant la qual el progrés en les negociacions del Brexit tornaran a estar al focus", recalquen els analistes de Danske Bank al seu informe diari.
Aquesta setmana és, a més, l'última abans d'entrar a la setmana de les eleccions catalanes, que se celebraran dijous que ve i el resultat promet ser molt renyit i amenaça de prolongar la incertesa política que afecta la comunitat autònoma i tot Espanya. Caldrà veure com va evolucionant l'IBEX a mesura que s'acosta la data crítica i segons es van publicant les diferents enquestes amb intenció de vot. A tot això s’hi suma que aquest divendres hi ha 'quàdruple hora bruixa' (venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic) cosa que pot contribuir a veure més volatilitat i volum al mercat.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Si bé, és cert que la sessió amb la qual hem començat la setmana no significa res, o millor dit no té implicacions de cap tipus des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, la veritat és que d'alguna manera em deixa bones sensacions. Per què? Perquè les caigudes d'aquest matí (ha marcat un mínim als 10.285) devien servir per omplir, almenys parcialment, el buit alcista de divendres passat als 10.262 punts", comenta José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.
"Això vol dir que mentre que aquest buit alcista no es tanqui, o el que és el mateix no s'anul·li, seguirem sense tenir cap senyal de debilitat de curt termini, cosa que deixa les portes obertes que durant els pròxims dies aquest se situï a les portes de la resistència dels màxims de novembre, als 10.600 punts. De fet, només per sobre d'aquesta resistència el preu podria estar donant forma a un gran "doble vall" amb objectiu mínim en els màxims anuals, als 11.185 punts", argumenta aquest expert.