"Les borses podrien perdre fins a un 10% a curt termini per la guerra"

Els experts analitzen l'impacte del que està passant als índexs i l'economia

Per

Bolsamania | 24 feb, 2022

El pessimisme s'ha apoderat dels inversors aquest dijous després que Rússia hagi envaït Ucraïna. El món assisteix horroritzat al començament d'una guerra mentre sortim d'una pandèmia. Les males notícies dominen tot des de fa més de dos anys i és clar que això no canviarà per ara.

Les borses s'enfonsen, i els analistes creuen que es podrien enfonsar molt més a curt termini. Un 10% anticipen els experts de Julius Baer. A mitjà i llarg termini, els experts afirmen -tot i que sense perdre de vista que tot pot canviar en qualsevol moment- que l'impacte es moderarà per a la renda variable, que s'acabarà sobreposant a la situació.

"Esperem una forta caiguda de la renda variable des dels nivells actuals. Els índexs dels mercats desenvolupats podrien perdre fins a un 10% a curt termini a causa principalment de la disminució del sentiment dels inversors i de les perspectives de creixement", anticipa Leonardo Pellandini, estrateg de renda variable de Julius Baer.

Berenberg considera que les borses patiran durant els propers dos mesos enmig de la incertesa, però que després "tornaran majoritàriament a les tendències anteriors".

LA DERIVADA ECONÒMICA

Juntament amb la renda variable, l'altre aspecte que preocupa molt és l'impacte de tot això a la inflació d'Europa i, per tant, a la recuperació econòmica. Rússia representa aproximadament el 10% de la producció mundial de petroli i el 41% de les importacions europees de gas. El cru Brent es dispara avui per sobre dels 100 dòlars el barril.

Els experts de JP Morgan avisen que una pujada fins als 150 dòlars seria suficient per reduir el creixement mundial en més de tres trimestres, fins al voltant del 0,9% al primer semestre de l'any, enfront del 4,1% que preveuen actualment. La inflació a nivell mundial es duplicaria amb escreix, adverteix el banc nord-americà, fins al 7,2% en lloc del 3% previst. Això podria obligar els bancs centrals a restringir la política monetària fins i tot més ràpid del que pretenen ara, segons aquests analistes.

"Les crisis del petroli tenen un llarg historial d'impulsar recessions cícliques", recorda JP Morgan, segons publica Bloomberg. "La situació entre Rússia i Ucraïna augmenta el risc d'un repunt important (del petroli) aquest trimestre", afegeix.

Un deteriorament econòmic europeu a causa de la inflació –les relacions comercials amb Rússia no es consideren una font de preocupació–, que s'estendria a mitjà termini, al final acabaria reflectint-se a les borses. Així, caldria pensar que, encara que l'impacte inicial per la sorpresa de l'atac es moderi als índexs, aquests acabin penalitzats durant més temps com a reflex d'aquest perjudici econòmic al Vell Continent.

La situació, per tant, constitueix un 'cercle viciós' que, a més, és molt difícil de controlar atès que el president rus, Vladimir Putin, no sembla atendre ni sancions ni advertències i pot acabar actuant en qualsevol moment, com ha fet aquesta matinada.

Últimas noticias