Les borses europees eviten les pèrdues malgrat el 'drama' econòmic del Regne Unit
Les dades PMI reflecteixen la major caiguda de l'economia britànica des de 2009
- El Ibex 35 se frena ante la importante resistencia de los 8.600 puntos
- Bankia y Sabadell protagonizan la sesión con sus resultados y suerte dispar
- En castellano: Las bolsas europeas evitan las pérdidas pese al 'drama' económico de Reino Unido
Actualitzat : 17:50
Les borses europees cotitzen a mitja sessió amb lleus guanys, evitant en general les pèrdues malgrat les dades PMI que confirmen un fort impacte del Brexit en l'economia, tant de la zona euro com especialment del Regne Unit, en el primer mes després del referèndum. A Espanya, l'Ibex 35 lluita per conquistar els 8.600 punts però es troba amb el fre de Sabadell, que cau un 7%.
El selectiu espanyol cotitza amb lleus guanys, en una jornada en la qual ha alternat les caigudes amb les pujades. En la mateixa línia, el FTSE britànic i el PSI portuguès avancen gairebé mig punt percentual, i el DAX alemany i el CAC 40 estan sense una direcció clara. A Wall Street, els índexs han obert amb lleus alces a l'espera de més informació sobre la possible compra de Yahoo per part de Verizon, mentre que a Àsia els principals índexs van acabar amb retrocessos entorn de l’1%. Al mercat de divises, l'euro/dòlar retrocedeix moderadament fins a l'encreuament en 1,1015, i la lliura perd entorn d'un 1% enfront de l'euro i al dòlar. Quant a les matèries primeres, el petroli cotitza amb suaus increments amb el Brent, barril de referència a Europa, a l'entorn dels 46 dòlars.
COP DEL BREXIT A l'ECONOMIA
Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), assegurava aquest dijous que necessiten mesos per avaluar l'impacte del Brexit a l'economia. Un dia després, arriben les primeres dades sobre el creixement de l'activitat tant al Regne Unit com a la zona euro, amb una forta deterioració al juliol, que fa que registri la menor dada a l'àrea monetària en 18 mesos, i la més baixa al Regne Unit des de 2009.
En concret, les dades del Purchasing Managers Index (PMI), l'indicador de la consultora Markit sobre comandes per avaluar l'activitat d'un sector, mostra una profunda deterioració al juliol. El PMI de serveis cau des de 52,3 punts al juny fins a 47,4 punts al juliol, molt per sota de la xifra projectada pels analistes de 49,2, i en mínims de set anys. Per la seva banda, el PMI manufacturer retrocedeix des de 51, fins a 49,1, el valor més baix en tres anys i mig, i nou dècimes inferior a l'esperat.
"Al juliol es va produir una deterioració dramàtica de l'economia, amb una caiguda de l'activitat empresarial al ritme més ràpid des de principis del 2009, en el punt més alt de la crisi", explica Chris Williamson, economista en cap de Markit. "La recessió (de l'activitat al juliol), es manifesta amb la finalització de les cancel·lacions de comandes, a falta que n’hi hagi de noves, i l'ajornament o interrupció dels projectes, que era més comunament atribuïda d'una manera o una altra al 'Brexit'", agrega.
Els indicadors d'activitat també han empitjorat a la zona euro, encara que a un ritme molt menor i es mantenen per sobre de 50. És a dir, encara que és menor, l'activitat no ha passat a contreure's al juliol. Així, el PMI compost de l'activitat total de la zona euro disminueix dues desenes fins a 52,9, encara que és la pitjor dada en 18 mesos, i se situa quatre dècimes per sota del previst pel consens del mercat.
En aquest cas, Williamson subratlla que “l'economia de la zona euro ha mostrat una resistència sorprenent enfront del vot del Regne Unit per sortir de la UE i a un nou atac terrorista a França". "La taxa de creixement econòmic en general roman pràcticament sense canvis, la qual cosa suggereix que el PIB està creixent a una taxa anual feble però raonablement sostinguda de prop de l'1,5%", agrega.
EMPRESES: DESPLOM A LA BORSA DE SABADELL
Dos bancs són protagonista de la jornada, Sabadell i Bankia, després d'haver presentat els resultats abans de l'obertura dels sis primers mesos de l'any. En el cas de Sabadell, ha obtingut un benefici de 425 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment respecte de l'any anterior del 20,7%, però no aconsegueix els 485 milions projectats pel consens d'economistes consultats per Reuters. Si no es té en compte, però, l'aportació als comptes de TSB, els guanys disminueixen un 20,6% fins a 280 milions. Les accions cotitzen en la sessió, amb retrocesos entorn del 8%, i encapçalen els retrocessos de l'Ibex 35.
Tot el contrari succeeix amb Bankia. L'entitat va obtenir un benefici de 481 milions d'euros fins al mes de juny, la qual cosa representa un 13,4% menys. Segons el banc, aquest descens s'explica per la desconsolidació de City National Bank de Florida després de la seva venda el 2015. Els analistes esperaven que Bankia informés d'un benefici net de 471 milions d'euros. Les accions de l'entitat cotitzen amb pujades entorn del 3%.
ANÀLISI TÈCNICA
Els 8.600 són un nivell psicològic i una important resistència de l'Ibex 35, explica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía. Ara, "un tancament per sobre d'aquest nivell de preus les properes sessions seria el senyal que ens faria pensar en una continuació dels guanys amb l'objectiu de cobrir el buit a la baixa que es va deixar en els 8.885 punts el dia posterior al Brexit", explica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.
"Per sota, el suport clau es troba en els 8.426 punts. No veurem cap senyal de feblesa mentre es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus", agrega Nuez.