Les borses europees cauen més d'un 1% i l'IBEX aguaita el suport dels 9.025
Segona jornada de caigudes per a la borsa espanyola
Actualitzat : 18:26
IBEX 35
14:00 24/12/24
|
|
|
Les borses europees continuen el seu càstig en borsa. Aquest dimecres, tant Madrid (-1,2%) com Frankfurt, Londres i Milà s'han deixat més d'un 1%. Mentre que París, ha estat la més castigada en deixar-se un 1,8%. Per la seva banda, el selectiu espanyol ha posat en perill el suport dels 9.025 punts. Dins de l'índex, Colonial ha tancat a l'alça i s'ha anotat una pujada del 0,8%. En la banda oposada, han destacat les fortes retallades d'ArcelorMittal (-3,8%) que ha anunciat que prepara nous ajustos de producció a Europa. Per davant, Ence repeteix com a fanalet vermell i s'ha deixat un 4%.
Els descensos a Europa es produeixen enmig de les preocupacions per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina i de les tensions polítiques al Vell Continent, amb els dubtes al voltant d'Itàlia. Cal subratllar, a més, que ahir Wall Street va tancar en negatiu (Dow Jones: -0,9%; S&P: -0,8%; Nasdaq: -0,4%) i que han predominat els números vermells a Àsia. Els experts de Bolsamanía adverteixen, així mateix, que els índexs nord-americans estan just en suports i avisen que els 2.800 de l'S&P estan en joc.
La incertesa segueix dominant el mercat pel que fa a la guerra comercial després que Donald Trump digués a principis de setmana que "no estava preparat" per fer un tracte amb la Xina i va afegir que els aranzels sobre les importacions del país podrien augmentar "substancialment". Mentrestant, un funcionari xinès va insinuar aquest dimarts que Pequín podria utilitzar la seva fortalesa en la producció de minerals rars com a palanca en la seva disputa comercial amb els EUA.
De tornada a Europa, els temors sobre una propera batalla entre Brussel·les i Itàlia van en augment després de les informacions que afirmen que la UE està considerant la possibilitat de prendre mesures disciplinàries pel fet que el govern italià no hagi estat capaç de controlar el deute.
El viceprimer ministre italià, Matteo Salvini, ha dit que Roma podria ser el blanc d'una multa de 3.000 milions d'euros pel deute acumulat. Per la seva banda, un funcionari europeu va assenyalar a CNBC que no pot confirmar si Itàlia serà multada, però va afegir que l'executiu de la UE tenia "algunes preocupacions" sobre la trajectòria fiscal del país.
De fet, aquest dimecres la Comissió Europea ha donat el primer pas per obrir un procediment per dèficit excessiu a aquest país per l'absència de mesures per reduir el seu deute públic, que el 2018 va superar el 132%.
D'altra banda, les últimes dades econòmiques que s'han donat a conèixer han estat descoratjadors. Dimarts, l'indicador del sentiment del consumidor alemany va caure al seu nivell més baix en dos anys. Aquest dimecres s'ha conegut la taxa d'atur d'Alemanya, que puja del 4,9% al 5%, quan s'esperava repetir la xifra.
RENDA FIXA
I enmig d'aquest panorama, la rendibilitat del bo espanyol a deu anys ha tornat a sorprendre per tercer dia consecutiu per situar-se en mínims històrics. El deute nacional està guanyant atractiu com a alternativa al deute públic italià, després que el país anunciés la intenció de superar el límit de dèficit permès per Brussel·les.
En aquest sentit, la prima de risc espanyola s'ha situat a l'entorn dels 90 punts bàsics, mentre que a Itàlia ha superat els 280 punts.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons, José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía "l'IBEX respecta suports. Durant les últimes dues setmanes hem parlat que el normal era esperar un rebot de certa intensitat per després atacar de nou l'important suport de curt termini, el dels 9.025 punts. I que, depenent de si aquest aconseguia fer rebotar els preus o els perforava, tindríem més informació sobre que es pogués intentar construir un sòl de mercat o bé que es confirmés una nova pota baixista".
"Moviment correctiu que el podria portar a la zona dels 8.800 punts (61,8% d'ajustament) prèvia parada al suport intermedi dels 8.940 punts (50% de retrocés). Així, d'antuvi el suport s'ha respectat. ho hem acariciat i ha reaccionat deu punts abans de tocar-lo".
Rodríguez ha afegit que "no llancem les campanes al vol tan aviat perquè encara queda molta tela per tallar. Sobretot perquè tenim el Dow Jones per sota del suport dels 25.200 punts i l'S&P 500 per sota dels 2.800 punts. De manera que en tancar així, i com més avall pitjor, s'activarien nous senyals correctives a l'altre costat de l'Atlàntic com a conseqüència de la confirmació de diversos 'cap i espatlles' que perfectament poden portar els índexs nord-americans al voltant d'un 5% més avall com a mínim".
"Per tant i com a resum pinten bastos per a la renda variable mundial a curt termini" ha conclòs.