L'IBEX tanca la setmana amb pèrdues del 2% i per sota dels 10.800 punts

L'Eurogrup ha acordat desbloquejar 8.500 milions d'euros per a Grècia

Per

Bolsamania | 16 jun, 2017

Actualitzat : 18:30

L'IBEX 35 tanca aquest divendres amb pujades del 0,56%, fins a 10.759,40 punts. En una jornada marcada pel desbloqueig de les ajudes a Grècia i el venciment trimestral de derivats ('hora bruixa'), la borsa espanyola ha gaudit d'una jornada tranquil·la. El selectiu espanyol, no obstant això, completa una setmana baixista, amb pèrdues del 2% durant les cinc últimes sessions.

Ferrovial (+2,09%), Viscofan (+1,94%) i Amadeus (+1,81%) han liderat les compres a l'índex, mentre Gamesa (-1,95%) i Bankia (-2,06 %) han estat els valors més baixistes. Entre les grans empreses, Santander ha caigut un 0,56%. En positiu, BBVA ha pujat un 0,19%, Inditex, un 0,69%, Telefónica, un 0,77% i Iberdrola, un 1,76%.

Tot això en una jornada en què el Banc d'Espanya ha xifrat en 60.000 milions d'euros els diners públics perdut en el rescat de 14 bancs i caixes espanyols. Els ajuts nets al sector han arribat als 76.410 milions d'euros. D'aquesta xifra, se n'han recuperat 4.139 milions i el BdE estima que l'import recuperable és de tan sols 12.198.000.

Sobre la caiguda de Popular, Emilio Saracho ha concedit unes breves declaracions a 'Expansión' en què ha evitat entrar en una guerra amb Ángel Ron, després que aquest últim hagi carregat contra ell en una entrevista amb 'El Independiente'. Saracho s'ha limitat a assenyalar que ell ho ha intentat (en referència a salvar Popular de la seva situació) i que els accionistes estan en el seu dret de presentar demandes.

A més, Abertis ha pujat un 1,16% i ha superat els 16,50 euros per acció oferts per Atlantia a la seva OPA, en tancar en 16,61 euros. Els analistes de Bankinter han recomanat no anar a l'OPA i esperar que el grup italià millori la seva oferta fins a prop de 18 euros per títol.

En l'escena internacional, Amazon (+3%) ha revolucionat el sector dels supermercats als EUA en anunciar la compra de Whole Foods Market (+27%) per gairebé 14.000 milions de dòlars. Altres grans grups com Wal-Mart i Costco es desplomen un 7% per la por dels inversors a l'exigent competència del gegant del comerç electrònic. A més, Nestlé està avaluant una possible venda del seu negoci de dolços als EUA per impulsar la seva cartera.

GRÈCIA I FRANÇA

Una altra de les notícies del dia és que l'Eurogrup ha desbloquejat un nou tram de 8.500 milions d'euros per a Grècia. El país hel·lè era un dels problemes d'aquest 2017 i sembla que amb aquesta decisió, de moment, deixa de ser-ho. Amb aquest nou tram de rescat, Grècia podrà complir amb els pagaments als quals s'enfronta durant el mes de juliol, que ascendeixen a 7.400 milions d'euros, dels quals 5.500 milions corresponen a venciments de deute.

El Fons Monetari Internacional (FMI), creditor també de Grècia, ha acordat unir-se al programa de rescat amb una aportació de menys de 2.000 milions de dòlars. No obstant això, no desemborsarà aquests diners fins que la zona euro detalli les mesures d'alleugeriment del deute de Grècia, una cosa que no s'espera que passi fins l'any que ve.

Les places del Vell Continent, que ahir van acabar amb caigudes més o menys voluminoses del 0,8% de mitjana, han tancat amb guanys similars a les de l'IBEX. A això cal sumar-hi que aquest divendres ha tingut lloc la segona 'quàdruple hora bruixa' de l'any, és a dir, el venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic amb la volatilitat que això sol implicar en els mercats.

Per la seva banda, Emmanuel Macron, que aquest diumenge s'enfronta a la segona volta de les eleccions legislatives franceses (tot indica que el seu partit, 'En Marxa', aconseguirà la majoria absoluta), s'ha reunit aquest divendres amb Mariano Rajoy, que ha viatjat a París. Macron ha volgut deixar clar que el seu únic interlocutor és Espanya en ser preguntat per les aspiracions independentistes de Catalunya.

Cal destacar també que el Banc del Japó ha decidit mantenir la seva política monetària sense canvis, de la mateixa manera que va fer ahir el Banc d'Anglaterra. D'altra banda, l'IPC de la zona euro s'ha reduït cinc dècimes, fins a l’1,4%, segons la segona estimació de la dada publicada per l'oficina d'estadística europea, Eurostat.

ANÀLISI TÈCNICA

"Creiem que el final de l'actual fase correctiva podria ser el final de la correcció. O el que és el mateix, després d'aquesta, el més lògic seria que amb les seves lògiques caigudes intermèdies, l'IBEX posés de nou rumb cap als màxims anuals als 11.185 punts. I per sobre dels màxims de 2015", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"El que volem donar a entendre amb això és que d'aquí que la tendència de fons continua sent alcista sense cap tipus de dubtes, ens trobaríem buscant el mínim de l'actual fase correctiva per des d'aquí reestructurar-se de nou a l'alça de cara als propers mesos. Recordeu que els preus als mercats es mouen sempre (dins d'una tendència alcista) així: acció (pujades) - caigudes (fases de reacció) - nou impuls alcista", explica aquest expert.

Últimas noticias