Les gestores bancàries dirigeixen més del 80% dels fons d'inversió espanyols

El patrimoni en fons d'inversió creix a ritme més alt que el PIB nominal des de 2008

Per

Europa Press | 13 oct, 2020

Les gestores filials dels bancs espanyols gestionaven prop del 82% del patrimoni dels fons d'inversió mobiliària registrats a Espanya a tancament de 2019. Segons un informe del Banc d'Espanya, suposa una gran interconnexió del sector bancari amb la indústria de fons i requereix "una anàlisi profunda" per a valorar "tant la seva resiliència com la del sector financer en el seu conjunt".

Aquesta quota ha augmentat des del 75% del patrimoni que gestionava els bancs el 2012, en part, pels processos de consolidació del sector bancari espanyol, segons recull l'article analític 'Evolució de la indústria de la inversió col·lectiva a Espanya entre 2008 i 2019'.

La concentració del sector bancari va experimentar un increment "molt significatiu" entre 2012 i 2015, amb la disminució del nombre de gestores filials de bancs espanyols de 28 a 19. Entre 2016 i 2019, el número total dels grups financers propietaris de gestores de fons va augmentar fins a aconseguir els 91, en el segon trimestre de 2019, encara que el nombre de gestores vinculades a bancs espanyols a penes va variar.

"Encara que, d'una banda, els bancs competeixen amb productes substitutius dels vehicles d'inversió col·lectiva, com els dipòsits, per un altre es beneficien de l'expansió d'aquesta indústria a través de les comissions de comercialització que perceben, i indirectament també a través d'altres comissions, com les de gestió i custòdia", puntualitza l'article elaborat per Laura Álvarez i Sergio Mayordomo.

El patrimoni de les societats i els fons d'inversió comercialitzats a Espanya va aconseguir els 483.000 milions d'euros en el tercer trimestre de 2019, la qual cosa equival al 39% del PIB i a l'11% del total dels actius financers gestionats pel sector financer a Espanya. Totes dues ràtios se situen molt per sobre dels nivells observats el 2012, quan eren del 18% i 4%, respectivament.

L'anàlisi destaca també la interconnexió entre els bancs i els fons, amb la participació dels fons en actius emesos pels primers. Així, al juny de 2019, les accions de bancs espanyols en mans de fons d'inversió amb vocació d'inversió en renda variable gestionats per grups bancaris representaven el 9% del patrimoni d'aquests fons, enfront del 4,7% del patrimoni de la resta dels fons d'inversió amb la mateixa vocació registrats a Espanya.

Per part seva, els bons en circulació emesos per bancs espanyols constituïen el 4% del patrimoni dels fons amb vocació d'inversió en renda fixa gestionats per entitats pertanyents a grups bancaris espanyols, enfront del 3,8% del patrimoni de la resta dels fons d'inversió amb idèntica vocació.

"La magnitud d'aquestes exposicions implica no sols que les valoracions de mercat d'aquests actius tinguin una influència rellevant en la rendibilitat i en el patrimoni de les institucions d'inversió col·lectiva (IIC), sinó també que canvis bruscos en les tinences d'aquests actius puguin afectar les condicions de finançament del sector bancari", assenyala l'article.

Les IIC també inverteixen en actius líquids, com a dipòsits bancaris i 'repos', la contrapartida dels quals generalment són bancs espanyols, amb el que per aquesta via es produeix un altre canal de connexió directa. Al juny de 2019, el pes d'aquests actius en el balanç dels fons d'inversió mobiliaris se situava entorn del 6,9%.

El Banc d'Espanya conclou que l'increment del patrimoni de la indústria de la inversió col·lectiva a Espanya, l'elevat grau de concentració, la seva interconnexió amb el sector bancari i la major assumpció de riscos durant els últims anys requereixen "una anàlisi profunda i continuada d'aquesta indústria per valorar tant la seva resiliència com la del sector financer en el seu conjunt".

Últimas noticias