El dilluns negre, superat per la crisi de l'euro i la devaluació del ien, entre d'altres caigudes
S'acosta a la de la crisi de l'euro o el referèndum del Brexit, entre d'altres esdeveniments recents
El coronavirus ha deixat les borses de tot el món a l'UCI. La seva arribada amb força a Itàlia i, per tant, a Occident, ha elevat la preocupació inversora que, al seu torn, va enfonsar als parquets aquest dilluns. Les caigudes van ser tals que van culminar una de les pitjors sessions de l'última dècada.
Noticia relacionada
El malo, el peor, el feo y el impensable: cuatro escenarios del coronavirus y posibles efectosHo diu David Ingles, un dels gurus de Bloomberg. A través del seu perfil de Twitter deixa clar que "aquest dilluns negre és una de les pitjors jornades borsàries dels últims anys".
Ingles utilitza com a termòmetre el MSCI All-Country Index, és a dir, el selectiu que mesura el comportament de les borses mundials. I ho fa comparant les dades registrades des de 2010 fins al dia d'avui.
La sessió del dilluns és la segona pitjor de totes, només per davant del 'Volmageddon', el dia en què el VIX (indicador de la volatilitat esperada al S&P 500) es va disparar a nivells que no s'havien vist des de feia anys.
Després tenim la caiguda registrada el 2013, després que la Fed anunciés que reduiria el ritme de compres de bons del Tresor i, per tant, la quantitat de diners amb la qual estava alimentant l'economia dels EUA. Molt a prop hi trobem la forta devaluació del ien japonès registrada al 2015, que també va llastrar els mercats especialment.
A continuació hi tenim l'enfonsament que va seguir el referèndum del Brexit al 2016 i, finalment, la crisi de l'euro viscuda al 2011. Aquest gràfic permet posar en perspectiva la caiguda de les borses fruit de la incertesa creada pel coronavirus. A Espanya, 1.000 persones han estat posades en quarantena després del positiu d'un turista italià que visitava Tenerife. Al seu torn, a Itàlia s'acaba de confirmar un cas a Sicília, el primer al sud del país transalpí.