Lagarde: el BCE seguirà pujant els tipus "si es compleix el nostre escenari"
La presidenta de l'organisme reitera que la inflació subjacent continua fort
Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu (BCE), no tanca la porta a més pujades dels tipus d'interès a la zona euro malgrat la recent crisi bancària, ja que l'elevada inflació que s'ha instal·lat a l'economia europea. Així ho ha tornat a confirmar la banquera central en una intervenció feta aquest dimecres en una conferència celebrada a Frankfurt.
"La dinàmica de la inflació subjacent continua sent forta. Davant de xocs nous i superposats, avui no tenim més remei que lidiar amb la incertesa", ha explicat Lagarde.
"Amb una incertesa alta, és encara més important que la trajectòria dels tipus depengui de les dades. Això significa, ex ante, que ni estem compromesos a pujar més ni hem acabat amb les pujades de tipus", ha afegit
"De fet, com vaig explicar la setmana passada, si es confirma l'escenari base de les nostres projeccions més recents, encara haurem de recórrer per assegurar-nos que s'eliminin les pressions inflacionàries", ha comentat, en referència a l'última reunió monetària celebrada per el BCE, durant la qual l'organisme va augmentar els tipus d'interès en 50 punts bàsics.
INFLACIÓ I ESTABILITAT FINANCERA
Lagarde ha volgut deixar clar que el BCE pot continuar lluitant contra la inflació i apujant tipus mentre preserva l'estabilitat financera de la zona de l'euro.
"Si bé el sector bancari europeu és resistent, amb fortes posicions de capital i liquiditat, en vista de la recent volatilitat dels mercats financers, estem a punt per actuar i brindar suport de liquiditat al sistema financer si cal i per preservar la transmissió fluida de la política monetària", ha precisat.
En aquest sentit, ha afegit que "ha de quedar clar que no hi ha una compensació entre l'estabilitat de preus i l'estabilitat financera. Com hem demostrat moltes vegades, podem establir la postura de política monetària adequada per controlar la inflació i, al mateix temps, utilitzar altres instruments per abordar els riscos per a la transmissió de la política monetària”.
Així, ha volgut subratllar el ferm compromís per controlar la inflació. "Hem de fer, i ho farem, reduir la inflació al nostre objectiu a mitjà termini de manera oportuna", ha reiterat.
ATENCIÓ A LES CONDICIONS FINANCERES
Això no vol dir que el BCE no vigili de prop les turbulències financeres que han sorgit durant les últimes setmanes. "Per aconseguir aquest objectiu necessitem una estratègia sòlida, que tingui en compte els alts nivells d'incertesa als quals ens enfrontem", ha destacat Lagarde.
"A aquest efecte", ha relatat, "la trajectòria de la nostra política futura estarà determinada per tres factors: la nostra avaluació de les perspectives d'inflació a la llum de les dades econòmiques i financeres entrants, la dinàmica de la inflació subjacent i la fortalesa de la transmissió de la política monetària”.
Sobre aquest últim punt, el BCE vigilarà "curosament durant les properes setmanes i mesos si hi ha un major enfortiment d'aquest traspàs. Si, per exemple, els bancs comencen a aplicar una 'diferència d'intermediació' més gran, cosa que significa que en qualsevol nivell de la taxa base exigeixen una compensació més gran pel risc percebut que estan assumint en prestar, llavors el traspàs serà més fort".
"Per tant", ha relatat, "prestarem molta atenció a una sèrie d'indicadors de disponibilitat de crèdit i preus de crèdit, com les dades mensuals sobre fluxos de diners i crèdit, la nostra enquesta de préstecs bancaris i la nostra enquesta sobre l'accés al finançament per a petites i mitjanes empreses".
"Si bé les condicions creditícies més restrictives són part del mecanisme pel qual el nostre enduriment en última instància frena les pressions excessives sobre els preus i porta la inflació de tornada a la meta, ens assegurarem que el procés sigui ordenat en tot moment", ha conclòs la presidenta del BCE.