Laboral Kutxa guanya 46 milions d'euros durant el primer semestre, un 40% menys
Ha efectuat una dotació extraordinària de 25 milions per fer front als possibles efectes de la Covid-19 i recalca la seva "sòlida situació de partida"
Actualitzat : 16:13
Laboral Kutxa ha obtingut un benefici de 46 milions d'euros durant el primer semestre de l'any comparat amb els 76,3 milions obtinguts durant el mateix període de 2019, una caiguda del 40%. L'entitat ha realitzat una dotació extraordinària de 25 milions per prevenir les possibles conseqüències de la Covid-19.
Noticia relacionada
El futuro continuo del barril tipo Brent cae un 1,81%, hasta los 43,35 dólaresEn un comunicat, l'entitat ha destacat que, des d'una perspectiva de cicle, l'actual crisi provocada pel coronavirus ha sorprès el sector financer "en plena transformació i en un moment de feblesa per generar resultats", la causa principal dels quals és una pèrdua de rendibilitat pel llarg període de tipus zero o negatius.
No obstant això, ha subratllat que Laboral Kutxa ha aconseguit tancar el semestre amb un benefici net de 46 milions d'euros i una "sòlida situació de partida per afrontar el complex escenari que s'acosta".
En aquest sentit, ha destacat que manté un dels més alts nivells de solvència en termes de CET1, 19,69%, una "sòlida" estructura de finançament, amb uns "còmodes" nivells de liquiditat, LTD 66,48%, i una de les "millors rendibilitats" del sector en termes de ROE, 6,01%, que s'elevaria fins a un 7,41% sense considerar els efectes de la dotació extraordinària per la Covid-19.
En relació a les dotacions realitzades aquest semestre, ha precisat que, tot i que la ràtio de morositat encara "no presenta signes de degradació" i la cartera creditícia no requereix incrementar les dotacions, ha decidit fer un exercici d'anticipació i s'ha dut a terme una provisió extraordinària de 25 milions d'euros per a prevenir els possibles efectes de la Covid-19.
El marge d'interessos s'ha situat en 124,03 milions i millora un 1,61% respecte a juny de 2019 malgrat l'"adversa" conjuntura de tipus, afavorit per una "adequada gestió de la liquiditat i més dinamisme" de la inversió creditícia d'empreses en l'últim trimestre.
L'entitat ha indicat que el capítol de comissions ha tingut un comportament "desigual" durant el semestre perquè l'any va començar amb uns "notables" nivells d'activitat, especialment en mitjans de pagament i en figures de fora de balanç, que "van sofrir una caiguda" durant el confinament. La recuperació en els dos últims mesos ha permès que les comissions hagin augmentat un 0,52% aquest semestre, la qual cosa porta a una millora del marge bàsic del 1,28%.
El marge brut cau un 0,93%, llastrat, segons ha explicat, pel resultat de les operacions financeres (ROF). En conjunt, les despeses d'administració i el còmput de les amortitzacions corresponents al semestre s'han rebaixat un 2,59%, fins als 118,27 milions, "gràcies a la política d'eficiència en la gestió que aplica l'entitat".
DOTACIONS
Respecte a les dotacions realitzades aquest semestre, ha precisat que, encara que la ràtio de morositat encara no presenta signes de degradació i la cartera creditícia no precisa majors dotacions, l'entitat ha decidit fer un "exercici d'anticipació" i s'ha dut a terme una provisió extraordinària de 25 milions d'euros per prevenir els possibles efectes de la Covid.
A conseqüència de tot això, el benefici brut consolidat fins a juny s'ha situat en 55 milions, un 34,7% inferior al resultat dels primers sis mesos de l'exercici passat. El benefici net resultant, després de restar els impostos corresponents per un import de 9 milions, ha estat de 46 milions aquest primer semestre, previ a la dotació als fons d'obra social de la cooperativa, la qual cosa suposa una retallada del 39,8% respecte al mateix període de l'any passat.
SOLVÈNCIA
Laboral Kutxa ha assenyalat que el seu nivell de solvència total, fins i tot sense computar els resultats generats en aquest primer semestre, se situa en "un elevat percentatge del 19,69%", que coincideix amb la ràtio de capital CET1, que reflecteix el nivell de recursos propis de primera categoria respecte als actius ponderats pel seu risc (APR). "La dada reflecteix una posició sostinguda de lideratge sectorial en termes de solvència".
Així mateix, ha destacat que, malgrat l'augment de la inversió creditícia, l'important flux entrant de liquiditat ha fet que la ràtio LTD (Loans to Deposits) continuï descendint fins al 66,48%. A més, ha precisat que cobreix al 359,91%, i, "per tant de forma molt folgada, els requeriments de liquiditat per fer front a compromisos a curt termini.
L'entitat ha indicat també que la "gestió prudent" dels riscos i la qualitat dels seus actius són "dos elements representatius" i, malgrat la situació global de crisi, la taxa de crèdits dubtosos de la cooperativa de crèdit "no presenta encara signes de deterioració", situant-se a 30 de juny en un 3,65%, vuit punts bàsics més baixa que al tancament de 2019.
RECURSOS
El total de recursos mitjançats a 30 de juny s'ha elevat fins als 25.247 milions, amb un creixement del 7% respecte a desembre de 2019 i del 10,1% en la seva evolució interanual.
Segons ha apuntat, els recursos en balanç estan "superant clarament" les previsions inicials de l'exercici, afavorits pel retraïment del consum i l'augment de la taxa d'estalvi. Els saldos conjunts presenten un increment de 1.046 milions, que suposa un 5% més aquest semestre i un 7,4% més en termes interanuals.
Per part seva, els recursos de clients gestionats fora de balanç, fons d'inversió i productes de previsió, presenten un "lleuger descens" del 0,2%, motivat per la inestabilitat dels mercats.
INVERSIÓ CREDITÍCIA
El conjunt de la inversió creditícia ha arribat a 14.663 milions, la qual cosa suposa un increment interanual del 8,2% i del 5,3% de gener a juny. Segons ha assenyalat, l'important augment del volum de crèdits s'ha vist afavorit "de forma molt rellevant" per l'"excel·lent" resposta de l'entitat a la demanda de finançament del sector mercantil, que ha triplicat el volum de noves formalitzacions respecte al primer semestre de l'exercici de 2019.
Per segments, destaca el creixement del 15,63% del saldo del crèdit als petits negocis i autònoms, que s'eleva fins a un 27,9% per a les pimes.
L'entitat ha manifestat que la clau d'aquest creixement dels saldos de crèdits destinats el teixit industrial ha estat en la "gestió intensa i pròxima" de les necessitats de les empreses i negocis, recolzada en els diferents programes extraordinaris de liquiditat habilitats per organismes i institucions públiques, en els quals Laboral Kutxa ha pres part "molt activa".
El total de nou crèdit atorgat durant aquest semestre ha superat els 725 milions, "ajudant així a empreses i negocis a mitigar els impactes de la crisi en la seva liquiditat".
Per part seva, el finançament a particulars presenta un increment en saldos del 0,3%, malgrat la reducció d'activitat durant el confinament. Les noves formalitzacions hipotecàries reflecteixen un 5,7% d'increment respecte al primer semestre de l'exercici anterior, i respecte als préstecs personals, la caiguda del consum ha motivat un descens del 15,4% en les noves formalitzacions.
Laboral Kutxa ha indicat que el negoci assegurador contribueix als resultats del grup en aquest primer semestre, amb uns resultats de 21,8 milions, la qual cosa implica un increment del 6,6% respecte a la dada de juny de 2019.
L'entitat ha destacat també l'avanç del seu procés de digitalització i ha precisat que, durant el confinament, el 80% dels clients actius en banca online han utilitzat el telèfon intel·ligent com a canal preferent; el P2P amb Bizum ha sobrepassat els 200.000 usuaris, amb un increment del 25% en sis mesos; i el pagament mòbil ha tingut un increment d'usuaris del 23%.