La volatilitat augmenta el nivell d'estrès als mercats financers espanyols
L'indicador d'estrès se situa als 0,27 punts a principis de febrer
- D'aquesta manera, l'indicador se situa al límit entre nivell baix i mitjà per primer cop en un any
- En castellano: La volatilidad aumenta el nivel de estrés en los mercados financieros españoles
La volatilitat que es va iniciar als mercats de renda variable nord-americana ha fet que el nivell d'estrès del mercat financer espanyol hagi augmentat fins als 0,27 punts, el nivell més alt en un any. L'indicador se situa en el límit entre nivell baix i mitjà. L'estrès dels mercats financers espanyols s'havia mantingut a nivells molt reduïts des de feia diversos mesos.
"Aquest increment està relacionat amb l'episodi de turbulències que es va iniciar als mercats de renda variable nord-americana, on la fortalesa de l'ocupació i l'augment dels salaris van originar un canvi a les expectatives d'inflació d'aquella economia i, en conseqüència, en el procés de pujades de tipus interès", apunten des de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Aquests fets van repercutir a les borses europees, que van experimentar fortes caigudes de les cotitzacions i increments significatius de la volatilitat. L'indicador d'estrès dels mercats financers espanyols va mostrar així repunts als segments de renda variable, derivats i tipus de canvi. "Eventuals canvis en les expectatives d'inflació o revaluacions dels riscos financers podrien afectar els mercats durant els pròxims mesos", assenyala a la nota la CNMV.
D'altra banda, la CNMV assegura que les incerteses originades per la crisi a Catalunya no van donar lloc a un repunt significatiu de l'estrès als mercats el 2017, "però sí que es va observar una dissociació notable entre l'evolució de la borsa espanyola i les europees, que es va atenuar durant el primer mes de 2018". L'evolució alcista de l'IBEX 35 del començament d'any es va truncar al febrer com a conseqüència de les turbulències als mercats nord-americans, que van anul·lar els guanys inicials i van donar lloc a unes pèrdues acumulades del 4%.
Segons l'organisme supervisor, els riscos més rellevants que segueixen observant sobre els mercats financers són els de mercat i de liquiditat, especialment en alguns segments de renda fixa corporativa. A més, a l'actual context prolongat de baixos tipus d'interès que hi ha a Europa convé tenir present la possibilitat que alguns inversors, per tal d'obtenir una major rendibilitat, puguin estar adquirint actius massa arriscats per al seu perfil. L'espectre d'aquests actius és molt ampli i contemplacions, deute high yield i, més recentment, actius de risc molt més gran com, per exemple, les monedes digitals.
El fenomen de les monedes digitals i, en general, dels actius virtuals està suscitant un gran interès per part de les autoritats com a conseqüència del seu extraordinari creixement durant els últims trimestres i dels riscos potencials que envolten aquesta activitat, sobretot en relació amb la protecció de l'inversor. A l'àmbit concret de les monedes digitals, els inversors han de saber que tot i que la seva cotització ha crescut de forma exponencial en algun moment, "aquests actius no tenen valor intrínsec al marge de l'expectativa de poder intercanviar-los per béns, serveis o altres actius en un futur i la seva extremada volatilitat els converteix en actius molt arriscats", explica.
A més, la Comissió destaca que l'anonimitat de les transaccions realitzades amb monedes digitals suscita preocupació en diversos sectors, ja que "aquesta característica podria ser usada amb finals il·lícits o activitats il·legals (evasió d'impostos, blanqueig de capitals, finançament del terrorisme, etc.)". Finalment, la tecnologia subjacent de les monedes digitals, el blockchain, no ha estat sotmesa a prou proves, de manera que "no es poden descartar problemes relacionats amb la rapidesa i seguretat de les transaccions", conclou l'organisme.