La volatilitat mana: l'Ibex perd un 3,4% i se situa per sota de 6.300 punts

Inditex ha anunciat que ajorna el seu dividend pel Covid-19

Per

Bolsamania | 18 mar, 2020

Actualitzat : 18:00

L'Ibex 35 ha caigut un 3,44%, fins a 6.274 punts, després de rebotar en la passada sessió un 6% recolzat en l'anunci de Pedro Sánchez, que mobilitzarà 200.000 milions per fer front als gravíssims problemes econòmics que està provocant el coronavirus. La volatilitat domina ara als mercats i és impossible preveure què passarà, per molt que cada vegada siguin més les mesures per intentar combatre el coronavirus. La volatilitat també és avui present a Inditex, que ha anunciat que fe provisió de 287 milions pel coronavirus als seus resultats de 2019, i que ajorna el dividend també per aquesta causa. El valor retrocedeix ara un 2%.

La volatilitat ha estat present a Inditex, que ha anunciat que provisiona 287 milions pel coronavirus en els seus resultats de 2019 i que ajorna el dividend també per aquesta causa.

Les majors alces han estat per a Aena (+7,82%) i també per a Telefónica després d'un informe de Barclays en el qual el banc britànic ha defensat la fortalesa de les 'telecos' davant la crisi del coronavirus.

En negatiu, uns quants valors s'han desplomat. Meliá Hotels s'ha enfonsat un 14% després del tancament de tots els seus hotels a Espanya. A més, ACS ha caigut un altre 14% i ha estat un altre dels valors més baixistes.

Els experts repeteixen, per activa i per passiva, que el que estan esperant els mercats són mesures fiscals dels Governs per intentar pal·liar aquesta crisi que complementin les múltiples mesures anunciades pels bancs centrals. La Reserva Federal continua prenent accions per mitigar la situació, i aquest dimarts el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, va dir que l'administració de Donald Trump vol impulsar un pla d'estímul econòmic valorat en 1 bilió de dòlars per tal de contrarestar l'impacte negatiu del coronavirus sobre l'activitat econòmica.

"Està començant a dibuixar-se un panorama més clar sobre com estan responent els Governs a la pandèmia i això per si mateix ofereix certa esperança, molt necessària. Les autoritats estan intentant d'equilibrar les restriccions amb préstecs barats per a les empreses i cert alleujament per a les llars", subratlla Jasper Lawler, director d'anàlisi de London Capital Group.

El fet que la Xina hagi comunicat que han desenvolupat amb èxit una vacuna contra el coronavirus també hauria d'animar les borses, però la por persisteix i la volatilitat ho continua controlant tot. La Xina ha declarat que han aprovat la realització d'assajos en humans, segons ha informat el Ministeri de Defensa en un comunicat.

Amb tot, l'Ibex continua tenint el nivell clau que ha de vigilar als 5.900 punts, mínims de 2012. Aquí es veurà si es tracta d'un sòl de mercat des del qual intentar construir una figura de retorn o, al contrari, de l'inici d'una nova fuetada baixista.

Cal recordar que, després de totes les mesures que ha anunciat en els últims dies, inclosa la retallada de tipus sorpresa fins al 0%-0,25%, la reunió de la Reserva Federal (Fed) prevista per a avui ha estat cancel·lada. A més, aquest dimecres hem conegut l'IPC de la Zona Euro al febrer, que puja un 0,2% mensual front 0,2% esperat i el -1,0% anterior. En taxa anual, la pujada és del 1,2% front 1,2% esperat i anterior.

ANÀLISI DE L'IBEX 35

"Els moviments a l'alça del 5% amunt i avall dels últims dies encaixen dins del que és normal després d'un enfonsament del 42% des de màxims anuals. Així és com es comporta el mercat quan la volatilitat, el pànic, és màxim", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Està intentant construir un sòl de mercat, almenys de curt termini, per intentar aquest rebot del 15%-20% que hauria de succeir-se després del tsunami de vendes de les últimes tres setmanes i mitja. Però és clar, ho hem de supeditar tot als mínims d'aquest dilluns, 5.800 punts. Aquest suport s'ha de respectar de totes totes. En cas contrari, la següent parada la trobem als 5.250 punts: els mínims de 2002", conclou aquest expert.

Últimas noticias