La rendibilitat dels bons es dispara i tensiona les borses mundials
El bo espanyol, per sobre del 3%; els bons nord-americans, a màxims d'una dècada
La tensió al mercat és màxima durant la jornada prèvia a la reunió de la Reserva Federal (Fed). Així ho reflecteix el mercat de bons. El temor del mercat d'una pujada de 100 punts bàsics s'ha aguditzat després dels darrers esdeveniments i ha provocat que els rendiments dels bons s'hagin disparat. El bo alemany (Bund), de referència a Europa, supera en aquests moments l'1,9%, mentre que el bo espanyol a deu anys se situa per sobre del 3%, màxims de l'últim trimestre, i l'italià escala per damunt del 4,2%, arribant també a màxims dels últims tres mesos, molt afectat pels comicis d'aquest diumenge que ve. Les primes de risc d'Espanya i d'Itàlia ronden els 110 i els 225 punts bàsics, respectivament.
Alhora, s'estan registrant repunts al bo francès (2,49%), el britànic (3,29%) i el neerlandès (2,24%) i el portuguès (2,96%), mentre que el bo grec se situa per sobre del 4,4%. A l'altra banda de l'Atlàntic, el bo nord-americà a deu anys ha superat màxims no vistos des de l'abril del 2011, situant-se al 3,593%, mentre que el bo a dos anys s'ha disparat fins a vorejar el 4%, un nivell no vist des del 2007.
"Tot això és conseqüència de les expectatives que manegen els mercats en relació amb els moviments futurs en matèria de tipus d'interès dels bancs centrals", indica Juan Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities. I és que, a més de la Fed, altres bancs com els del Japó, Suïssa, Noruega o el Regne Unit també revisaran les seves referències aquests dies, mentre que altres mercats emergents com les Filipines, Indonèsia, Taiwan i Turquia faran el mateix.
Tot i això, el primer moviment i la primera gran sorpresa ha arribat des de Suècia. Aquest dimarts el Riksbank ha commocionat el mercat amb una pujada de 100 punts bàsics, el moviment més gran de l'últim segle, situant la seva taxa d'interès de referència en l'1,75%, i anunciant que hi haurà més pujades durant els propers sis mesos. El mercat, gairebé unànimement, esperava que l'alça fos de 75 punts bàsics.
Els experts de Danske Bank esperen que "hi hagi un factor comú per a tots els bancs centrals, i és l'avenç d'una política monetària més estricta per reduir la inflació”. “Això hauria de conduir a corbes més planes als bons -10 anys i 2-5 anys, així com un dòlar més fort", expliquen.
El temor ara és que la Fed emuli el seu homòleg suec i elevi els tipus d'interès en 100 punts bàsics, cosa que seria el repunt més gran dels últims 40 anys. Així mateix, des de Link Securities creuen que el més rellevant serà el nou quadre macroeconòmic que doni a conèixer el banc central nord-americà, per al qual s'espera que revisi a la baixa el creixement econòmic i a l'alça les expectatives d'inflació. També consideren especialment rellevant la publicació del diagrama de punts en què els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) dibuixen les seves expectatives a mitjà termini per als tipus d'interès de referència.
"Si la Reserva Federal mou els punts a l'alça, l'anticipació dels mercats a noves pujades hauria d'augmentar, juntament amb la fixació de preus de pujades de tipus més ferms de magnitud similar. Les expectatives actuals del mercat fan que el rang objectiu de la Fed del 2,25-2,50% es mogui fins al 4,0-4,25%, si no el supera a finals d'any”, assenyalen des d'ING a CNBC.
Així mateix, l'equip del banc neerlandès indica que, "mentre estiguem en aquest tram ascendent, també els tipus a llarg termini poden continuar sent arrossegats pel corrent dels tipus a llarg termini, encara que és probable que la corba s'inverteixi més en el procés".