Merkel li roba el protagonisme a Pedro Sánchez i desencadena una venda de bons
La venda de bons eleva la rendibilitat en el títol a 10 anys fins a fregar l'1,6%
- La rendibilitat també augmenta en els títols alemanys, cosa que provoca un moviment d'anada i tornada de la prima de risc
- En castellano: Merkel le roba el protagonismo a Pedro Sánchez y desencadena una venta de bonos
Actualitzat : 14:25
La victòria de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE tornen a posar Espanya al centre de la incertesa. Per unes hores, la prima de risc s'ha elevat un 2% com a conseqüència de la caiguda del preu dels bons espanyols. Aquest retrocés ha augmentat al llarg del dia, però també registra pèrdues el bo alemany després d'unes declaracions de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que han provocat vendes generalitzades al mercat secundari de fixa.
Les vendes també del 'bund' provoquen una pèrdua del 0,3% i un augment del seu rendiment fins al 0,41%. Així mateix, han provocat un moviment d'anada i tornada de la prima de risc, que ha passat de pujar un 2% a caure un 0,4% fins als 121 punts. No obstant això, els títols del deute espanyol a 10 anys cotitzen amb caigudes. El preu disminueix un 0,5% fins als 98 euros, mentre que la rendibilitat frega l’1,62%, el nivell més alt en tres setmanes.
A diferència del que ha passat a primera hora, quan hi havia vendes de bons espanyols i compres dels títols germànics, el moviment és generalitzat en la mateixa direcció a mitja jornada. Angela Merkel ha deixat de banda les anàlisis sobre la política espanyola en posar el focus sobre el Banc Central Europeu (BCE). La cancellera alemanya ha assegurat aquest dilluns que "l'euro està massa feble", i ha aprofundit en una crítica que no és la primera vegada que es produeix des d'Alemanya. Al febrer va ser el ministre de Finances, Wolfgang Schäuble que va assegurar que la política monetària és "molt laxa" per als interessos del seu país.
Les paraules de Merkel han provocat un repunt de l'euro que en uns minuts ha pujat un 0,6%. Durant la sessió ha marcat un mínim en 1,1159 dòlars i un màxim en 1,1228 dòlars. També ha tingut el seu efecte al mercat de bons que es mou amb violència cada vegada que varien una mica les expectatives sobre les decisions del banc central. No en va, la compra de 60.000 milions d'euros mensuals de bons sobirans i corporatius amb un ràting de 'grau d'inversió' manté les rendibilitats històricament baixes.
IMPACTE LLEU DE LA VICTÒRIA DE SÁNCHEZ
El preu dels bons espanyols a 10 anys cau un 0,3% davant la venda generalitzada de deute al mercat secundari, cosa que incrementa la rendibilitat fins a fregar l'1,6%. Tot el contrari al que passa amb el 'bund' alemany, que s'encareix pels moviments dels inversors a l'inici de setmana i el seu rendiment disminueix fins al 0,36%.
D'aquesta manera, la prima de risc puja un 2% fins als 124 punts. L'augment és similar als diferencials de França i Grècia, que creixen fins als 45 punts i els 540 punts respectivament. Per contra, cau un 0,5% a Itàlia fins als 177 punts i un 0,4%, a Portugal fins als 283 punts.
La victòria de Sánchez era una de les ensopegades per la complaença recent de la renda variable que temien els inversors, encara que la seva resposta per ara és tèbia. En plena negociació de pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2017, una reforma de pensions a la vista a partir de les conclusions del Pacte de Toledo, que encara trigaran, i amb la imminent fusió de Bankia i Banc Mare Nostrum (BMN), el principal partit de l'oposició podria allunyar-se encara més d'un Govern en minoria al qual va permetre governar amb l'abstenció durant la investidura de Mariano Rajoy. En aquell moment, això sí, sense Pedro Sánchez.
Aquest mes dos dels principals bancs nord-americans, JP Morgan i Bank of America Merrill Lynch, van assegurar que la victòria de Sánchez seria perjudicial per a l'economia espanyola. Als seus informes, han considerat que aquest escenari implicaria inestabilitat política i, especialment, dificultaria l'aprovació parlamentària dels comptes públics, qüestió clau per complir amb l'objectiu del dèficit públic pactat amb Brussel·les, que no ha de superar el 3,1% el 2017. La resposta dels inversors va en línia amb el que s'esperava per les entitats nord-americanes si es produïa la victòria de Sánchez, encara que amb poca intensitat en la reducció de l'exposició a Espanya.