La prima de risc d'Itàlia puja després de la dimissió de Matteo Renzi
El diferencial entre els bons a 10 anys d'Itàlia i Alemanya acumula un increment d'un 4,37% en l'última setmana
- El rendiment del bo a 10 anys d'Itàlia es dispara per sobre del 5%
- El màxim recent està en els 186 punts bàsics, aconseguits el passat 23 de novembre
- En castellano: La prima de riesgo de Italia sube después de la dimisión de Matteo Renzi
La dimissió del primer ministre italià, Matteo Renzi, després de l'aclaparador rebuig de la seva reforma constitucional en el referèndum celebrat el 4 de desembre, amenaça el mercat de la renda fixa italiana, amb la rendibilitat del seu bo a 10 anys que es dispara més d'un 5% poc després de l'obertura de les borses europees. La prima de risc italiana -que mesura el diferencial amb el bo a 10 anys alemany- augmenta un 4,34%, fins a més enllà dels 170 punts. El rendiment de el ‘bund’ alemany també es dispara més d'un 6%.
Encara queden lluny els 186 punts bàsics aconseguits el pasat 23 de novembre, quan es va aconseguir la bretxa més elvada entre el deute alemany i l'italià des de maig de 2014.
El deuete europeu pateix les conseqüències de la inestabilitat política a Itàlia, amb tota la pressió sobre les espatlles del president de la República, Sergio Mattarella, que desitjava sortir d'aquesta situació. La disjuntiva: mantenir un govern provisional de coalició fins a les eleccions previstes en 2018 o cedir a la pressió dels moviments de l'esquerra radical i antieuropeïsta del país transalpí, encapçalats per Beppe Grillo i el seu Moviment Cinc Estrelles i convocar eleccions a la primavera o estiu de 2017.
Els bons sobirans europeus s'estan emportant la pitjor part de l'onada d'incertesa que sacseja el Vell Continent
Davant aquest panorama gens atractiu, els inversors donen regna solta a les vendes en un context marcat pels dubtes pel que fa a la situació de la banca italiana. Els bons sobirans europeus s'estan emportant la pitjor part, ara com ara, de l'onada d'incertesa que sacseja el Vell Continent, amb augments de les rendibilitats d'un 6% i un 5% a Bèlgica i França. L'efecte contagio es trasllada a Irlanda, amb un augment en el rendiment de més del 4% o a Espanya, on el bo a 10 anys puja per sobre del 6%.
El mapa europeu de les primes de risc -que mesura la rendibilitat addicional que el mercat exigeix pel que fa al 'bund' germà- deixa increments de fins a un 9% en països com Bèlgica i d'al voltant d'un 6% a Irlanda i Holanda. La prima de risc espanyola puja un 2,39%.