La por a l'economia tomba a les borses, amb caigudes per a l'IBEX

Els principals índexs europeus cotitzen a mitja sessió amb pèrdues properes a l'1%

Per

Bolsamania | 06 mai, 2016

Actualitzat : 13:41

Les principals borses tornen a sofrir una sagnia en forma d'onada de vendes aquest divendres. En el cas de l'IBEX-35, el selectiu de la Borsa de Madrid suma així la seva sisena caiguda en les últimes set jornades, i va camí de tancar la setmana amb un retrocés acumulat proper al 5%. Els analistes tenen por que les dades d'ocupació dels Estats Units confirmin la desacceleració de la primera economia mundial i, fins i tot, retornin els fantasmes de la recessió.

L'IBEX cotitza amb pèrdues superiors al mig punt, després d'obrir a la baixa i moure's amb continus alts i baixos i molta volatilitat. Així i tot, és l’índex que cau menys d’entre les grans borses europees. El DAX alemany i el FTSE britànic cauen gairebé un 1%, nivell de caigudes que supera el CAC francès. A Àsia, les borses van tancar amb descensos generalitzats, mentre que al mercat de petroli el cru es deixa entorn d'un 0,5%. En el de divises, per la seva banda, l'euro/dòlar puja un 0,2% fins a l'encreuament d'1,1426 dòlars. A Wall Street, els futurs cotitzen amb caigudes.


Des del punt de vista tècnic, la correcció en què es veu embolicat l'IBEX els últims dies es produeix "sense ni tan sols haver intentat tancar el buit a la baixa setmanal i mensual amb què va començar l'any. I des de llavors no hem parat de caure gairebé diàriament. Confiem que la zona de suport dels 8.545 punts, on l'IBEX-35 presenta un important buit alcista, aconsegueixi posar fre a les caigudes amb la intenció d'intentar redreçar el rumb", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.


ECONOMIA: INFORME D'OCUPACIÓ DELS EUA


En l’àmbit macro, la producció industrial ha augmentat un 2,8% anual al març a Espanya, enfront de la dada del mes anterior d'un creixement del 2,1%, si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari. En cas contrari, disminueix un 1,7%.


No obstant això, la gran referència econòmica del dia és l'Informe d'Ocupació als Estats Units. El consens de mercat espera la creació de 200.000 ocupacions, encara que la dada d’ADP publicada aquest dimecres es va situar per sota de l'esperat, la qual cosa és un senyal negatiu per a la dada oficial.


"Fins al moment, l'economia nord-americana es venia sustentant en un mercat laboral que mostrava gran solidesa. Si aquest comença a afeblir-se, tornaran els temors de principis de l'exercici sobre una possible entrada en recessió d'aquesta economia els propers mesos, la qual cosa serà mal rebuda pels inversors", opinen els analistes de Link Securities. Així mateix, cal tenir en compte que és un dels indicadors principals per a la Fed, que es reuneix els dies 14 i 15 de juny, i no ha donat pistes sobre la possibilitat de pujar tipus.


A Espanya, mentrestant, tornen a cobrar importància els sondejos en saber que hi haurà noves eleccions generals. El Centre de Recerques Sociològiques (CIS) acaba de publicar el seu baròmetre del mes d'abril, en què s'inclou intenció de vot i valoració dels líders polítics. Segons el sondeig, que es va realitzar entre l'1 i el 10 d'abril, el PP tornaria a ser el partit més votat amb una estimació del 27,4%. El PSOE es mantindria com a segona força, millorant els seus resultats de gener en sumar un 21,6% dels suports. Per la seva banda, Ciutadans també milloraria, mentre que Podem cau.


EMPRESES: RESULTATS D’ARCELORMITTAL I SACYR


Abans d'avaluar les noves dades econòmiques, altres dues empreses de l'IBEX-35 han publicat els seus resultats trimestrals. ArcelorMittal ha perdut entre gener i març 416 milions de dòlars (uns 360 milions d'euros), un 43% menys que l'any anterior. Els preus baixos de les matèries primeres i un increment dels costos han marcat les xifres de la companyia, amb pèrdues per acció de 23 cèntims. La metal·lúrgica encapçala les pèrdues de l'IBEX en deixar-se més d'un 3%.


La constructora Sacyr, que ha presentat resultats mitja hora després de l'obertura del mercat, cosa que no sol ser habitual, ha guanyat entre gener i març 42,6 milions d'euros, fet que suposa un increment del benefici del 68% impulsat per la venda de tres actius a Portugal. Els ingressos se situen en 679,9 milions d'euros, enfront de la xifra projectada pel consens d'analistes de Bloomberg de 671 milions. Les accions cotitzen amb caigudes de més de l’1%.


Les principals ‘blue xips’ de l'IBEX, per la seva banda, cauen entorn de l’1%. Així és el cas de Santander, Inditex, Repsol i Telefónica. Es desmarca BBVA, que es mou a l'alça i rebota lleument després de desplomar-se un 15% des que va presentar resultats dijous.


Al mercat continu destaca el ral·li de l'empresa catalana d'energies renovables Fersa, que es dispara un 13% i ha arribat a revalorar-se un 20%. La pujada es produeix davant informacions que han desmentit des de la pròpia companyia en conversa amb Bolsamania sobre que el fons de capital de risc suís Springwater podria haver aconseguit un acord amb el consell d'administració de la firma catalana per llançar una oferta pública d'adquisició (OPA) amistosa pel 100% del capital amb una prima molt atractiva. La resta d'entitats es mouen amb signe mixt i escàs moviment. La banca té ara un altre front de preocupació obert, davant la possibilitat que els requeriments de solvència de Basilea incloguin el negoci de fons d'inversió i banca privada, la qual cosa provocaria que es necessiti més capital lliure de riscos.

Últimas noticias