La 'no declaració' de Puigdemont, el "súmmum dels despropòsits", segons els experts

Ahir es va veure "un país poc seriós a l'exterior que no respecta les mínimes normes democràtiques", assenyalen els analistes d'AlphaValue

Per

Bolsamania | 11 oct, 2017

Actualitzat : 11:44

L'IBEX 35 reacciona amb fortes pujades (+1,5%) aquest dimecres després de la 'no declaració d'independència' de Carles Puigdemont. Els inversors celebren la notícia positiva a curt termini, però els resultarà difícil obviar el complicadíssim panorama que s'obre a mitjà termini.

Els experts segueixen pensant que la incertesa seguirà fent mal a l'IBEX durant les sessions futures. "És previsible que la tensió provocada per aquesta profunda crisi institucional segueixi pesant en el comportament dels mercats financers, que esperem que es mostrin molt volàtils durant els pròxims dies", assenyalen els experts de Link Securities al seu informe diari. Afegeixen aquests analistes que una solució a la situació "no té aspecte d'aconseguir-la a curt termini".

Aquests experts parlen d'"independència interruptus", una forma més de les múltiples que es poden llegir aquest matí per referir-se a la declaració d'independència que va fer ahir Carles Puigdemont per immediatament suspendre-la en nom d'un suposat diàleg amb el Govern. Els analistes d'AlphaValue són més crítics i assenyalen que el que es va veure aquest dimarts al Parlament català és una despropòsit. "La presumpta declaració d'independència diferida del Sr. Puigdemont és el súmmum dels despropòsits". Afegeixen aquests experts que, dels resultats d'"un fiasco de referèndum no es poden extreure conseqüències tan greus" i adverteixen que ahir es va veure "un país poc seriós a l'exterior que no respecta les mínimes normes democràtiques".

Segons els experts d'AlphaValue, una opció seria la recerca de diàleg i una proposició de referèndum consultiu (sense efectes sobre la sobirania) a Espanya i Catalunya. "D'aquí podrien extreure conclusions amb un cens real i respectant la Constitució", assenyalen aquests analistes. "Durant un període d'almenys un mes podria explicar-se al poble espanyol i català les opcions de votar a favor o en contra en aquesta consulta. Però es tractaria d'un referèndum consultiu amb totes les garanties democràtiques. Aquesta mesura podria ser una solució transitòria a l’estat de crispació que s'ha instal·lat a la societat espanyola i catalana", expliquen des d’AlphaValue.

Mentrestant se segueix esperant la resposta de Mariano Rajoy i la resta de forces polítiques (PSOE i Ciutadans). Aquest dimecres hi ha Consell de Ministres extraordinari i aquesta tarda, a partir de les quatre, Rajoy compareixerà davant el Congrés. "No està clar si l'article 155 serà activat immediatament pel govern espanyol (...) encara que sospitem que Puigdemont va poder anar prou lluny als ulls d'alguns membres del Govern espanyol", assenyalen des de Barclays.

Últimas noticias