"La mort de tres militars nord-americans marca un punt d'inflexió crític a l'Orient Mitjà"

RBC afegeix que "planteja l'espectre d'una participació més substancial dels EUA a la guerra"

Per

Bolsamania | 29 gen, 2024

Els analistes d'RBC consideren molt negatiu per a l'escenari geopolític la mort de 3 militars nord-americans en una base militar de Jordània, després d'un atac amb drones perpetrat per un grup islàmic recolzat per l'Iran.

"Creiem que la mort de tres militars nord-americans a Jordània marca un punt d'inflexió crític en el conflicte en curs a l'Orient Mitjà i planteja l'espectre d'una participació més substancial dels Estats Units a la guerra", afirmen aquest dilluns després de conèixer l'incident.

"Si bé la situació continua sent extremadament inestable, la Resistència Islàmica de l'Iraq es va atribuir la responsabilitat del mortífer atac amb avions no tripulats a prop de la frontera amb Síria, que també va ferir desenes de membres de personal nord-americà", afegeixen aquests experts.

"S'informa que la Resistència Islàmica de l'Iraq és un nou grup que agrupa milícies patrocinades pel CGRI (els Cossos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica de l'Iran), entre les quals hi ha Kata'ib Hezbollah, Harakat Hezbollah al-Nujaba i Asa'ib Ahl al-Haq. La violència actual segueix a un volum creixent d'enfrontaments cinètics entre les forces nord-americanes i les milícies recolzades per l'Iran a l'Iraq", expliquen.

També recorden que "destacats experts regionals han advertit que l'Iran pot no exercir ple comandament i control sobre la multitud de representants de l'Eix de la Resistència que finança i arma".

I precisen que, "a diferència del Hezbollah libanès, que ha estat més mesurat en la seva resposta a la guerra de Gaza, les milícies iraquianes i els huties han mostrat una alta tolerància cap a la confrontació directa amb els Estats Units".

EL PETROLI TORNA A REPUNTAR

Per la seva banda, els experts de Renda 4 afegeixen que "l'increment de tensions geopolítiques a l'Orient Mitjà impulsa el barril de petroli Brent a nivells propers a 84 dòlars per barril (+7% l'última setmana i +17% des dels mínims de mitjans de desembre)".

I afegeixen que "divendres passat un míssil hutí va atacar un vaixell que transportava cru rus, cosa que podria portar el mercat a reconsiderar el risc a l'alça que hi pot haver sobre el preu del petroli".

En aquest sentit, indiquen que "fins ara, s'interpretava que el cru rus, el més transportat a través del mar Roig i el Canal de Suez, al voltant de 3 milions de barrils diaris, estava fora de perill dels atacs hutís, per les relacions Moscou-Iran".

ELS EUA PREPARA LA SEVA RESPOSTA

Per part seva, els Estats Units estan preparant la seva resposta després del primer atac mortal contra les forces nord-americanes des de l'inici de la guerra entre Israel i Hamàs l'octubre passat. "Respondrem", ha assenyalat el president Joe Biden en un acte electoral a Carolina del Sud, encara que sense donar-ne més detalls.

De moment, l'Iran ha negat categòricament la participació en l'atac. En declaracions realitzades dilluns, Nasser Kanaani, portaveu del Ministeri d'Exteriors del règim persa, ha afirmat que el seu país no va estar involucrat "en les operacions dels grups de resistència a la regió" i ha suggerit que les acusacions estan influenciades per Israel.

Últimas noticias