La inflació i la caiguda de les exportacions de la Xina porten l'Àsia al vermell, però el Japó se'n salva

La borsa nipona estén el seu repunt rècord

Per

Bolsamania | 12 gen, 2024

Actualitzat : 10:49

La Xina ha esdevingut la protagonista del mercat asiàtic aquest divendres. Les dades de la inflació i d'exportacions i importacions han marcat l'operativa de les borses d'Àsia-Pacífic aquesta darrera sessió de la setmana, en què s'han decantat pel vermell. Totes menys les del Japó, que han estès el repunt rècord.

En primer lloc, s'ha conegut l'IPC de la Xina, que ha caigut menys del que s'esperava. El país va registrar una taxa d'inflació del -0,3% el desembre, enfront del -0,5% del novembre. A més a més, la caiguda ha estat més suau que el -0,4% esperat pel consens. I la taxa subjacent, que exclou preus d'aliments i d'energia, ha crescut un 0,6%, la mateixa xifra que el novembre.

Per part seva, l'índex de preus al productor de la Xina, que mesura el canvi en el preu dels béns venuts pels fabricants, ha registrat una caiguda interanual del 2,7% a l'últim mes de l'any, menor que la caiguda del 3% de novembre.

Les borses de la Xina continental i Hong Kong han retallat les seves pèrdues després de conèixer aquestes dades, però tot i així no s'han pogut alliberar del vermell. I és que la balança comercial xinesa ha provocat la preocupació dels inversors.

Les exportacions han augmentat més del que s'esperava el desembre, però no han aconseguit compensar la caiguda general el 2023, segons han mostrat les dades de duanes aquest divendres. En concret, les exportacions han augmentat el 2,3% interanual, més que l'1,7% previst pel consens.

Les importacions, per part seva, s'han elevat un 0,2% el desembre respecte a l'any anterior, lleugerament per sota del 0,3% esperat pels experts. Tot i això, en el conjunt del 2023 les exportacions han caigut un 4,6%, mentre que les importacions han retrocedit un 5,5%.

L'índex Hang Seng de Hong Kong ha registrat al final caigudes del 0,61%, mentre que el CSI 300 de la Xina continental ha perdut un 0,35% fins als 3.284,17 punts.

A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha retrocedit un 0,1% per finalitzar als 7.498,3 punts, mentre que el Kospi de Corea del Sud ha caigut un 0,7% fins als 2.525,05 punts, la vuitena sessió en vermell consecutiva, i el Kosdaq de petita capitalització ha perdut un 1,64% i ha tancat als 868,08 punts.

Els mercats del Japó, però, han trencat aquesta tendència i han continuat estenent el repunt rècord. El Nikkei 225 ha avançat un 1,5% per tancar en un nou màxim de 35.577,11 punts, tot i que ha arribat a pujar fins a un 2,1%. Per part seva, el Topix ha pujat un 0,46% per tancar als 2.494,23 punts.

Últimas noticias