La fallada de seguretat de Crowdstrike i Microsoft deprimeix borses i tecnològiques
Els analistes adverteixen que el sentiment d'aversió al risc s'ha apoderat dels mercats
Plou sobre mullat per a les accions tecnològiques. Als problemes relacionats amb les possibles restriccions addicionals que els Estats Units estudien imposar a l'exportació de xips i equips de fabricació de semiconductors a la Xina, cal sumar l'incident de ciberseguretat de la plataforma Falcon de Crowdstrike que ha afectat, sobretot, les empreses que usen els serveis de Microsoft, com la Borsa de Londres o, sobretot, les aerolínies.
Les dues companyies estan caient amb ganes en la preobertura de Wall Street, que també està veient retallades al tecnològic Nasdaq, encara que algunes companyies de ciberseguretat, com Palo Alto Networks o Cloudflare estan capitalitzant aquest moment. Les retallades també són destacades en aerolínies com IAG, Air-France KLM, Lufthansa, Ryanair o en homòlogues nord-americanes com Delta Air Lines o United Airlines, ja que aquestes i moltes altres han interromput les seves operacions per aquesta fallada.
Especialment cridanera és la situació a l'aeroport de Singapur, un dels més tecnològicament avançats del món, que compta amb màquines automàtiques que s'encarreguen de la facturació, el lliurament d'equipatges i l'embarcament de passatgers. Aquesta fallada ha fet que molts d'aquests sistemes s'havien quedat completament inservibles. "La paralització del món per un col·lapse informàtic mundial mostra el costat fosc de la tecnologia i que dependre dels ordinadors no sempre fa la vida més fàcil", afirma Dan Coatsworth, analista d'inversions d'AJ Bell.
"Els treballadors no poden anar d'A a B, cosa que repercuteix en tots els sectors si el personal no pot exercir funcions importants o els sistemes estan fora de servei", afegeix aquest analista. Segons l'expert de la companyia britànica assenyala que la gravetat del problema "es redueix a la durada": unes quantes hores d'interrupció són "inútils, però no una catàstrofe", tot i això, una interrupció perllongada és "una altra cosa i pot causar danys seriosos a empreses i economies".
Pel que fa a la caiguda de Crowdstrike o les caigudes en Microsoft i altres companyies, aquest estrateg fa una crida a la calma, ja que és "massa aviat" perquè els inversors "calculin l'impacte financer o en la reputació d'aquestes empreses". "Els mercats borsaris van continuar funcionant amb normalitat malgrat les notícies. Els preus dels futurs impliquen una petita reculada quan Wall Street obri les portes més tard, però fins ara els inversors no han donat mostres de pànic. Una altra cosa és si això seguirà sent així a mesura que avanci el dia", reflexiona.
Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB, és menys optimista. Segons aquesta analista, el sentiment d'aversió al risc s'està apoderant del mercat i espera que les accions tecnològiques agreugin les pèrdues de les darreres jornades. "Aquest episodi arriba en un moment delicat per als mercats, en què estan preocupats per la discòrdia política als Estats Units, un segon mandat proteccionista del president Trump i un alentiment de l'economia del món desenvolupat", recorda aquest estrateg.
"És difícil que el risc aconsegueixi una recuperació significativa a Europa o als Estats Units fins que això s'hagi resolt. Tots els sectors s'han vist pressionats: els més febles són el de materials, l'immobiliari i el financer. El sector immobiliari i el financer s'han vist molt afectats per l'apagada mundial i podrien seguir sota pressió fins que es resolgui el problema i sapiguem què hi ha darrere aquest atac”, sentencia.