La desfeta del petroli West Texas als EUA: "Ningú no vol comprar petroli físic"

La diferència de preus (contango) entre el contracte de maig i el de juny va ser de 58 dòlars

Per

Bolsamania | 21 abr, 2020

L'enfonsament del petroli West Texas (WTI) referència als Estats Units, mereix un capítol destacat dins dels múltiples efectes negatius que està tenint la pandèmia de Covid-19 als mercats financers mundials. La històrica caiguda del 305%, fins a -37,63 dòlars, va afectar el contracte de futur de maig, el venciment del qual es produeix aquest dimarts, mentre el futur de juny cotitzava a 21 dòlars, quan el normal és que cotitzi entra 50 centaus i 1 dòlar per damunt.

Aquest diferencial habitual i reduït de preus es coneix entre els operadors com a 'contango' i es refereix a la situació en la qual el preu 'spot' de l'actiu (preu de mercat per al lliurament immediat) és inferior al preu a futur d'aquest. El dilluns, la diferència de preus va ser tan abismal (58 dòlars) que els inversors ja van parlar obertament de 'super contango'.

En tot cas, cal recordar que la cotització del petroli Brent, referència a Europa, no es va veure afectada de la mateixa manera: els futurs sobre el Brent van caure un 8%, fins a 25,70 dòlars.

La setmana passada, les dades d'inventaris de petroli als EUA van mostrar que el mercat estava fregant la seva capacitat màxima d'emmagatzematge, ja que els productors de petroli d'esquist (fracking) americans no estan duent a terme cap retallada de la producció.

"Això ha provocat una pressió de venda massiva en el contracte del West Texas de maig, el qual es comercia massivament i que expira aquesta dimarts", explica Michel Salden, director de matèries primeres de Vontobel Asset Management. "Tots els inversors que no volen lliurament físic estan buscant compradors, ja que necessiten renovar la seva posició. No obstant això, ningú vol el lliurament físic del petroli simplement perquè no saben on posar-lo", afegeix aquest expert.

"Mentre l'emmagatzematge continuï augmentant, persistirà la pressió negativa sobre els contractes de petroli", conclou Saldin. La situació està afectant molt més el West Texas que el Brent perquè els productors d'esquist americans només retallen la seva producció forçats pels baixos preus i les limitades capacitats d'emmagatzematge. Les retallades de producció de l'OPEP, properes a 10 milions de barrils diaris, encara que considerades insuficients per molts operadors, han creat un sòl de mercat per a aquesta mena de petroli, cosa que no ha ocorregut amb el West Texas.

La situació actual, totalment excepcional pel confinament massiu que encara és en vigor als EUA per lluitar contra el virus, a més del tancament de fronteres, ha provocat que el contango s'hagi disparat fins a nivells mai vists.

No obstant això, "malgrat la caiguda dels preus al comptat, l'alça de contractes de petroli amb venciments més llargs continua vigent, ja que depèn de factors de demanda i oferta a més llarg termini", explica Saldin.

Les retallades de producció que hauran de realitzar els productors americans faran que disminueixi l'oferta després de l'estiu. Per això, el col·lapse actual del West Texas "accelerarà la recuperació a llarg termini dels preus del petroli", anticipa aquest expert.

David Madden, analista de CMC Markets, afirma que el contracte de juny del WTI va sofrir una gran caiguda aquest dilluns, (-12%, fins a 21 dòlars), però molt menor en comparació amb el contracte de maig. "És possible que vegem certa normalitat al mercat després que el contracte de maig expiri", afegeix.

Edward Moya, expert d'Oanda, afirma que la desfeta del contracte de maig reflecteix que els traders en futurs han 'rolat' la seva posició fins al contracte de maig. És a dir, han traslladat la seva posició (llarga o curta) del venciment del futur de maig al de juny o un altre més llunyà.

"Ningú no vol rebre el lliurament, perquè la capacitat total d'emmagatzematge als EUA és a punt d'acabar-se", assenyala Moya. El 'super contango' de 12 dòlars entre els contractes de maig i juny reflecteix tots els catalitzadors baixistes sobre l'oferta i la demanda que dirigeixen actualment els mercats.

I encara que els contractes de futurs més enllà de l'estiu anticipen preus de 30 dòlars per barril, la pressió baixista sobre el West Texas tornarà a produir-se amb el contracte de juny si l'activitat econòmica es manté paralitzada i la capacitat d'emmagatzematge segueix al límit. Una situació que amenaça amb fallides massives per als productors d'esquist americans i amb fortes pèrdues creditícies per als bancs nord-americans.

Últimas noticias