La CNMV assegura que la prohibició de curts va tenir un efecte gairebé nul
Diu que va haver-hi menys liquiditat i la volatilitat va seguir igual
Posar límit als inversors que operen en curt no ha tingut efecte en el mercat durant la pandèmia de coronavirus. Així ho consideren els tècnics del Departament d'Estudis i Estadístiques de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Conclouen que, entre els mesos de març i maig, la prohibició d'aquestes operacions va tenir una influència pràcticament nul·la en variables com els preus o la volatilitat. Sí que observen un augment en els diferencials de liquiditat 'bid-ask'.
Les restriccions de curts, introduïdes en els mercats espanyols durant la sessió del 13 de març de 2020 i, posteriorment, des del 17 de març fins al 18 de maig, tenia per finalitat preservar l'estabilitat financera i la confiança dels inversors en un moment excepcional de turbulència com va ser l'esclat de la crisi del coronavirus, la qual podia traduir-se en moviments de preus desordenats.
No obstant això, és conegut que aquesta mesura pot afectar l'eficiència dels mercats, per la qual cosa el supervisor ha dut a terme aquesta anàlisi comparada de l'evolució de les accions que formen part de l'Ibex 35 i del Dax 30 alemany. Alemanya no va aplicar cap restricció de l'operativa en curt en ocasió de la crisi de la Covid-19.
Entre les principals conclusions, l'estudi constata que la contractació de les accions de l'Ibex 35 va disminuir quan es va aprovar la prohibició, però que es va produir-se un nou augment tan aviat com es va suspendre. "La prohibició no va tenir un impacte significatiu en la contractació dels valors", assenyala.
D'igual forma, la mitjana de la ràtio d'Amihud va augmentar durant les restriccions de curts. No obstant això, a Alemanya va passar gairebé el mateix, per la qual cosa els autors de l'anàlisi creuen que la pèrdua de profunditat del mercat es podria atribuir a l'entorn generalitzat de grans turbulències.
"La major pèrdua de profunditat dels valors espanyols podria explicar-se més pel major risc país d'aquests valors que per la prohibició en si", justifica el document.
SENSE VOLATILITAT
Els tècnics tampoc no han observat que la volatilitat hagi tingut un comportament diferent durant la prohibició comparat amb el que hagués tingut sense ella. El mateix han determinat amb l'evolució dels preus de les accions que componen el selectiu espanyol.
Noticia relacionada
Mercado Amigo - La CNMV no puede arriesgarse con los cortosUna altra de les conclusions que han comprovat és que els diferencials de crèdit van augmentar de manera "notable" entorn dels dies previs a la posada en marxa de la restricció, els quals s'han anat reduint a mesura que la pandèmia a Europa s'ha anat moderant. En qualsevol cas, fins i tot es troben per sobre del seu nivell pre-crisi.
Així mateix, tampoc no hi ha evidència que hagi tingut cap influència en els diferencials de risc de crèdit dels emissors de renda variable espanyols ni durant la seva vigència ni després.
Solament han constatat que la liquiditat, mesura a través dels diferencials bid-ask, se'n va veure afectada. L'anàlisi economètrica revelaria que el valors subjectes a la prohibició haurien experimentat més deterioració de la liquiditat que en una situació de no restricció. "Aquest efecte, encara que atenuat, persisteix", afegeix.
Precisament fa una mica més d'un mes, el president de la CNMV, Sebastián Albella, defensava aquest tipus d'operativa i afegia que espera no haver de tornar a prohibir-les "mai més".
Albella ha defensat en nombroses ocasions el paper dels baixistes, en considerar que produeixen efectes positius en el mercat en la mesura en què incrementen la liquiditat, redueixen els costos de transacció, ajuden a identificar aviat les febleses de les companyies, contribueixen a desinflar bombolles i permeten estratègies de negociació que contribueixen, en general, al bon funcionament del mercat.
De fet, el responsable del supervisor ja va dir en aquell moment que es tractava d'una mesura els efectes pràctics de la qual són "limitats", la qual cosa va quedar acreditada pel fet que "no es pot concloure" que els preus de les companyies cotitzades de l'Ibex 35 hagin evolucionat millor que els d'índexs d'altres països que no van estar subjectes a la restricció.