La banca espanyola s'ensorra després que Guindos enfonsi les expectatives
Diu que "l'objectiu de la política monetària no és la rendibilitat de la banca"
Actualitzat : 14:24
El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha acabat enfonsant les expectatives de la banca sobre un possible augment de la seva rendibilitat gràcies a una pujada dels tipus d'interès, i la reacció en borsa del sector ha estat immediata. Les entitats espanyoles cotitzen amb fortes pèrdues després que l'exministre d'Economia hagi deixat clar que "l'objectiu de la política monetària no és la rendibilitat de la banca".
El més perjudicat és Banc Sabadell, que és el pitjor títol de l'IBEX en deixar-se un 2,3% a aquestes hores, seguit de Bankia (-2,2%) -a aquests dos valors també els influeix el fet que Goldman Sachs hagi avalat la seva possible fusió, cosa que el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha rebutjat- i Bankinter (-1,3%). La resta del sector també pateix: CaixaBank (-1,2%); BBVA (-1%) i Banc Santander (-0,5%). Les seves caigudes es deuen a les paraules de Guindos, que ha aprofitat la seva intervenció en el curs que organitzen Apie i BBVA aquests dies a Santander per respondre a les entitats, que es queixen recurrentment que l'entorn de baixos tipus d'interès penalitza la seva rendibilitat, tot i que tant el BCE com el Banc d'Espanya rebutgen que la política monetària sigui la responsable directa d'això.
"Els tipus negatius no són causa de la baixa rendibilitat", ha dit Guindos, que ha assenyalat que la situació que travessa la banca té molt més a veure amb els costos que suporten, principalment pels actius dubtosos, i per l'excés de capacitat. Per això, ha convidat les entitats a prendre cartes en l'assumpte, de manera que adoptin mesures que permetin retallar aquests costos, i també a repensar-se possibles fusions bancàries, perquè això ajudaria a "corregir" aquest excés de capacitat.
També ha assenyalat que la política monetària "està darrere de la recuperació econòmica", per la qual cosa ha estat positiva per a les entitats. Les seves paraules han acabat acabant amb les expectatives d'una possible pujada de tipus, que ja gairebé s'havien esborrat després de la intervenció del president del BCE, Mario Draghi, al fòrum de Sintra (Portugal), dimarts passat, quan va dir que encara hi havia marge per més estímuls i durant la qual va donar a entendre que es baixarien els tipus si la situació ho requeria.
La banca ja va patir per aquestes paraules, però aquest dijous ha aprofundit encara més en les caigudes. Com diu l'expert de Bolsamanía José María Rodríguez, "cada dia que passa l'IBEX es queda més i més enrere per la debilitat de la banca". El selectiu espanyol puja 8,25% des de començament d'any, mentre que altres parquets europeus dupliquen aquesta xifra. Per exemple, el DAX alemany registra un augment del 17,70% i el CAC francès, del 17,54%. També el FTSE 100 britànic ho fa millor que l'IBEX, en pujar un 10,54% aquest any. Fins i tot el FTSE MIB italià, que fins ara repunta un 17,04%. I l'índex espanyol també ho fa molt pitjor que els seus contraparts nord-americans (Dow Jones: 13,62%; S&P 500: +16,74%; Nasdaq: +21,13%).