Iglesias (Ibercaja): la gran banca començarà a remunerar els dipòsits aquest trimestre
El CEO de l'entitat ha fet balanç de la crisi financera recentment viscuda
- En castellano: Iglesias (Ibercaja): la gran banca comenzará a remunerar los depósitos este trimestre
El conseller delegat d'Ibercaja, Víctor Iglesias, creu que la gran banca començarà a remunerar els dipòsits "prou aviat", probablement ja aquest segon trimestre, si bé considera que les entitats han estat remunerant l'estalvi a través d'altres productes, com ara fons de pensions o assegurances de vida-estalvi.
A la Trobada Empresarial organitzada avui per les patronals CEOE i Cepime, Iglesias ha defensat que el sector ha remunerat l'estalvi "des del primer moment", oferint rendibilitat en productes en què inverteix el perfil "més conservador i habitual d'estalviador a Espanya", encara que ha reconegut que això s'ha produït en uns productes davant d'altres.
Sobre els dipòsits, ha explicat que es començaran a donar rendibilitats "bastant aviat". "Probablement aquest trimestre veurem estratègies combinades d'estalvi en què també s'incorpori, a banda de la retribució d'aquests productes de fons, plans o assegurances, la dinàmica de pagar els dipòsits", ha assenyalat el CEO, segons recull Europa Press.
UNA CRISI "MOLT MENYS SEVERA"
Durant la trobada, Iglesias ha analitzat els esdeveniments que s'han produït durant els darrers mesos al sistema financer internacional. Així, ha explicat que al banc preveuen que aquesta crisi bancària serà molt menys severa que la del 2008. A més, ha remarcat que el sector bancari espanyol és molt més robust i està més preparat per afrontar-la "sense grans dificultats".
Iglesias justifica aquesta previsió, principalment, per la dimensió de les entitats financeres afectades en la crisi actual, sense comparació amb els grans bancs que van requerir suports a l'anterior; els precedents macroeconòmics en les dues conjuntures, desequilibris i bombolles de preus d'actius en la crisi de llavors, enfront d'una pandèmia i la guerra a Ucraïna a l'actual; i la gestió de les turbulències financeres per part dels bancs centrals i els governs, que ara ha estat ràpida i contundent.
A això, Víctor Iglesias afegeix la major solvència, la liquiditat i la qualitat de les carteres de crèdit de les entitats financeres; així com la capacitat de devolució dels clients, tant famílies com a empreses, i el valor de les garanties subjacents dels préstecs i crèdits. "El mercat laboral està demostrant molta més resistència ara i lʻocupació es manté a nivells de màxims històrics, per sobre dels 20 milions de cotitzants a la seguretat social".
Ibercaja es mostra optimista respecte al futur de les empreses espanyoles, ja que malgrat els múltiples factors de risc que presenta l'entorn, “els actius pesen més que els passius”.
Les empreses espanyoles han impulsat la competitivitat en els darrers anys a través de la millora del govern corporatiu, de la innovació, de la transformació digital, de la configuració d'aliances col·laboratives, de la internacionalització, de l'automatització i l'optimització de processos, etc. "I en el pla financer, ha desenvolupat un múscul de fons propis i de liquiditat disponible inèdit a la història", ha manifestat Iglesias.
Ha fet referència, també, que les entitats financeres no patiran un racionament de finançament bancari disponible, perquè compten amb “rellevants folgances de solvència i liquiditat”. A més, segons ha afegit, "ara la prioritat està en el desenvolupament del nostre negoci, no en la reestructuració de xarxes i plantilles, el sanejament de les carteres de crèdit o l'optimització de costos com el passat recent".