L'IBEX puja un 0,3% a la setmana i un 0,8% al setembre tot i la tensió catalana
L'índex espanyol tanca aquest divendres cinc jornades que s'han caracteritzat pels vaivens
- De moment, el selectiu ha 'aguantat l'estirada' i segueix a prop dels 10.400 punts
- Els inversors assumeixen que dilluns serà una sessió carregada d'incògnites i de tensió
- En castellano: El Ibex sube un 0,8% en septiembre pese a la tensión catalana
Actualitzat : 18:20
L'IBEX 35 tanca setembre en positiu en acabar amb una pujada del 0,8% a la setmana, tot i la incertesa pel què pugui ocórrer dilluns que ve, després del referèndum a Catalunya previst per al diumenge, 1 d'octubre. A més, acaba la setmana amb una pujada del 0,3% després de tancar aquest divendres amb alces del 0,51%, que li permeten acostar-se als 10.400 punts (10.381,50 punts). Guanys moderats també a la resta de borses europees, liderades pel DAX alemany, que ha avançat un 1%.
Així les coses, els millors valors del selectiu han estat BBVA, amb una revaloració de l’1,57%, fins als 7,56 euros, seguit d'Arcelor Mittal, amb una alça de l’1,49% i de Mediaset (+1,49%). Precisament, l'acereria ha pujat durant aquesta jornada després de llançar una oferta de recompra de bons per 1.060 milions. El grup finançarà aquesta oferta amb recursos de tresoreria existents, operació amb la qual té com a objectiu reduir el seu endeutament brut i les seves despeses per interessos.
A la banda de les pèrdues, IAG ha estat el valor que més ha caigut, després de deixar-se un 0,65%. L'han seguit DIA, que ha cedit un 0,46% i Técnicas Reunidas (-0,37%). També ha caigut Banc Sabadell (-0,11%), una de les entitats catalanes més exposades davant el referèndum de l'1-O i protagonista per la seva volatilitat durant les últimes sessions.
Al sector financer, Unicaja s'ha consolidat com el millor banc des del seu debut a finals de juny. L'entitat es revalora a prop d'un 15% durant el seu primer trimestre en borsa i cap banc s'apropa a aquest comportament, ni de lluny. A més, els analistes creuen que aquesta tendència hauria de continuar.
COM REACCIONARÀ EL MERCAT DESPRÉS DE L'1-O?
En principi, després d'aquest diumenge, data del referèndum il·legal, s'espera que Catalunya i Govern se senten a negociar per intentar donar una sortida -encara que sigui temporal- a aquesta situació. No obstant això, creixen les informacions que apunten que la CUP no està disposada a una solució pactada. Caldrà veure què passa diumenge, caldrà comprovar com estan els ànims dilluns i, sobretot, serà molt interessant analitzar quina és la reacció dels inversors: si decideixen donar el tema per 'tancat' -com ha passat al llarg de l'any amb altres 'assumptes polítics'- i seguir endavant o si les coses estan tan complicades que aquesta opció no és possible.
"Seguim veient dos escenaris (diumenge) com els més probables. Primer, és probable que algunes taules de votació estiguin obertes, però no totes. Podria ser en alguns districtes que optin per desobeir el poder judicial o on la votació podria tenir lloc en llocs alternatius, no oficials, no controlats per la policia. En segon lloc, la policia local podria seguir estrictament les ordres judicials per aturar el referèndum", assenyalen els experts de Barclays en un informe publicat aquest divendres. Afegeixen aquests analistes que, si el referèndum té lloc, és molt probable que el resultat sigui un nivell de participació relativament baix (per sota del 50%), "no només a causa de la interrupció causada per les últimes mesures judicials, sinó també perquè només els votants pro-independentistes participaran en el referèndum. Qualsevol que sigui la forma de referèndum que tingui lloc, esperem una clara victòria del vot separatista".
Els experts de Barclays afegeixen que, després d'aquest diumenge, no es pot descartar "una escalada potencial del conflicte" i "protestes violentes". "No podem descartar completament aquest tipus d'escenaris, cosa que podria, lògicament, tenir un impacte negatiu en el mercat", expliquen.
Pel que fa a la resta, aquest divendres acaba una setmana en què ha estat també molt important aquest 'impuls' que ha donat Donald Trump, president dels Estats Units, a la reforma fiscal. No obstant això, s'acosta una batalla complicada per, per fi, poder posar en marxa aquestes mesures, que ja han rebut crítiques perquè es diu que afavoreixen als més rics. Aquest dijous, l'assessor econòmic de la Casa Blanca, Gary Cohn, va indicar que no podia garantir que cada ciutadà de classe mitjana tindria una baixada d'impostos. El dòlar s'ha relaxat de nou i en aquests moments, l'euro/dòlar se situa en $1,1792 (+0,07%).
A Europa, els inversors prenen nota dels comentaris fets pels funcionaris del Banc Central Europeu (BCE). Francois Villeroy de Galhau, membre del Consell de Govern del BCE, va dir aquest dijous que el banc hauria de disminuir el ritme d'adquisició d'actius, però mantenir la política monetària acomodatícia. Un altre membre del Consell Executiu, Peter Praet, també va afirmar que el banc central no discutirà el final de l'estímul monetari, sinó com 'recalibrar' la seva política.
Els negociadors de Brexit van apuntar durant la passada sessió que encara no estan en una posició que els permeti discutir acords comercials futurs. La propera ronda de converses està prevista per a l'octubre.
Pel que fa al calendari de dades del dia, multitud de referències aquest divendres. Les vendes al detall d'Alemanya d'agost van pujar un 2,8%, per sota del 3,2% esperat. La taxa d'atur d'Alemanya de setembre va quedar lleugerament per sota del previst (5,6%). Per la seva banda, l'IPC de la Zona Euro de setembre va augmentar un 1,5% (enfront de l'1,6% esperat).
Finalment, un altre focus dels inversors serà avui en la revisió del ràting d'Espanya per S&P. Segons els analistes de Bankinter, "el progrés en fonamentals podria permetre una millora fins a A- des de BBB +".
ANÀLISI TÈCNICA
Segons César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, "l'IBEX 35 es manté cotitzant al voltant de la mitjana de 200 sessions i lluita per no perdre el suport clau que presenta als 10.087 punts". En aquest sentit, l'expert assegura que "estarem molt atents a l'abandonament d'aquest nivell de demanda ja que si al final passa, podríem acabar veient una extensió dels descensos fins al nivell dels 9.600 punts".
Nuez destaca que "per dalt, la resistència clau es troba als 10.410 punts. Aquesta última setmana hem vist com els atacava sense cap èxit". "Estarem molt pendents de la superació d'aquest nivell d'oferta ja que seria el senyal que ens confirmaria un suport en la mitjana de 200 sessions i una extensió de les pujades fins almenys el nivell dels 10.600 punts, nivells en què es troba la directriu baixista projectada des dels màxims anuals assolits al mes de maig", conclou.