La fortalesa de l'euro arrossega les borses europees als números vermells
L'IBEX 35 cau un 0,4% a la setmana i un 0,12% aquest divendres
- Yellen: "Hi ha motius per pensar que hi haurà menys crisi i que les recuperacions seran més ràpides"
- L'euro s'aprecia un 0,7% enfront del dòlar fins als 1,1881 'bitllets verds'
- En castellano: La fortaleza del euro arrastra a las bolsas europeas a los números rojos
Actualitzat : 18:20
Les borses europees s'han girat a la baixa i han tancat en números vermells després que les paraules de Janet Yellen a Jackson Hole hagin impulsat l'euro fins al canvi d’1,1880 dòlars. La presidenta de la Reserva Federal ha defensat les mesures adoptades durant l'última dècada, però no ha esmentat res respecte a les properes pujades de tipus d'interès o la reducció del balanç de 4,5 bilions de dòlars. "Les reformes han enfortit la resistència del sistema financer", ha proclamat.
El testimoni de Janet Yellen durant el simposi de banquers centrals el prendrà el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, a partir de les 21 hores. Els experts de Link Securities apunten sobre Mario Draghi que "es mantindrà a la defensiva durant aquesta ocasió, no avançarà res sobre l'inici del procés de retirada d'estímuls, cosa que els membres del Consell de Govern del BCE haurien de discutir durant les seves reunions de setembre o d'octubre".
L'IBEX ha tancat amb un retrocés del 0,12% i s'ha situat als 10.345 punts, amb una caiguda a la setmana del 0,39%. Indra s'ha revalorat un 1,29% i ha liderat els guanys al selectiu espanyol, acompanyat de Técnicas Reunidas, que ha rebut una millora de recomanació de Kepler, i ha escalat un 0,85%, mentre que el tercer valor que més ha pujat ha estat Abertis (0,77%). Els valors més baixistes han estat Cellnex (-2%), DIA (-1,47%) i Meliá Hotels (-1,45%).
Pel que fa a la resta, els bancs continuen sent la clau per al futur de les borses a curt-mitjà termini. El sectorial bancari europeu, deien els experts de 'Bolsamanía' fa diverses sessions, està perdent 'momentum' i això no és una bona notícia per als índexs. El sector puja un 13% a l'any i sens dubte ha estat el clar artífex de la positiva evolució de les borses. Si comença a flaquejar, les coses podrien començar a torçar-se.
A l'àmbit de dades macro, la confiança dels inversors alemanys ha baixat a l'agost a 115,9 des del rècord de 116 punts, encara que segueix sent "molt fort", segons el president de l'institut IFO, Clemens Fuest. A més, el PIB d'Alemanya va créixer un 0,6% durant el segon trimestre respecte als tres mesos anteriors. Al Japó, l'IPC es va situar al 0,4% al juliol.
"Durant les últimes sessions l'amplitud entre el màxim i el mínim de la sessió està sent bastant estreta i el volum molt baix, similar al dels últims dies de 2016. Poc més podem afegir que no haguem comentat durant les últimes sessions més enllà que la zona de resistència més immediata el trobem als 10.444 punts i per sobre i més important la part superior del canal baixista pel qual s’està desplaçant el preu des de fa quatre mesos, ara als 10.660 punts. i per baix tenim els mínims mensuals als 10.250 i als 10.200 punts, la base del canal baixista", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
"Una vegada més els bancs tanquen a prop dels mínims de la sessió després de cotitzar en números verds durant gairebé tot el dia. Rebots puntuals a part, el cert és que la banca està perdent 'momentum' (velocitat de creuer) i ja sabem que sense ells és impossible sortir a l'alça. En resum, podem dir que mentre que l'IBEX 35 no tanqui per sobre dels 10.758 punts el caire de trading seguirà sent lateral-baixista", destaca Rodríguez.