Hi ha optimistes entre tant de pessimisme? Julius Baer s'emporta la palma
Morgan Stanley o Credit Suisse també comencen a 'veure el got mig ple'
Encara que no ho sembli, hi ha qui creu que la situació actual no és tan tremendament negativa com de fet és. Per a alguns experts (pocs, però rellevants), cal mantenir la calma, pensar que el sòl pot ser a prop i anar preparant-se per comprar. Julius Baer s'emporta la palma -ha estat clarament el més optimista en les seves opinions des que va esclatar tota la crisi del Covid-19-, però no és l'únic que creu que cal valorar en la seva justa mesura totes les accions que estan prenent els bancs centrals i els governs, anar pensant en el moment de la remissió del virus i preparant-se per actuar en bossa.
Julius Baer ha dit des del començament de la crisi del coronavirus que això només és una cosa temporal. Es va equivocar quan el 12 de febrer va publicar un informe sostenint que havia passat el pitjor de la crisi, però dia a dia es reafirma en la idea que els fonamentals econòmics són sòlids i que l'epidèmia "no farà descarrilar l'economia".
"Continuem creient que els mercats de valors augmentaran significativament des dels nivells actuals d'aquí fins a final de l'any. Per construir un sòl a curt termini és necessària una resposta política concertada de base àmplia i/o una disminució del nombre de noves infeccions. Nosaltres creiem que la qüestió no és si això passarà, sinó quan. Creiem que és més aviat cosa de setmanes que de mesos, i recomanem que es mantingui la inversió i que s'afegeixi l'exposició de capital en cas de feblesa", aconsellaven aquest mateix dijous.
"La majoria dels viròlegs esperen un pic global d'infeccions al maig o juny. No obstant això, si es repeteix l'evolució als països asiàtics afectats, el pic ja podria veure's a l'abril. Pel que fa a un estímul monetari i fiscal concertat, comencem a veure algunes mesures monetàries creïbles, però també necessitem una gran resposta fiscal a Europa i els Estats Units per a suavitzar la commoció de la demanda", expliquen des de la signatura.
En la seva opinió, hi ha moviments cap a aquesta "gran resposta fiscal" i, de fet, els mercats estan obligant cada vegada més a les autoritats a donar una resposta significativa "durant les pròximes dues setmanes". En aquest context, Julius Baer continua esperant un repunt significatiu de les accions, comparable a les fortes recuperacions observades després d'anteriors grans crisis, com la del SARS o el terratrèmol de Kobe, després d'un període volàtil.
"A curt termini, no podem descartar una caiguda més forta (...) ja que els inversors estan en manera pànica. No obstant això, esperar que es toqui fons sol ser un joc de perdedors. Recomanem centrar-se en els fonamentals i mantenir el rumb", afirmen taxatius.
NO ESTÀ SOL
Julius Baer no està sol en la seva visió 'rosada' de l'actual univers borsari vermell. Credit Suisse ha dit als seus clients rics que la caiguda del mercat de valors ha arribat a un punt en el qual els inversors a llarg termini haurien de començar a augmentar les seves posicions, sense exposar-se massa, mentre que Morgan Stanley considera que els mercats podrien estar tocant fons, segons Bloomberg.
"Les accions continuaran volàtils. No obstant això, ja s'estan presentant oportunitats en empreses financerament sòlides amb un creixement pluriennal i models de negoci diferenciats. Moltes d'elles estan disponibles actualment a preus materialment més baixos que fa un mes. Es necessitarà un nervi fort i pot ser que vegem foscor abans de veure la llum. No obstant això, per a aquells que adopten una visió a llarg termini, estan començant a sorgir punts d'entrada atractius", aconsella per part seva Paul Markham, gestor de la cartera de renda variable global de Newton Investment Management.
Naeem Aslam, de la signatura britànica Avatrade, recomana "estar preparats per a reaccionar". "Crec que és hora que els inversors comencin a preparar les seves llistes de la compra i a buscar accions que hagin baixat més del 50%", apunta.