Guindos (BCE) creu que la consolidació bancària és "molt complicada"

Indica que és "ineludible" durant la seva intervenció durant una trobada organitzada per KPMG

Per

Europa Press | 14 oct, 2019

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha indicat que l'"ineludible" procés de consolidació bancària es torna "molt complicat" per les valoracions tan reduïdes de les entitats de l'eurozona.

Així ho ha assenyalat durant la seva intervenció en la X Trobada del Sector Financer amb el títol 'Reptes del nou model de negoci bancari', organitzat per KPMG en col·laboració amb Expansión, American Express i Microsoft.

El que va ser ministre d'Economia a Espanya ha explicat que per dur a terme una operació de consolidació entre els bancs resulta necessari generar capital, un assumpte que es torna molt complex en existir unes valoracions tan baixes. "És difícil per a la banca accedir al mercat i apel·lar capital en aquestes circumstàncies", ha subratllat.

Per De Guindos, la baixa rendibilitat bancària és una de les principals vulnerabilitats per a l'estabilitat financera, si bé, ha reconegut que el sector està molt millor que fa uns anys en termes de capital, liquiditat o d'actius dubtosos. "Hi ha hagut un procés de millora continu, ara és molt més resistent, però es troba amb el problema fonamental de la rendibilitat", ha dit.

En aquest sentit, el vicepresident del BCE ha indicat que el 90% de les entitats de la zona euro tenen un rendiment del seu capital per sota del cost que requereixen els inversors. Aquest obstacle, al seu torn, té un reflex immediat en la valoració en borsa, amb un descompte aproximat del 50% del valor en llibres.

Encara que no ha negat que l'entorn de baixos tipus d'interès a conseqüència de les mesures de política monetària adoptades pel BCE té un impacte sobre la baixa rendibilitat, De Guindos ha asseverat que les raons fonamentals són estructurals.

"Es deu principalment a la situació d'excés de capacitat, a les ràtios de costos enfront d'ingressos molt elevats i de la falta del procés de consolidació", ha relatat.

Pel que fa al sector financer no bancari, De Guindos ha criticat la major assumpció de risc dels fons, una indústria que ha anat adquirint una importància cada vegada més gran. "A l'entorn de baixos tipus, s'està observant una creixent apel·lació al palanquejament", ha dit. A més, ha advertit que aquesta indústria no compta amb prestadors d'última instància ni té una supervisió equiparable a la que pot tenir el sector financer.

L'EUROZONA NO ESTÀ ABOCADA A UNA RECESSIÓ

"Crec que una recessió és un esdeveniment amb una probabilitat reduïda, si bé ,el principal risc amb què ens trobem és amb un creixement molt reduït, per sota del potencial", ha precisat Guindos. "No tinguin el més mínim dubte que així el creixement potencial s'elevarà i la política monetària tindria més marge d'actuació", ha remarcat.

Tot i això, De Guindos ha fet referència als recents avisos del Fons Monetari Internacional (FMI), que apunten a una desacceleració econòmica general i desincronitzada, alhora que ha dit que en les previsions centrals del BCE, que estimen un creixement d'entorn a l'1% per 2020, no s'inclou la possibilitat d'un Brexit sense acord ni un agreujament de les tensions comercials.

Últimas noticias