Guanys a Wall Street: donarà ales a la Fed el bon informe d'ocupació?

Els experts creuen que les bones lectures poden donar marge a la Fed per continuar pujant els tipus

Per

Bolsamania | 02 set, 2022

Wall Street obre la sessió de divendres amb guanys i retallant les pèrdues setmanals, després de la sessió mixta d'aquest dijous, durant la qual Dow Jones i S&P 500 van aconseguir trencar una ratxa negativa de quatre dies.

Els inversors, que continuen intentant recuperar-se després de la fuetada que va suposar Jackson Hole, tenen el focus posat en la publicació de noves dades macroeconòmiques, com les nòmines no agrícoles de l'agost, la lectura de les quals s'espera que reafirmi la dura postura de la Reserva Federal (Fed).

“LA FED TÉ MARGE PER SEGUIR PUJANT”

Ha passat gairebé una setmana del dur discurs de Jerome Powell i la situació ha canviat dràsticament. El mercat estava immers en una espiral d'optimisme després que la millor dada d'inflació del juliol insuflés esperances que la Fed suavitzaria el full de ruta… Però no va ser així. Les contundents declaracions de Powell van esborrar completament aquest optimisme i les successives compareixences de diversos membres de la Fed no han fet més que reafirmar el seu president: els tipus no baixaran abans del 2024.

Per si les paraules no fossin suficients, les dades macro de la primera economia del món també apunten en aquesta direcció. Per Michael Hewson, analista en cap de mercats a CMC Markets UK, les últimes lectures "només han servit per reforçar el missatge respecte a la determinació de la Fed de pujar els tipus i mitigar qualsevol preocupació que les seves accions poguessin tenir sobre l'economia nord-americana".

Alhora, Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, apunta que les bones xifres macro “són interpretades en aquests moments pels inversors en clau 'negativa', ja que entenen que si l'economia es mostra resistent, la Reserva Federal tindrà més marge per continuar pujant les taxes d'interès amb l'objectiu de 'domar' la inflació”.

Per exemple, les peticions setmanals de desocupació als Estats Units van baixar fins a les 232.000 des de les 237.000, sent-ne la lectura més baixa des del mes de juny. Alhora, l'enquesta ISM a l'agost va registrar una xifra principal positiva, així com una inflació més suau i components d'ocupació més forta.

"Fins i tot l'informe d'ocupació ADP va mostrar que els salaris estan augmentant fortament, a una taxa del 7,6% per als llocs existents, cosa que indica que la inflació s'està integrant més en l'economia en general", afirma Hewson. La resistència del mercat laboral dels EUA, explica aquest expert, ha estat una característica notable pel que fa a les dades macro de la primera economia del món des del començament del 2022.

I és que les lectures nord-americanes contrasten amb les xifres de la resta del món, ja que les xifres d'Europa, el Regne Unit i la Xina han estat “nefastes” i, segons Hewson, amb “poques perspectives que puguem veure una millora tangible, en un context d'enduriment de la política monetària per part del BCE i el Banc d'Anglaterra”. “Amb aquest teló de fons de debilitat econòmica i la determinació dels bancs centrals de donar prioritat a la inflació sobre el creixement, el panorama és difícil per a les borses”, afirma.

La lectura de les dades de treball no agrícoles pot servir per continuar corroborant aquesta hipòtesi. El mercat laboral nord-americà continua sòlid, però ha alentit el ritme durant el mes d'agost. L'economia del país va crear 315.000 llocs de treball, una dada que ha millorat la previsió del consens, que n'anticipava 300.000, però que suposa una disminució respecte als 526.000 creats al juliol.

La taxa d'atur, per part seva, s'ha incrementat a l'agost fins al 3,7%, des del 3,5% registrat al juliol, segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA. Per contra, la taxa de participació al mercat laboral va augmentar lleugerament al 62,4%, des del 62,1% registrat al juliol i anticipat pel consens.

Fernández-Figares indica que les xifres per sobre de les expectatives del mercat de 300.000 llocs de treball nets podrien ser considerades com a negatives pels inversors. Per part seva, Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com, apunta en la mateixa direcció i afirma que una bona lectura és pitjor que una mala lectura, ja que pot donar ales a la Reserva Federal per continuar pujant els tipus d'interès de referència. De moment, en contra del que es podria esperar, el mercat ha reaccionat positivament a aquesta lectura. "En qualsevol cas, siguin quins siguin els moviments a curt termini, això no s'acabarà fins que la Fed digui el contrari", sentencia Wilson.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, repunt del petroli després dels rumors que l'OPEP+ podria plantejar reduir la seva producció a la reunió de dilluns que ve. El West Texas s'intercanvia per 89 dòlars (+2,76%) i el Brent, per 94,84 dòlars (+2,7%).

L'euro s'enforteix enfront del bitllet verd i s'intercanvia per 1,0003 dòlars (+0,59%). L'unça d'or guanya un 0,73% (1.721 dòlars) i el rendiment del bo nord-americà a deu anys cau fins al 3,23%.

El bitcoin puja un 2,57%, fins als 20.327 dòlars.

Últimas noticias