Guanys a Wall Street després d'un IPC que cau menys del que s'esperava als EUA

La taxa d'inflació subjacent es modera lleugerament fins al 5,6%

Per

Bolsamania | 14 feb, 2023

Actualitzat : 18:17

Wall Street cotitza aquest dimarts amb pujades després dels guanys destacats de dilluns i després de conèixer la dada clau d'inflació del gener. Els inversors analitzen l'informe com un indicador sobre quantes pujades de tipus més durà a terme la Reserva Federal (Fed) als pròxims conclaves monetaris.

La inflació continua frenant-se als Estats Units, encara que a un ritme més suau del que s'estima. L'Índex de Preus al Consum (IPC) es va situar al gener al 6,4% en taxa interanual, enfront del 6,5% registrat al desembre. La dada s'ha situat per sobre de les expectatives, que esperaven una caiguda fins al 6,2%.

Per part seva, l'IPC subjacent, sense aliments ni energia, es va moderar al 5,6% des del 5,7%, tot i que el consens esperava una caiguda fins al 5,5%.

En termes mensuals, la pujada de l'IPC general va ser del 0,5%, en línia amb el que s'esperava, fet que suposa una acceleració des del 0,1% del desembre, mentre que la taxa subjacent va repuntar un 0,4%, també en línia amb les expectatives de consens.

Els experts d'Oxford Economics creuen que la dada d'inflació no asseurà bé a la Fed. “Va ser més forta del que esperàvem, i això, juntament amb el mercat laboral ajustat i la relaxació neta en les condicions del mercat financer, pot justificar un canvi en el nostre pronòstic per a la taxa dels fons federals”.

"Les nostres probabilitats subjectives de 50 punts bàsics acumulats addicionals en augments de taxes per part de la Fed, col·locant la taxa terminal d'aquest cicle al 5,25%, serien àmpliament consistents amb les expectatives del mercat financer", indiquen.

Per Neal Keane, cap d'operacions de vendes a la corredoria internacional ADSS, "la lluita de la Fed contra la inflació ha topat amb alguns obstacles en l'intent d'acostar-se al seu objectiu d'inflació del 2%".

La publicació d'aquest informe unit a la fortalesa del mercat laboral generarà preguntes a la reunió del Comitè Monetari de la Fed al proper mes. L'expectativa actual és d'un altre augment de 25 punts bàsics en les taxes d'interès, atesa el senyal que la lluita contra la inflació és lluny d'acabar, no es poden descartar augments superiors a 25 punts bàsics", afegeix.

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, destaca que "després d'un sòlid mes de gener, les accions dels EUA han topat amb resistència recentment i poden tenir problemes a partir d'aquí, ja que els participants del mercat assimilen les dades i recalibren les expectatives".

"En general, sigui on sigui on les taxes marquin el punt màxim, els mercats hauran de canviar la seva atenció de la magnitud dels augments addicionals de les taxes a la realitat que les taxes romandran elevades durant algun temps", subratlla.

Per a Tom Kremer, estrateg sènior de Quintet Private Bank, "la inflació dels EUA continua tenint una tendència a la baixa, però, com han deixat clar les revisions recents i l'informe de l'IPC d'avui, és possible que la caiguda no es produeixi tan ràpid i sense problemes com els mercats havien arribat a anticipar als últims mesos”.

"Si bé les dades d'avui van ser una mica decebedores per als que esperaven una ràpida normalització de les pressions inflacionàries, no creiem que canviïn fonamentalment les perspectives de la Reserva Federal. Esperem que la taxa dels fons federals arribi a un pic just per sobre del 5% a la primavera, seguit d'una llarga pausa", considera.

Els analistes de Pantheon Macroeconomics estimen que "aquest informe no canviarà l'opinió de ningú sobre el panorama de la inflació; tant els falcons com els coloms no hi trobaran res a destacar. No canvia la probabilitat molt alta d'una alça de 25 punts bàsics al març i no diu res sobre maig, això està molt lluny"

La primera valoració per part de la Fed es coneixerà tan aviat com aquesta tarda, quan està previst que John Williams, president de la Reserva Federal de Nova York, pronunciï un discurs.

BRAINARD, ASSESSORA DE BIDEN

La Reserva Federal està immersa en la difícil tasca de tornar la inflació a l'objectiu del 2% i aconseguir-ho amb un 'aterratge suau' de l'economia.

Enmig d'aquesta conjuntura crucial, en què el banc central decideix quant de temps es mantindran els tipus d'interès a nivells excepcionalment alts per tornar l'estabilitat als preus, s'ha conegut que el president dels Estats Units, Joe Biden, ha decidit nomenar a la vicepresidenta de la Fed, Lael Brainard, com a principal assessora econòmica.

Una font propera a la Casa Blanca ha informat que Brainard ha estat escollida per dirigir el Consell Econòmic Nacional a l'administració Biden, segons informen Bloomberg i Politico. L'anunci podria tenir lloc aquest mateix dimarts.

Brainard substituirà Brian Deese i es convertirà, amb Janet Yellen, secretària del Tresor, en un actor crucial en la política econòmica dels EUA.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, la temporada de resultats continua avançant. Aquest dimarts els inversors han conegut els informes de guanys de Coca-Cola i Airbnb, que també han donat alguna 'pista' sobre com evoluciona el consum.

Coca-Cola ha tancat el quart trimestre del 2022 amb una reducció del 16% del benefici. Durant els darrers tres mesos del 2022, la companyia ha guanyat 2.031 milions de dòlars enfront dels 2.414 milions aconseguits l'any anterior. Tot i així, les xifres s'han situat en la línia del que esperava el consens.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 2,56% (78,06 dòlars) i el Brent retrocedeix un 2,22% (84,65 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,04% (1,0724 dòlars), i l'unça d'or perd un 0,08% (1.861 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 3,745% i el bitcoin avança un 0,13% (21.680 dòlars).

Últimas noticias