Fort rebot a Wall Street després de la seva setmana més baixista des del 2020
L'elevada sobrevenda i el pessimisme extrem afavoreixen un ral·li de curt termini
Wall Street obre la sessió de dimarts amb un fort rebot després de completar la setmana més baixista des del 2020 i tancar aquest dilluns per festiu als Estats Units. Els índexs intenten recuperar terreny després de la caiguda, en un clima d'extrema sobrevenda i pessimisme generalitzat, que afavoreix un violent rebot tècnic durant les pròximes jornades, encara que dins de l'actual mercat baixista que s'ha instal·lat a les borses nord-americanes.
"L'elevat nivell de sobrevenda que presenten els índexs i molts valors, així com el pessimisme generalitzat dels inversors, que sol funcionar com un 'indicador contrari' als mercats, podria provocar algun repunt puntual a Wall Street, encara que entenem que no seria suficient per canviar la tendència de fons del mercat”, assenyalen des de Link Securities.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'S&P 500
"La proximitat de l'S&P 500 al suport dels 3.600 punts, sumat als alts nivells de sobrevenda, obre la porta a la possibilitat d'un rebot de curt termini, el recorregut del qual serà clau per veure la fortalesa, o no, de les compres", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
"Mentre segueixi viu el buit baixista del 10 d'aquest mes als 4.017 punts seguirà la tempesta a l'índex. Per veure una millora addicional, hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 4.200 punts, preus un 15% per sobre dels actuals" , afegeix aquest expert.
ENDURIMENT MONETARI DE LA FED
Recordem que la caiguda de la borsa nord-americana s'ha degut a l'enduriment monetari de la Reserva Federal (Fed) per contenir l'elevada inflació als EUA. El banc central va elevar els interessos la setmana passada en un 0,75%, la seva pujada més gran des del 1994, amb un IPC disparat per sobre del 8%, a màxims dels últims 40 anys.
I la previsió de la Fed és que els interessos segueixin pujant fins al 3,4% a finals d'any mentre els preus no donin senyals de desacceleració. Quelcom complicat, si es té en compte que la pujada de les primeres matèries per la guerra d'Ucraïna és un factor inflacionista que escapa del control dels bancs centrals.
En aquest escenari, els inversors ja estan descomptant obertament un període d'estanflació i fins i tot molts experts ja anticipen una recessió de cara a principis del 2023. Per tant, fins que no es produeixi algun tipus de desescalada en el conflicte bèl·lic, és molt difícil anticipar un sòl per a les borses o el final de l'actual mercat baixista.
Tot i que l'economia nord-americana hauria de continuar creixent als propers mesos. Així ho creu el president de la Fed de Sant Lluís, James Bullard, que aquest dilluns va treure importància a la por d'una greu recessió que alguns economistes i professionals del mercat veuen com a inevitable.
COMPAREIXENÇA DE POWELL
El president de la Fed, Jerome Powell, tornarà a centrar l'atenció del mercat perquè testificarà davant el Comitè Bancari del Senat (dimecres) i davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants (dijous). Així que el seu discurs i les respostes als congressistes poden moure els índexs durant els propers dies.
Segons els experts de Bankinter, Powell "haurà de mantenir el to dur davant de la inflació, mentre intenta calmar els dubtes pel que fa al creixement econòmic. La seva capacitat de sorprendre positivament és molt reduïda".
Actualment, el gegant de l'alimentació Mondelez ha anunciat la compra de Clif Bar & Co. per 2.900 milions de dòlars.
A més, el conseller delegat de Tesla, Elon Musk, ha anticipat que retallarà un 3,5% la seva força laboral durant els propers tres mesos.
En altres mercats, el barril de petroli West Texas rebota un 1,9% (110 dòlars) i el Brent avança un 1,05% (115,31 dòlars), mentre que l'euro s'aprecia un 0,4% (1,055 dòlars). A més, l'unça d'or cau un 0,2% (1.837 dòlars); i el bitcoin rebota un 6,2% (21.318 dòlars).