FMI: cada mes de suspensió dels serveis no essencials resta tres punts al PIB
Als principals països europeus
El Fons Monetari Internacional (FMI) ha calculat que per cada mes que cessin les activitats econòmiques considerades no essencials als principals països europeus es restaran tres punts percentuals al producte interior brut (PIB).
Així ho ha afirmat el responsable del Departament Europeu del FMI i encarregat de liderar el treball dels tècnics de l'entitat durant els rescats de Grècia o Portugal, Poul Thomsen, en un blog publicat a la web de l'organisme.
"A les economies principals d'Europa, els serveis no essencials tancats per decret del Govern representen un terç de la producció. Això significa que cada mes que aquests sectors romanguin tancats es converteix en una caiguda de tres punts percentuals del PIB anual, i això abans que d'altres interrupcions i efectes col·laterals a la resta de l'economia siguin tinguts en compte", ha assegurat Thomsen.
Noticia relacionada
El FMI pronostica una recesión "tan mala o peor" que la crisis financiera de 2008En opinió del danès, que es jubilarà a finals de juliol, una "profunda" recessió en 2020 és per al Vell Continent una "conclusió inevitable".
Thomsen ha assegurat que els sistemes de benestar i models socials europeus "facilitaran" l'assistència i ajuda a empreses i llars, encara que no sense riscos, ja que aquests sistemes "no van ser construïts per cobrir una demanda de tal magnitud".
"Tots els països d'Europa necessitaran respondre de manera agressiva a aquesta crisi, de manera valenta i proporcional a la seva escala. Si alguna vegada hi ha hagut un moment per a fer servir els coixins de seguretat i l'espai fiscal disponible, segurament sigui aquest", ha subratllat el tècnic del FMI.
En aquest sentit, ha considerat "crítica" la decisió del BCE de millorar la liquiditat del sistema financer i bancari, així com el seu programa de compres de 750.000 milions d'euros.
També ha valorat de manera positiva la intenció d'alguns Estats membres, com Àustria, Països Baixos o Alemanya, d'usar el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) per assegurar que els països amb un "elevat deute públic" tinguin l'espai fiscal necessari per reaccionar a aquesta crisi de manera adequada.