Europa s'enfonsa al so dels EUA-Xina i l'IBEX es deixa els 8.800 punts
Arcelor s'enfonsa un 4% i lidera les pèrdues del selectiu espanyol
Actualitzat : 18:12
IBEX 35
09:45 23/12/24
|
|
|
Les borses mundials apunten a notables caigudes aquest dilluns, després de la recrudescència de la guerra comercial entre la Xina i els EUA i de les represàlies del gegant asiàtic a l'última ronda d'aranzels que el president nord-americà, Donald Trump, va anunciar el passat divendres. Els parquets europeus han registrat caigudes superiors al punt percentual (CAC: -2,2%; -DAX: -1,8%; FTSE 100: -2,5%) i, en el cas de l'IBEX (-1,35%), s'ha deixat fins i tot els 8.800 punts i ha tornat a nivells de fa set mesos.
Els valors que més han pujat en el selectiu espanyol han estat Sabadell (+1,2%) i Acerinox (+1,3%). La resta de valors s'han abonat en la seva gran majoria al vermell amb dues caigudes especialment sonades: Arcelor (-4%) i ACS (-3,88%).
IAG (-0,8%) ha estat una de les grans protagonistes dels informes d'anàlisi aquest dilluns. El conglomerat de companyies aèries va presentar resultats divendres passat i, ara, JP Morgan, UBS, Barclays i RBC Capital Markets reiteren la seva confiança en l'esdevenir de l'acció sobre el parquet.
Encara a l'àmbit empresarial han estat els grans bancs del nostre país, BBVA i Santander, que també suposen un maldecap per als operadors. Si bé, semblen dirigir-se cap als nivells homòlegs als 8.300 punts del nostre selectiu, és a dir els 4,30 euros de l'entitat basca i els 3,70 euros de l'entitat càntabra.
En el pla macro, l'economia alemanya ha continuat donant dades negatives. L'índex PMI de juliol ha mostrat una nova desacceleració del país germànic, i es va situar a nivells no vistos des de juny de 2013 i a la vora dels 50 punts que marquen la diferència entre el creixement i la contracció. Amb això, el DAX ha perdut els 11.700 punts.
L'última ofensiva del president dels EUA, Donald Trump, en la seva guerra comercial amb la Xina ha provocat una reacció sense precedents per part del gegant asiàtic que ha permès que el iuan es desplomi un 1% aquest dilluns, fins a mínims no vistos en 11 anys contra el dòlar per sobre dels 7 per dòlar. I al seu torn, ha ordenat parar totes les importacions de productes agrícoles dels EUA.
I tot això, després que Trump anunciés dijous passat aranzels del 10% a productes xinesos que se n'havien lliurat. Una decisió que ha portat els parquets de tot el món als números vermells. La borsa espanyola, va tancar divendres la seva pitjor setmana de l'any amb una retallada del 3,5% i de la mateixa manera, aquesta matinada, Àsia s'ha tenyit de vermell i aquest dilluns Wall Street pateix importants descensos.
ANÀLISI TÈCNICA
L'IBEX tanca aquest dilluns "amb un buit baixista diari als 8.900 punts que, a més, pot acabar sent setmanal". Però en xifres rodones "aquí el tenim, agafant-se com a una taula de salvació a la zona de suport dels 8.780-8.800 punts", ha explicat José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.com.
"Referència de preus en què conflueixen diversos suports i que, almenys de moment, estaria intentant frenar la caiguda". Aquest nivell es correspon amb un ajust/retrocés del 61,8% de l'últim gran impuls alcista, "el que s'iniciava des dels mínims de desembre (8.290), a més de tractar-se de la base (suport) del moviment lateral-baixista dels últims mesos" ha matisat.
Per valors, "cal comentar també que tenim dos dels grans blue chips a nivells de suport importants: els mínims de desembre en el Santander (3,69) i l'imponent buit alcista de Telefónica, als 6,67 euros". Per tant i a manera de resum, "tenim l'IBEX, Telefónica i Santander, entre d'altres, a nivells de suport importants. Després o rebotem des d'aquí com més aviat millor o si es perforen, molt em temo que les caigudes continuaran i no seran petites", ha conclòs l'expert.