L'IBEX trampeja la tensió entre la Xina i els EUA i puja un 0,8% a la setmana

Després de pujar amb força durant la passada sessió, les places del Vell Continent s'han enfrontat avui amb calma l'anunci d'altres 100.000 milions en aranzels a la Xina

Per

Bolsamania | 06 abr, 2018

Actualitzat : 18:15

L'IBEX 35 ha caigut de manera moderada aquest divendres (-0,60%) fins a situar-se als 9.682 punts. No obstant això, a l'acumulat de la setmana el selectiu espanyol ha aconseguit revalorar-se un 0,85% (tenint com a referència els 9.600,4 punts en què va tancar el passat dijous 29 de març), tot i l’'escalada de tensió comercial' que s'ha donat durant els últims dies entre els Estats Units i la Xina.

Durant la sessió d'avui, els valors més alcistes han estat Siemens Gamesa (+3,28%), Acciona (+1,42%) i Enagás (+0,72%).

En canvi, els valors que més s'han deixat al parquet aquest divendres han estat Técnicas Reunidas (-2,63%), Inmobiliaria Colonial (-2,18%) i Arcelormittal (-2,17%).

Més pugen IBEX 35
SIEM GAM REN EN 13,76€ 0,50 3,73%
ACCIONA 65,90€ 1,02 1,57%
INTL. CONS. AIR 7,05€ 0,04 0,57%
Iberdrola 6,01€ 0,03 0,57%
Viscofan 56,20€ 0,30 0,54%
Més baixen IBEX 35
TECNICAS REUNID... 25,17€ -0,67 -2,59%
ARCELORMITTAL 25,44€ -0,64 -2,44%
Melia Hotels 11,44€ -0,25 -2,14%
INMOB COLONIAL 9,46€ -0,18 -1,82%
BANKINTER 8,36€ -0,14 -1,69%

SANTANDER, BBVA I CAIXABANK

De manera més concreta, aquesta jornada cal parlar de tres companyies que cotitzen a l'IBEX. En concret, tres entitats que, juntament amb la resta de la banca, tenen un gran pes en l'índex.

D'una banda, Banc Santander ha caigut de manera forta (-1,11%). L'entitat presidida d'Ana Botín ha anunciat el nomenament de dos nous responsables de pagaments, experiència d'usuari i nous negocis. Entre ells, un exdirectiu del gegant del comerç electrònic Amazon. Amb això, el banc càntabre busca "impulsar" la seva "transformació digital".

Per la seva banda, BBVA ha baixat un 0,22% aquesta sessió malgrat que els analistes de JP Morgan consideren "exagerades" les seves pèrdues en borsa i creuen que és el moment per a "un canvi de sentit" al banc.

Finalment, a la Junta General d'Accionistes de Caixabank (-1,53%) que s'ha celebrat aquest divendres s'ha aprovat el pagament d'un dividend complementari de 0,08 euros per acció el proper 13 d'abril. També ha rebut el vot a favor del 99,9% dels accionistes del banc d'origen català el trasllat de la seva seu social a València, que ja va aprovar el consell d'administració de la companyia fa sis mesos.

ALTRES MERCATS

Fora d'Espanya, els inversors també han optat per recollir beneficis als principals parquets del Vell Continent. Encara que en aquests les caigudes han estat inferiors a les de l'IBEX 35, ja que s'han mogut entre el 0,3% i el 0,5%, excepte el DAX 30 alemany.

Per la seva banda, les fortes caigudes predominaven a Wall Street en tancar el mercat espanyol. Els descensos eren superiors a l'1% en els tres principals índexs de la Borsa de Nova York.

GUERRA COMERCIAL

Pel que fa a la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, aquesta matinada s'ha donat l'últim desafiament per part del president del país nord-americà: Donald Trump ha anunciat nous aranzels sobre productes xinesos per valor de 100.000 milions de dòlars.

El president dels Estats Units ha comunicat aquesta matinada la seva intenció d'aplicar nous aranzels per valor de 100.000 milions de dòlars sobre productes xinesos que se sumen als 50.000 milions de dòlars en aranzels comunicats prèviament. Aquesta quantitat se suma, al seu torn, a la resposta d'altres 50.000 milions de dòlars en aranzels sobre productes nord-americans anunciats per la Xina. Així doncs, en aquesta particular negociació 'a les braves' entre les dues potències per arribar -o no- a un acord respecte a les seves relacions comercials, la xifra en aranzels ja puja a 200.000 milions de dòlars... i segueix pujant.

Cal destacar que fonts de la Casa Blanca han reconegut el que era un secret a veus, que la Xina i els Estats Units estan mantenint negociacions per arribar a un acord que impedeixi que la 'sang comercial' arribi al riu.

"Els aranzels nord-americans sobre les importacions xineses acumulen ara 150.000 milions de dòlars, aproximadament el 30% del total de les importacions que arriben des del gegant asiàtic. Estimem que si aquestes tarifes s'implementen i la Xina pren represàlies, la pèrdua acumulada del PIB durant 2018 -2019 podria arribar al 0,3% en cada economia", adverteixen els experts d'Oxford Economics.

REFERÈNCIES MACROECONÒMIQUES

Per la resta, l'atenció aquest divendres se centra en l'informe d'ocupació dels Estats Units de març. L'economia nord-americana va crear 103.000 llocs de treball al març, el creixement més moderat des de setembre de 2017 (quan els huracans van afectar l'activitat econòmica i es van destruir 33.000 llocs de treball).

Quant a altres cites de la jornada, cal destacar que aquest divendres parlarà el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, a les 19:30 hora espanyola.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, considera que "si bé, la correcció d'aquest divendres entra dins dels paràmetres normals, cal reconèixer que no ens deixa bona boca".

"En qualsevol cas i com vam dir aquest dijous tenim un important buit alcista, el d'ahir, que podria ser emplenat (almenys parcialment) a molt curt termini abans d'intentar donar continuïtat al rebot de les últimes sessions. Aquest buit, per definició suport, el trobem als aproximadament 9.560 punts" afegeix l'expert.

"El problema el tindríem, si finalment aquest buit es tanqués, i en aquest cas deixaria les portes obertes que les fortes pujades d'aquest dijous hagin estat, per enèsima vegada, un simple rebot dins d'una impecable fase correctiva que a dia d'avui segueix intacta", indica Rodríguez.

"En qualsevol cas i a manera de resum recordar-los que la clau, la clau de tot, la trobem als mínims de la setmana passada. De manera que mentre els grans índexs europeus (DAX, Euro Stoxx 50 i CAC 40, així com Wall Street) respectin aquests mínims, la possibilitat que des d'aquí, a poc a poc, es reestructuren a l'alça a mitjà termini és una possibilitat que per a res es pot descartar.

Del qual es dedueix que perforar els suports, ens col·locaria a tots en una situació més que delicada", conclou.

Últimas noticias