L'IBEX cau un 0,4% i amb prou feines manté els 10.400 punts
L'índex sembla no voler atacar la resistència clau dels 10.600 punts
- El selectiu espanyol s'ha debatut durant tota la sessió entre els 10.400 i els 10.500
- En castellano: El Ibex cae un 0,4% y apenas mantiene los 10.400 puntos
Actualitzat : 18:08
L'IBEX 35 no aconsegueix pujar i s'allunya una jornada més dels 10.500 punts. L'índex ha tancat amb una caiguda del 0,4%, fins als 10.432 punts, en una sessió durant la qual només el DAX 30 aconsegueix cotitzar en verd d'entre els grans índexs europeus. Mentrestant, també Wall Street cedeix després dels màxims històrics de la jornada d'ahir, dimecres.
Red Eléctrica (-3,02%), Enagás (-2,23%) i Técnicas Reunidas (-1,57%) han encapçalat les caigudes de l'índex espanyol durant aquesta sessió. Però, sens dubte, el major obstacle per a l'índex ha estat Inditex, que tanca com un dels valors més baixistes després de caure un 1,36%.
En verd, Siemens Gamesa (+1,14%) va liderar les pujades després d'aconseguir un nou contracte als Estats Units de 95 aerogeneradors. A la part alta de la taula també s'ha col·locat Indra (+1,04%) i Acerinox (+0,92%).
Només tres dels grans bancs han aconseguit tancar en verd durant aquesta sessió: Bankinter (+0,59%), Sabadell (+0,11%) i Banc Santander (+0,14%). L'entitat presidida per Ana Botín tanca en verd després que JP Morgan l’hagi inclòs a la seva llista de valors europeus preferits. Els experts de l'entitat esperen pujades fins a 7 euros per acció per a Santander durant un període de 12 mesos.
ELS ESTATS UNITS, EUROPA I LA XINA
Signe mixt a les borses europees, encara que els números vermells han imperat entre els grans índexs del Vell Continent. L'IBEX 35 ha protagonitzat les caigudes, seguides del Footsie 100, que cedeix a prop d'un 0,3%. En canvi, el DAX 30 es manté en verd, amb pujades del 0,7%.
A l'altra banda de l'Atlàntic, els comptes de Morgan Stanley han centrat l'atenció del mercat. El banc va reduir els seus beneficis un 55% durant el quart trimestre per la reforma fiscal de Donald Trump. En conjunt, la reforma fiscal de Donald Trump ha costat 30.000 milions de dòlars als sis grans bancs dels Estats Units, encara que la borsa no s'ho ha pres malament perquè es valora aquest impacte com puntual, i a llarg termini la reforma els beneficiarà.
Al front de les dades, s'ha publicat el PIB de la Xina del quart trimestre, que ha pujat un 6,8%, per sobre del 6,7% estimat. A Espanya, el Tresor ha col·locat 4.093.000 en bons i obligacions, i als Estats Units es coneixeran dades d'habitatges nous i permisos de construcció.
"L'economia xinesa travessa una fase de 'destrucció creativa' mentre sectors de la nova economia, com el comerç electrònic i els serveis financers on line, conviuen amb sectors de la vella economia encara dominants", va dir Chi El, economista de BNP Paribas Investment Partners en declaracions a la CNBC.
MATÈRIES PRIMERES I DIVISES
A l'àmbit de les matèries primeres, els preus del petroli es mantenen a prop de màxims de diversos anys enmig de dades que mostren una disminució als inventaris de cru dels Estats Units. El barril Brent cotitza al tancament del mercat espanyol a 69,37 dòlars (-0,03%) mentre que el West Texas ho fa a 64 dòlars (+0,06%). Pel que fa a les divises, l'euro segueix cotitzant per sobre dels 1,22 dòlars (1,2244). A més, se segueix parlant de les monedes digitals i de la seva caiguda. A 'Bolsamanía' ens preguntem aquest dijous si estem davant d'una correcció puntual o un crash.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons l'opinió de José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', l'IBEX 35 sembla "voler aparcar l'intent d'atacar la important resistència dels 10.600 punts". Amb les últimes caigudes, tot apunta que l'índex posarà a prova el suport que tenim al buit alcista dels 10.300-10.310 punts, i "una correcció fins a aquest nivell seria una cosa que encaixaria dins dels paràmetres normals". "Anem a veure si en el pitjor dels escenaris l'índex omple el buit alcista dels 10.300 punts i des d'aquí intenta agafar 'impuls' per atacar de forma més decidida els màxims de novembre", explica l'analista.
Dins el sector financer europeu, assenyala Rodríguez, l'índex que engloba els bancs del Vell Continent "sembla voler desplegar un petit moviment lateral". Un moviment que, segons ell, serviria per drenar/ajustar part de les últimes pujades. No obstant això, l'expert no s'observa un deteriorament tècnic més gran que una petita pausa al camí.