Europa rebota pendent de la Fed i Itàlia, i l'IBEX recupera els 8.700 punts
Els mercats miren ja cap als bancs centrals
Actualitzat : 18:20
IBEX 35
14:00 24/12/24
|
|
|
Les borses europees han tancat amb fortes pujades encara que l'IBEX ha estat el més moderat i ha pujat un 0,97% amb què ha recuperat els 8.700 punts que es deixava ahir. Mentre Europa ha superat les alces de l'1% (CAC: + ,5%, DAX: +1,2%, FTSE: +1%, FTSE MIB: +1,6%), tot i la incertesa que ha provocat la dimissió de Giuseppe Conte. Els inversors s'han animat gràcies a les noves converses sobre la possible fusió de Fiat i Renault, que anima el sector de l'automòbil, i miren amb esperança el que passi aquesta setmana amb els bancs centrals. Avui es coneixen les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed).
A l'IBEX 35 el valor que més ha pujat ha estat Mediaset. Les accions del grup han rebotat un 5,88% malgrat que Vivendi ha anunciat la seva intenció de votar 'no' a la fusió amb la matriu italiana. També destaquen les alces d'Inditex (+3%) en una jornada durant la qual la gran majoria de valors han tancat en positiu.
Per la seva banda, les accions de la 'vella' Pescanova s'han disparat un 12% i han liderat els avenços de la borsa espanyola després d'haver anunciat la seva intenció de reprendre la seva activitat comercial a Sud-amèrica.
Itàlia ha centrat gran part de l'atenció aquesta jornada. Sobretot perquè la borsa de Milà sembla haver-se encongit d'espatlles davant el que va passar aquest dimarts. El mercat ja sembla acostumat a la crisi política del país, encara que la veritat és que les amenaces s'acumulen.
Després de la marxa de Conte, que durant el seu discurs davant el Senat va carregar durament contra Matteo Salvini per posar el país en risc amb la seva moció de censura, ara tot està en mans del president de la República italiana, Sergio Mattarella, que ha iniciat els contactes per veure si hi ha possibilitat de formar un nou govern (el Moviment 5 Estrelles està negociant amb el Partit Democràtic) o, en cas contrari, ha de convocar noves eleccions. Aquesta última opció és la preferida de Salvini, que va trencar la coalició que el seu partit, la Lliga Nord, mantenia amb el M5S per aprofitar l'estirada dels seus en les enquestes (li donen fins a un 40% dels vots).
Els experts, de fet, ja han donat la veu d'alarma: "Encara que no hi havia grans expectatives que el govern populista portés a terme les reformes que l'economia italiana necessita, l'actual escenari polític pot alentir encara més el creixement econòmic del país i, fins i tot, abocar a una nova recessió", assenyalen des de Link Securities.
No obstant això, Itàlia no és l'única cosa que pot afectar l'operativa. Hi ha gran expectació amb les actes de la Fed, sobretot per veure si revelen una imminent flexibilització de la política monetària, després que el president nord-americà, Donald Trump, hagi dit directament a Jerome Powell quant ha de baixar els tipus d'interès: 100 punts bàsics. Cal recordar, a més, que aquest dijous serà el Banc Central Europeu (BCE) el que doni a conèixer les actes de la seva última reunió, i també aquest dijous comença a Wyoming el simposi Jackson Hole, durant el qual parlarà Powell (divendres) i en el que podria donar alguna pista sobre les properes decisions de la Fed.
I el Brexit també segueix al radar. La incertesa sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea s'ha incrementat després que el primer ministre britànic, Boris Johnson, hagi enviat a Brussel·les una carta per pressionar sobre l'acord i intentar canviar els termes signats per la seva antecessora en el càrrec, Theresa May, sobre la frontera amb Irlanda. Tot i que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va rebutjar negociar de nou aquest punt i va donar una forta reprimenda al 'primer'. Aquest dimecres Johnson es veurà amb la cancellera Angela Merkel, i aquest dijous es reunirà amb el francès Emmanuel Macron. Buscarà flexibilitat per part dels líders de la UE en relació amb la barrera de contenció irlandesa.
Els dubtes que ahir van assotar els mercats europeus i nord-americans s'han deixat notar també aquest dimecres a les borses asiàtiques, que han tancat amb caigudes per la por de la recessió. Cal recordar que Donald Trump ha admès per primera vegada que els aranzels a les importacions xineses poden tenir un impacte negatiu en l'economia dels EUA a curt termini, tot i que ha assenyalat que la seva "línia dura" és necessària i valdrà la pena a llarg termini. És a dir, que té intenció de mantenir la seva disputa amb Pequín malgrat les amenaces de recessió.
D'altra banda, cal destacar que aquest dimecres Alemanya ha subhastat bons a 30 anys al 0%. És la primera vegada que el país germànic ho fa, de manera que l'expectació era notable, sobretot quan els inversors s'han mogut durant els últims dies cap al mercat de renda fixa a la recerca de valors refugi davant els dubtes que aguaiten al mercat. Al final, ha decebut en col·locar només 824 milions enfront dels 2.000 previstos, a un cupó del -0,11%.