L'IBEX supera els 10.200 punts animat per la reforma fiscal de Trump
El principal projecte del president dels Estats Units avança i les borses ho celebren
- La notícia és el que necessitava l'IBEX per allunyar-se dels 10.000 punts
- El selectiu va tancar divendres amb caigudes de l’1,23% i 'demanant l'hora'
- En castellano: El Ibex supera los 10.200 puntos animado por la reforma fiscal de Trump
Actualitzat : 19:13
L'IBEX 35 torna als números verds després de l'aprovació de la reforma fiscal de Donald Trump per part del Senat nord-americà. El selectiu ha començat la setmana amb pujades de l’1,23%, superant els 10.200 punts (10.208) gràcies a l'impuls d'Inditex, el valor que més ha pujat durant la sessió d'avui (+3,40%, fins a 30,57 euros).
Inditex ha protagonitzat les compres durant la sessió d'aquest dilluns després que Goldman Sachs hagi retallat el seu consell sobre la seva competidora H&M de neutral a vendre. A més, l'entitat ha reduït la valoració de les accions d'H&M fins a 177 corones sueques des de 222. Per contra, JP Morgan ha mantingut el consell de 'sobreponderar' Inditex, amb una valoració de 38 euros per títol.
El segon valor que més ha pujat aquest dilluns ha estat Acerinox (+2,85%), seguit d'Arcelormittal (+2,78%). Al seu torn, la banca també ha empès, liderada per Santander, que ha pujat un 1,34%. De fet, la gestora de l'entitat ha reafirmat la seva convicció en la banca espanyola per 2018, la qual cosa podria impulsar l’IBEX fins als 11.200 punts durant el proper exercici.
Només cinc valors del selectiu han tancat la sessió en vermell, amb Siemens Gamesa liderant les pèrdues una jornada més (-2,67%). Indra (-1,83%), Red Eléctrica (-0,56%), Gas Natural (-0,24%) i Meliá (-0,09%) completen la llista dels valors en vermell. A més, Repsol (+1,56%) ha estat notícia perquè estudia vendre la seva participació del 20% en Gas Natural, valorada en 3.700 milions d'euros, per reduir deute o augmentar les seves inversions.
Per la seva banda, el Comitè Assessor Tècnic de l'IBEX (CAT) ha decidit que Abertis (+0,29%) i Técnicas Reunidas (+0,35%) segueixin dins de l'IBEX i ha mantingut l'índex sense canvis. Técnicas Reunidas (+0,35%) també s'ha vist avui empesa per l'adjudicació d'un contracte de 4.200 milions de dòlars de Bahrain Petroleum Company.
LA REFORMA TRUMP IMPULSA A EUROPA
Encara que sens dubte, la bona notícia que ha empès a les borses europees ha arribat des dels Estats Units: el Senat ha aprovat la reforma fiscal de Donald Trump, per la qual cosa es dóna un nou pas cap a l'aprovació definitiva d'una de les principals promeses del president dels Estats Units. El Senat nord-americà va aprovar aquest dissabte de matinada la reforma per 51 vots a favor dels republicans i el rebuig de 48 demòcrates i un republicà. Ara aquesta proposta de llei haurà d’harmonitzar-se en una comissió bilateral amb la qual va sortir de la Cambra de Representants el passat 16 de novembre.
En declaracions a 'Bolsamanía' fa unes setmanes, la majoria d'experts insistia en la importància que la reforma fiscal de Trump s'aprovés per veure un ral·li de cap d'any. De moment, s'ha fet un pas important cap a la consecució d'un fi que, per als experts, és el principal catalitzador ara mateix per als mercats.
"Més enllà del fet diferencial del llast de Catalunya, el que l'afecta (l’IBEX) són les caigudes a escala global. La reforma fiscal als Estats Units està penalitzant a Wall Street, que està caient des de màxims històrics, cosa que arrossega també Europa i, dins d'Europa, l'IBEX", assenyalava Julian Benavente, analista de CM Capital Markets, per explicar els descensos que van registrar les borses a mitjans de novembre. Per la seva banda, Juan José Fernández-Figares, analista en cap de Link Securities, apuntava igualment que la reforma fiscal nord-americana era la clau i advertia que la seva no aprovació pel Congrés "podria fer que aquesta correcció a les borses vagi a més". Això sí, "si finalment s'aprova la llei en els termes que el mercat ha manejat, podria convertir-se en el catalitzador que ara no tenen els mercats de valors occidentals", explicava Fernández-Figares.
EUROPA I MATÈRIES PRIMERES
L'aprovació de la reforma de Trump al senat no només ha repercutit en la borsa espanyola, sinó que ha motivat els tancaments en verd en tot el Vell Continent. Després d'aquesta notícia, les borses europees han tornat al verd aquest dilluns, liderades pels guanys del DAX 30 alemany, que ha pujat gairebé un 1,5%.
D'altra banda, el tema del Brexit ha ressorgit aquest dilluns i ha centrat també l'atenció dels inversors en aquest inici de setmana. Aquesta setmana s'espera que els negociadors del Regne Unit i la Unió Europeu (UE) es reuneixin i trenquin l'estancament al voltant de les converses. Segons Reuters, funcionaris i diplomàtics de la UE han dit que són més optimistes sobre la possibilitat que s'arribi a un acord. No obstant això, es mantenen atents a problemes que poden sorgir. A més, avui el portuguès Mário Centeno ha estat nomenat nou president de l'Eurogrup.
Respecte a les dades del dia, l'atur a Espanya puja al novembre en 7.255 persones arrossegat pels serveis. La setmana estarà marcada pels festius nacionals de dimecres i divendres, tot i que la borsa operarà amb normalitat els dos dies.
Pel que fa a altres assumptes, cal destacar que el petroli es deixava al tancament de la borsa espanyola un 1,37% (el barril Brent se situa en aquests moments als 62,86 dòlars) després de pujar la setmana passada després de la decisió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) d'estendre les retallades de producció nou mesos més, fins al final de 2018.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de ‘Bolsamanía’, assenyala que la següent resistència a la qual s'enfronta l'IBEX són els màxims de la setmana passada, els 10.323 punts i, per sobre, els 10.600 punts, els màxims de novembre. Mentrestant, no trobem cap suport rellevant fins a l'entorn dels 9.900 punts. "Això col·loca el nostre índex en zona de ningú, relativament lluny dels nivells de suport i de resistència claus", explica. A més, afegeix que "no hi ha res a fer mentre que el preu no surti d'aquest rang de preus".
Pel que fa a les borses europees, José María Rodríguez assenyala que han aconseguit rebotar "in extremis" des de suports al tancament de divendres. "Ara està per veure si seran capaços de superar les resistències que tots aquells, en bloc, que ens van dibuixar en els màxims de la setmana passada", explica. Per això, Rodríguez assenyala que "en aconseguir saltar per sobre d'aquests màxims, tindríem potencials formacions de tornada a les borses europees amb objectiu en els màxims anuals". Finalment, opina que està per veure si l'IBEX posa "rumb ferm a la resistència clau dels 10.600 punts, ja que només per sobre d'aquesta tindrem un abans i un després en la nostra renda variable".