L'IBEX tanca a contra corrent d'Europa amb tímides pujades

Les borses tanquen a l'altre costat de l'Atlàntic per la festivitat de Martin Luther King

Per

Bolsamania | 15 gen, 2018

Actualitzat : 18:13

L'IBEX 35 aconsegueix tancar en verd tot i els números vermells que s'han imposat a les borses europees durant la jornada d'aquest dilluns. El selectiu espanyol ha pujat un lleuger 0,05%, fet que l’ha deixat a les portes dels 10.500 punts (10.467). La jornada ha estat atípica perquè Wall Street es manté tancat per la festivitat de Martin Luther King.

A la banda de les pujades, Acciona ha protagonitzat els guanys després de tancar amb una alça del 3,36%. L'ha seguit Siemens Gamesa (+2,57%), que acumula una pujada de més de l’11% el 2018 després d'haver estat un dels pitjors valors de l'IBEX el 2017. El tercer valor que més ha pujat ha estat Endesa, amb un 1,43%.

IAG ha estat el valor més baixista d'aquesta sessió després de deixar-se un 2,57%. L'han seguit DIA (-1,79%) i Grífols (-1,1%).

Al Mercat Continu han destacat les pujades del 9,02% de Saeta Yield davant el possible interès del fons canadenc Brookfield per comprar la companyia. Igualment, ha destacat Prisa, que tanca amb una alça del 8,47% davant les informacions que apunten a la imminència d'un acord amb els seus bancs creditors.

EUROPA, DIVISES I MATÈRIES PRIMERES

Amb tot, l'IBEX i la resta de places europees han arrencat la setmana sense la referència de Wall Street i amb una agenda bastant buida aquest dilluns. L'única cosa destacable ha estat la balança comercial de la Zona Euro de novembre, que s'ha situat en 22.500 milions d'euros, en línia amb els 22.400 milions previstos.

Excepte l'IBEX, les borses europees han tancat en vermell, encara que tan sols amb pèrdues lleugeres (DAX 30: -0,34%; Footsie 100: -0,12%; CAC 40: -0,13%).

Fora de la renda variable, el protagonista segueix sent l'euro, que continua escalant per sobre dels 1,22 (1,2264 +0,52%). Les últimes novetats provinents del Banc Central Europeu (BCE), amb aquesta possibilitat oberta que pugi els tipus més ràpid del que s'esperava, i un acord polític a Alemanya, on ja s'ha encarrilat la coalició entre els partits d'Angela Merkel i Martin Shulz, van catapultar a la divises europea la setmana passada.

Pel que fa a altres referències, l'or està pujant, impulsat per la debilitat del dòlar. Ara es troba en 1.341,7 dòlars l'unça, un 0,51% amunt. Pel que fa al petroli, al tancament del mercat espanyol puja (barril Brent: +0,19%. 70,00 dòlars. Barril WT: +0,4%. 64,56 dòlars).

Cal destacar que aquesta setmana continuarà la publicació de resultats empresarials del quart trimestre i del conjunt de 2017, especialment als Estats Units. Dimarts coneixerem els comptes de Citigroup i dimecres, les de Bank of America i Goldman Sachs, entre moltes altres.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', explica que, durant les últimes cinc sessions, l'IBEX tan sols s'ha anat movent entre els 10.400 i els 10.500 punts. No obstant això, ja es col·loca a tan sols un 1% de les importants resistències dels 10.600 punts, màxims de novembre. "Només per sobre d'aquesta resistència, preferiblement en espelmes setmanals i amb folgança, tindríem un important senyal de fortalesa", opina l'analista. A més, assenyala que els bancs segueixen donant símptomes de fortalesa, "i només amb ells podríem superar amb èxit aquesta resistència". Això sí, Rodríguez afegeix que l'idoni seria que, a la banca, l'acompanyarien en positiu Inditex i Telefónica.

Últimas noticias