Erdogan nomena Hafize Gaye Erkan nova governadora del Banc Central de Turquia

Compta amb una àmplia experiència al sector bancari dels Estats Units

Per

Bolsamania | 09 jun, 2023

Hafize Gaye Erkan serà la nova governadora del Banc Central de Turquia, segons ha confirmat el nou govern liderat una altra vegada per Recep Tayyip Erdogan després del seu triomf a les últimes eleccions.

Erkan, segons indica el seu perfil a LinkedIn, és una banquera turca que ha desenvolupat la seva carrera als Estats Units, primer a Goldman Sachs i després a First Republic Bank fins al 2021 (aquest banc va ser rescatat recentment per evitar la seva fallida). Des del 2022 i fins ara, ha estat directora executiva de Marsh McLennan.

Erkan, que ha estudiat a Princeton i Harvard, es converteix així en la cinquena governadora del banc central turc dels darrers quatre anys. El seu nomenament ha estat interpretat com un gir d'Erdogan cap a una política monetària més ortodoxa, que anticipa un enduriment monetari més gran per controlar la inflació.

Erkan, de 43 anys, es defineix a si mateixa com una "líder comprovada en serveis financers amb àmplia experiència en banca, inversions, gestió de riscos, tecnologia i innovació digital".

Tot i això, no compta amb experiència en política monetària i haurà de fer front a una economia en hiperinflació i amb la seva divisa, la lira turca, a mínims històrics.

Erkan, que també es defineix com una ferma defensora dels drets de les dones i de l'accés a l'educació, serà la primera governadora de l'organisme en tota la seva història.

El seu nomenament se suma al de Mehmet Simsek com a ministre del Tresor i Finances de Turquia. Simsek, que ja va ser viceprimer ministre i de Finances d'Erdogan fins que va renunciar el 2018, és un defensor de l'economia convencional, cosa que reforça la idea que el mandatari turc busca una política més ortodoxa en el nou mandat.

Tot i que caldrà veure si tant Erkan com Simsek compten amb el suport suficient d'Erdogan durant els propers mesos, ja que el dirigent otomà és famós per reemplaçar els governadors del banc central quan no està d'acord amb les seves decisions o l'economia no es comporta segons els seus desitjos.

Últimas noticias