Energia, indústria i construcció copen les majors recuperacions del mercat
ACS va tancar el primer trimestre amb un enfonsament del 54% i el segon amb un avanç del 25%
El coronavirus no ha passat desapercebut als mercats de tot el món i ha provocat repercussions de les quals algunes places encara no han aconseguit recuperar-se. L'Ibex sense anar més lluny a mitjan febrer va tancar per sobre dels 10.000 punts, el seu nivell més alt des de maig de 2018. Menys d'un mes després estava registrant la major caiguda de la seva història.
Noticia relacionada
El mercado financiero español sufrió en marzo el mayor estrés de su historiaEls vaivens que han marcat els últims mesos han provocat que l'indicador d'estrès dels mercats financers espanyols hagi experimentat un fort repunt al març, passant d'un nivell baix (inferior a 0,27) a un nivell alt (superior a 0,49). De fet, es tracta de la dada més alta de la seva història. Una xifra que va anar incrementant-se, encara que més moderadament, durant el mes d'abril.
Aquesta situació ha anat millorant durant el segon trimestre de l'any, una recuperació que no ha estat homogènia a tots els sectors, ni en tots els valors, segons assenyala la CNMV al seu Butlletí Trimestral.
Les majors recuperacions s'han concentrat en les companyies dels sectors de l'energia, la indústria, la construcció i les telecomunicacions. Es tracta dels sectors que s'han vist menys perjudicats pel confinament. Iberdrola, per exemple, durant el segon trimestre de 2020 ha avançat prop d'un 15%, després d'acabar els tres primers mesos en vermell. La seva evolució durant aquests mesos ha estat tal que s'ha convertit en la reina de l'Ibex, desbancant Inditex per capitalització.
Més impressionant ha estat l'evolució d'ACS, una de les constructores de l'Ibex 35. Els de Florentino Pérez van tancar els tres primers mesos amb un enfonsament del preu de les seves accions de prop d'un 55%, i entre abril, maig i juny han aconseguit avançar més d'un 25%.
ACS, gràcies a la seva bona evolució al parquet, s'ha guanyat la confiança de la majoria dels analistes que la segueixen en borsa. De fet, és un històric pel que fa a recomanacions positives. A l'inici de l'any el 63% dels experts recomanava prendre posicions, en l'actualitat la xifra ja és del 92%.
Encara que si cal destacar una firma en borsa per sobre de la resta, aquesta és sens dubte Cellnex. La firma avança en borsa enguany un 46% i és el valor més alcista de l'Ibex 35. Durant els tres primers mesos, els més durs econòmicament parlant, va aconseguir avançar al parquet més d'un 10%. Una dada que es sembla petita si es té en compte que en els mesos posteriors les seves accions han avançat un 30%.