L'IBEX cau un 1,2% i perd els 10.500 en un mal dia per a les borses mundials

El ple del Parlament català finalment ha estat ajornat

Per

Bolsamania | 30 gen, 2018

Actualitzat : 18:32

Números vermells a les borses mundials aquest dimarts. L'IBEX 35 ha caigut un 1,21%, fins als 10.428,20 punts, i torna a allunyar-se de la resistència dels 10.600 punts. A la resta d'Europa i a Wall Street les retallades són similars. Els inversors han decidit vendre de manera global i han recollit part dels importants beneficis acumulats durant el mes de gener.

A l'àmbit empresarial, el sector energètic ha tornat a liderar les pèrdues per segona jornada consecutiva, amb Enagás (-3,75%) i Gas Natural (-2,58%) al capdavant. El Ministeri d'Energia retallarà en un 10% la retribució a les xarxes de gas, fet que afectarà especialment aquestes dues empreses. Una retallada que es justifica per l'actual dèficit comercial de tarifa que està travessant el sector.

A més, Bankia ha seguit caient (-2,74%) després dels forts retalls de la passada jornada després de publicar els seus comptes. Aquesta dimecres es coneixeran les xifres de Santander, dijous les de BBVA i divendres arribarà el torn de Sabadell i CaixaBank.

Entre els 'blue chips', Repsol ha cedit un 2,07% i Telefónica, un 1,62%. L'operadora ha estat notícia perquè Emilio Gayo ha estat nomenat nou president de Telefónica Espanya, en substitució de Luis Miguel Gilpérez. A més, BBVA ha baixat un 1,05%, Iberdrola, un 1,03% i Santander, un 0,94%.

En positiu, molt pocs valors. Siemens Gamesa ha anunciat unes pèrdues de 35 milions durant el primer trimestre del seu exercici fiscal (d'octubre a desembre). Però la companyia ha liderat l'IBEX (+3,84%) després d'anticipar bones perspectives per a l'any. L'han seguit Técnicas Reunidas (+0,4%) i Aena (+0,06%).

CATALUNYA I WALL STREET

A Espanya, la política torna a escena. El ple del Parlament català, previst aquest dimarts per investir Carles Puigdemont, finalment s'ha ajornat. Tal com preveien els experts, la notícia ha tingut un escàs impacte en la cotització de l'IBEX. Segons els analistes consultats per 'Bolsamanía' el que passi, sigui el que sigui, a Catalunya no tindrà excessiu impacte en un IBEX que ja ha après a conviure amb el 'nou normal 'de l'assumpte català'.

Pel que fa a Wall Street, l’índex nord americà registra caigudes de l'1% durant la seva pitjor jornada de l'any fins a la data, després de cedir dilluns un 0,7% de mitjana. En qualsevol cas, tot i les pèrdues d'aquesta sessió, el Dow Jones encara puja un 6% al mes de gener, per la qual cosa les caigudes encaixen dins d'una correcció tècnica normal.

Un assumpte del qual se segueix parlant aquest dimarts és el que té a veure amb Donald Trump i les mesures comercials proteccionistes que està disposat a implantar. Diumenge passat, durant una entrevista per a la cadena britànica ITV, el president americà qualificava de "molt injusta" la política comercial de la Unió Europea (UE) cap al seu país.

En aquesta mateixa entrevista, el president dels Estats Units va afirmar que ell negociaria amb més "duresa" que la primera ministra britànica, Theresa May, si fos el responsable d'acordar les condicions del Brexit amb la Unió Europeu. A principis d'aquest mes, el web 'Politico' informava que Trump està preparant una ofensiva comercial important, tot i que es referia a posar mesures aranzelàries especialment a la Xina.

ECONOMIA I TRUMP

Al calendari de dades de la jornada, el PIB de la Zona Euro creix un 2,5% el 2017, la seva millor dada des de fa una dècada. A Espanya, el PIB del quart trimestre creix un 3,1% el 2017. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anticipat que el creixement de 2018 serà del 3%.

En altres mercats, el petroli Brent cedeix un 1,3%, fins a 68,55 dòlars, després dels màxims des de 2014 marcats la setmana passada per sobre dels 71 dòlars. L'euro s'aprecia un 0,29%, fins a 1,2418 dòlars, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es redueix lleugerament fins a l’1,57%.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"El moviment d'aquest dimarts no convida precisament a l'optimisme. El que tenim és un important buit baixista als 10.555 punts, ara resistència, que es produeix després de fallar en l'intent (de moment) de deixar enrere la resistència dels 10.600 punts", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"I és que en espelmes setmanals els 10.600 punts no s'han perforat. El tancament de divendres passat es va produir als 10.595 punts. I com dèiem "o trenquem en espelmes setmanals i amb comoditat per sobre o no ens en refiarem". Anem a veure si els resultats de Banc Santander, demà abans de l'obertura, agraden als inversors i ens apropen de nou a la zona de resistència dels 10.600 punts", afirma aquest expert.

"Amb tot, i malgrat les caigudes d'aquest dimarts, el conjunt dels bancs segueix mostrant bon aspecte i a dia d'avui no hi ha res que ens digui que s'hagi esgotat el ral·li del principis d'any. A falta d'una sessió per tancar gener l’IBEX puja un 4%, l'Euro Stoxx 50, un 3%, el DAX es revalora una mica més d'un 2% i el CAC 40, un 3%", conclou aquest expert.

Últimas noticias