Els mercats asiàtics es tenyeixen de verd després de la pujada de tipus del Banc del Japó

L'organisme ha situat el preu del diner al nivell més alt des de finales de 2008

Per

Bolsamania | 31 jul, 2024

Actualitzat : 12:06

Les borses asiàtiques tanquen amb pujades dimarts després que el Banc del Japó (BoJ, per les sigles en anglès) hagi complert el que estava previst i hagi pujat el tipus d'interès de referència al nivell més alt des del 2008.

El Nikkei nipó ha repuntat més d'un 1% després de conèixer aquesta decisió, que situarà el preu del diner en "al voltant del 0,25%". Alhora, l'índex Topix també ha pujat per sobre del punt percentual recolzat en el BoJ i en les vendes al detall, que van créixer més del previst al juny: fins al 3,7%, des del 2,8% anterior i el 3,3% projectat pel consens d'analistes.

En el comunicat, el Banc del Japó ha assenyalat que espera que els tipus d'interès reals segueixin sent "significativament negatius" i preveu que la inflació exaliments arribi al 2,5% a finals d'aquest any fiscal, que finalitza al març. Alhora, l'organisme ha reconegut que els riscos de la inflació estan esbiaixats a l'alça i, per tant, "requereixen atenció" per part del banc central. En conseqüència, el BoJ ha decidit que continuarà elevant els tipus d'interès sempre que es compleixin les previsions econòmiques.

L'altra gran notícia ha estat el pla d'ajust quantitatiu (QT, per les sigles en anglès) que reduirà aproximadament les compres mensuals de bons a 3 bilions de iens des dels 6 bilions actuals. Aquesta decisió serà efectiva entre el gener i el març del 2026. "El muntant es reduirà en uns 400.000 milions de iens cada trimestre natural, en principi", ha detallat l'organisme, de manera que les tinences totals de bons baixaran entre un 7% i un 8% de forma trimestral fins a arribar als 3 bilions mensuals. Tot i això, el BoJ també ha advertit que podria elevar les compres de bons si els tipus d'interès a llarg termini pugen ràpidament.

A la resta d'Àsia, l'activitat de les fàbriques xineses es va contreure a un ritme lleugerament superior al juliol: l'índex oficial de gestors de compres (PMI) del sector manufacturer es va situar en 49,4 punts per sota dels 49,5 de juny. Tot i això, la xifra va superar les previsions del mercat, que esperava que la referència se situés en 49,3 punts. El Shanghai Composite ha pujat un 2%, igual que el Hang Seng de Hong Kong.

Així mateix, la Comissió Reguladora de Valors de la Xina ha substituït el vicepresident Fang Xinghai per Li Ming, cap de la seva oficina d'inspecció. Fang ha ocupat el càrrec de vicepresident de la CSRC des del 2015. Segons el diari estatal Global Times, citant mitjans locals, la raó darrere d'aquest canvi és que Fang s'ha jubilat.

A Corea, el Kospi sud-coreà ha pujat amb moderació després dels bons resultats de Samsung, un dels pesos pesants de l'índex. Recordem que la companyia havia anunciat que el benefici operatiu s'havia multiplicat per 15 al segon trimestre. El fabricant d'electrònica de consum i semiconductors ha pujart amb ganes a la sessió.

A Oceania, l'índex australià S&P/ASX 200 ha pujat un 1,75% després de la inflació del segon trimestre augmentés al 3,8% interanual des del 3,6%, mentre que la inflació mensual es va moderar al 3,8% des de el 4% anterior. Una lectura més feble de la inflació podria obrir la possibilitat de retallades de tipus per part del Banc de la Reserva d'Austràlia, una opció que es va discutir a la darrera reunió de política monetària.

Últimas noticias